Gratulálunk vitorlás olimpikonjainknak!

Vitorlázóink számára befejeződött a rioi Olimpia, fantasztikus sikerekkel: a Laser Radialban versenyző Érdi Mári futamot nyert, és végül a 14. helyen végzett, ami gyönyörű eredmény az első Olimpiáján. A szintén első olimpiás Vadnai Benjamin a férfiaknál, Laser Standardban a 33. helyen végzet. Berecz Zsombortól fantasztikus futamokat, még futamgyőzelmet is láthattunk Finn dinghy osztályban, végül a 12. helyen zárt. RS:X-ben versenyző szörföseink is jól szerepeltek: Cholnoky Sára 23., Gádorfalvi Áron 25. lett. Gratulálunk!

Forrás: hunsail.hu, képek: Cserta Gábor, World Sailing

 

Vadnai Jonatán világbajnok Kielben        

Vadnai Jonatán világbajnoki címet szerzett a Laseresek között az U21-es és az U19-es korosztályban.            A fiatal tehetséges vitorlázó ugyanis a korosztályos világbajnokságon szerepelt, méghozzá nem is akárhogy! Kielben véget ért az olimpiai Laser Standard osztály U21-es világbajnoksága, ahol Vadnai Jonatán tíz futam alapján 3 ponttal legyőzte a címvédő spanyol Joel Rodriguezt és világbajnok lett. Ők ketten külön harcot vívtak a győzelemért, mert a harmadik helyezett német Nik Aaron Willim már 28 ponttal végzett „Joni” mögött.

Az 1998-ban született Vadnai Jonatán természetesen az U19 korosztályban is győzött, így egy hét alatt két világbajnoki címet söpört be. Ezzel már hatszoros korosztályos világbajnok és háromszoros Európa-bajnok!

Forrás: Porthole.hu

 

Eurosaf Pirat Junior EB

Csütörtökön véget ért a Kalóz Ifjúsági Európa Bajnokság az MVM Sportegyesület rendezésében Balatonfüreden.  Az esemény a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kalóz Osztályszövetség és a Nemzetközi Kalóz Osztályszövetség közreműködésében valósult meg.

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!

 

Ugyan a Balaton az első két versenynapon nem a legszelesebb arcát mutatta, és az Európa Bajnokság kétnapos parti halasztással indult, de a keddi vihar meghozta a szelet, amire mindenki várt. Ezt követően hat izgalmas és látványos futamot sikerült megrendezni, 15-25 csomós északi szélben. A verseny főrendezőjének tisztét Fluck Benedek töltötte be, a versenyszabályok betartását nemzetközi versenybíróság felügyelte, Erich Michel osztrák versenybíró vezetésével. A bajnokságra összesen harminchat hajóegység nevezett, a legtöbben Németországból, továbbá érkeztek hajóegységek Csehországból, Chiléből és Törökországból is. E mellett négy magyar egység is rajtvonalhoz állt.

A futamok összesített eredményei alapján a dobogó legfelső fokára a GER 4430 vitorlaszánú egység (Ben Uerlichs/Michael Bünten) állhatott fel. A második helyen szintén egy  német egység, a harmadikon egy cseh versenycsapat végzett. A magyar egységek közül legeredményesebben a Gráfel Vince - Kormány Gábor kettős szerepelt, akik ötödik helyen végeztek. A szervezők a legjobb nyolc csapatot, továbbá a legjobb lánycsapatot és legfiatalabb csapatot is díjazták. A Magyar Kalóz Osztályszövetség a legjobb magyar egységet különdíjban részesítette.

Forrás: MVM SE Kép: Porthole

 

Decathlon kupa a Fertő tavon

Több mint 90 felkészült versenyzőre figyelt péntektőn vasárnapig a Fertő tavi Vitorlás Szövetség teljes csapata a Decathlon Kupán. A megmérettetésre az egész országból érkeztek versenyzők az Optimist hajóosztályból. A 6-14 éves korú gyerekek összesen 7 futamon dönthették volna el az elsőséget, ha a természet a kezükre játszik és segíti őket megfelelő irányú és erősségű széllel. A többi már a sportolók dolga lett volna, ám az időjárás csak 1 futamhoz adott megfelelő szelet, így a gyerekek teljesítményét ez alapján a futam alapján értékelte a zsűri. Aki ügyesen rajtolt, jól taktikázott, és futott be a gyenge szélben, akár a dobogóra is állhatott.

 

 

Az összetett eredmény a több futamon elért helyezések alapján állhatott volna össze a szélerőtől és a sportolói döntéseitől függően. Mivel erre nem került sor, a gyerekek türelmüket és kitartásukat gyakorolhatták a vitorlás fel- és leszerelésével.

Az egy megrendezett futam alapján kihirdetett végeredmény: 1. helyet Lászlófy Ábel érte el., 2. lett Jeney Máté, 3. helyen Lászlófy Levente végzett. Mindhárman a balatonföldvári Spartacus Egyesület versenyzői.

Forrás: Porthole, kép: Jeney Máté

http://porthole.hu/cikk/10962-decathlon-kupa-2016-ferto-to

 

Füred kupa ODT

Augusztus második hétvégéjén, “prospektus időben” került lebonyolításra a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos nagyhajós pályaversenye, a Füred Kupa, amely a One Design Trophy versenysorozat állomása is volt egyben.

A regattára rekordszámú hajó nevezett: 10 hajóosztály 82 egységgel, közel 500 vitorlázóval a fedélzeten mérte össze tudását a két up and down pályán.

A szombati napon a reggeli parti halasztást követően a Nagyok sejteni véltek valamit, így 11 óra előtt pár perccel mindkét pálya versenyrendezői és a 10 hajóosztály versenyzői elhagyták a BYC kikötőt.

Délutánig a tervezett 3 futamot sikerült megrendezni mindkét pályán, nem igazán könnyen vitorlázható, pörgölődő, pöffös, olykor leálló szélben. Ennek ellenére a Csopak előtti vízterületen a Bodnár Judit vezette A pályán a Melges24, a Scholtz22-es, a Sudár Regatta, a J/24, valamint az Elliott770 hajóosztály képviselői a 190-220 fokról fújó, 6-10, 10-13 majd az utolsó futamra 6-7 csomóra gyengülő szélben, 3 pörgős futamot teljesítettek.

 

 

A kicsit távolabbra szorult B pályán sem volt sokkal stabilabb a helyzet: a Balatonfüred és Tihany közti vízterületen lebonyolításra kerülő vitorlásversenyek okozta “dugót” egy órás helykereséssel sikeresen abszolválva, az Igali Csilla vezette versenyrendező csapat az Asso99, az X-35, a 8mOD, a 11mOD és a Nautic hajóosztályoknak szintén 3 érvényes futamot rendezett a 6-10 csomó között lengő szélben.

A szombat délutáni partra érkezést követően Gulyás-party várta a vitorlázókat a BYC hangár alatt, ahol a jó hangulatú estebéd mellett a győri BWM Leier Autó gépkocsijait és motorjait tekinthették meg.

Vasárnap reggel jóval stabilabb időjárás fogadta a versenyzőket, mint előző nap, így a verseny második napján további 2-2 pörgős futamot sikerült rendezni az A és B pályán egyaránt. Mindkét csoport a 10 órai rajtot követően, 210-240 fokról fújó 5,5 majd 10-11 csomóra erősödő szélben vitorlázhattak.

A vasárnap kora délutáni díjkiosztón 5 futam alapján kerültek kihirdetésre a 10 kategória I-III. helyezettjei. Külön öröm, hogy a Füred Kupa az idei One Design Kupasorozat első olyan állomása is volt egyben, ahol az időjárás kegyeibe fogadta a vitorlázókat, és érvényes futamok kerültek lebonyolításra.

A díjkiosztón a BYC díjain felül a verseny kiemelt támogatója, a BMW Leier Autó Győr felajánlásában 3 napos, hétvégi BMW tesztvezetési voucherek kerültek kisorsolásra.

 

Forrás, kép: BYC

 

Bahart regatta Yardstick Trophy 7.-8. futama

A 60 nevezett hajó bizakodva indult neki a szélcsendes badacsonyi verseny után a szemesi hétvégének. Gyenge, időnként esetleg megélénkülő szelet ígértek az időjósok a szombati napra. Sajnos az előző fordulóban nagyon kevés szél volt, így a pályaversenyeket tekintve elmaradásban voltunk. Ezt figyelembe véve a versenyvezető úgy döntött, hogy ha stabil, jó szél lesz reggel, a programot megváltoztatva, pályaversennyel kezd a mezőny.

A tervezett rajt előtt fél órával már kész volt a pálya, de sajnos ismét leállt a szél és nagyon forgolódott. Ezt mérlegelve mégis a túra-verseny mellett döntött a rendező, abból is a rövidebb, part menti pálya mellett. A rajt után háromnegyed órával kiderült, hogy szerencsés választás volt. Bejött az ígért dél-nyugati frissülés, így Balatonlelle felé már hosszan cirkálhatott a 60 hajót számláló mezőny. A taktikus cirkáló szakaszt nehezítette a déli parton fenyegető marás. A befutó szakasz látványos, spinakkeres hátszél volt.

Két óra húsz perces vitorlázás után abszolút elsőként a Kristinus - Gardazzura nevű egyedi libera típusú vitorlás futott be.  

A YS osztályok futam győztesei az alábbi hajók lettek:

YS I. osztályban Béla Úr nevű vitorlás, Tóth Viktor kormányzásával, YS II. osztályban a Semiramis nevű vitorlás, Medgyesi Csaba kormányossal, YS III. osztályban a Hablaty nevű vitorlás, Stankovics Réka kormányzásával nyerte.

 A szél továbbra is kitartott, így a túra futam után sikerült lefutni a Badacsonyban elmaradt pályaversenyt is. Vasárnapi programnak két pályaversenyt tervezett a rendezőség, de a nehezen beinduló szél miatt csak fél órás késéssel indulhatott az első futam. A szél a futam végéig kitartott, de utána annyira legyengült, hogy további futamot már nem sikerült rendezni. Ezzel a 3 futammal behoztuk a lemaradást, folytatás Balatonbogláron a záró fordulón. A program Balatonbogláron (szeptember 10.) is sűrű lesz, hiszen hátra van egy pálya és egy túra futam.

 

Forrás,kép: Bahart Regatta

 

Első Újonc Kupa: „Telitalálat”

A hétvégén a Kereked Vitorlásklub rendezésében került sor az Első Újonc Kupára Csopakon a még nem leigazolt táboros OP-sok, a már leigazolt kezdő verseny OP-sok, és kétszemélyes RS FEVA osztályban. A kezdeményezést a versenyzők szülei egyszerűen a „TELITALÁLAT” jelzővel illeték.

Az Újonc Kupán végül kilenc klubból összesen 68 versenyző indult, közülük:

  • 27 még nem leigazolt táboros OP-s akik fröccsöntött színes hajóikkal újabb színt vittek a kezdő versenyvitorlázásban. Ők utolsónak rajtolva egy belső háromszög pályán vitorláztak. A legfiatalabb versenyző 2009-ben született 7 éves Fináczy Gréti volt (a többszörös olimpikon és Európa-bajnoki bronzérmes Fináczy Gyurka papa legkisebb unokája). A hajókat több klub összefogása révén a BYC, CsVI, és TVSK nyújtotta.
  • 29 már leigazolt kezdő első és másodéves OP-s akik már verseny one-design optimistekkel indultak egy hosszabb, külső trapéz alakú pályán; közülük 18-en az idei évben kezdték meg a versenyszerű vitorlázását mint Újoncok, a többiek meg már idén második éve versenyeznek. A verseny révén kapcsolódott be az ifjúsági versenyvitorlázás vérkeringésbe a TVSK mint legnagyobb tagszámú hazai vitorlásklub, valamint idén lépett színre a DEBOTI SE a Mályi és Nyéki tavakról.
  • 6 hajó (12 gyerek) a RS FEVA osztályban indult, köztük a Vitorlás Suli Programból kikerült három BYC-es egység, két Optimisetesekből összeállt MVM-es egység, valamint újonnan lépett színre a fonyódi Vagabund SE is.

 

A még nem leigazolt táborosoknak a szombati nap volt a hivatalos fő versenynapja, külön szombat esti díjkiosztóval ahol stílszerűen a dobogókat három különböző színű feje tetejére lefordított fröccsöntött optimist jelentette. Nekik a szombati napon 3 futam került megrendezésre, majd a bátrabbak másnap is vízre szállhattak fakultatív edzőfutamokra. A táborosok a szombati növekvő szélben futamról-futamra látható fejlődésen mentek át. A rajtoknál hangosbemondóval segítették a tájékozódást a színes vitorlaerdők közepette, és a mezőny második felében megengedett volt a felzárkóztatás célú terelés is. A verseny mellett a kikötőkből kifutó nézőhajók száma alapján valaki azt gondolhatta, hogy párhuzamosan egy nagyhajós verseny is zajlik Csopakon.

A verseny szelleméhez igazodóan minden díjazott díjazásban részesült a népszerű díjkiosztó alatt. A díjakat első napon Fináczy György adta át a táborosoknak, míg második napon a Kereked többszörös ifjúsági magyar bajnokaként a legidősebb újoncként Szilasi Fábián – Bonifert Péter 420/470-es páros.

A leigazolt OP és RS Feva Újonc versenyzőknek a két nap alatt összesen 7 illetve 8 futamot sikerült megrendezni ideális körülmények között.

 

Forrás, kép: Kereked Vitorlásklub

 

Tihany-kör Dulin László Emlékverseny

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a Tihanyi Yacht Club a Tihany-kör Dulin László Emlékversenyt. E csodálatos tájképeket kínáló túraversenyben a Tihanyi félszigetet kell megkerülniük a versenyzőknek: a tihanyi horgászkikötőtől a hajók először a Keleti medence felé indulnak, és a Hajógyári-öbölben elhelyezett bóját kerülik. Majd indulnak vissza Tihany sajkodi oldalára, és a Bázsai-öbölben lévő jelet is veszik, ezután futnak a rajt vonalában kitűzött cél felé. Idén a verseny reggelén 4-5 csomós szél fújdogált, de ez szerencsére 11 óra fele felerősödött, és végül egy kellemes, 10 csomó körüli szélben vitorlázhattak a versenyzők, sőt, párszor még a Nap is kisütött! A verseny után a rendezők játékkal várták a parton a hajósokat: a kikötőben elrejtett gyűrűket kellett megkeresni, amikhez különböző rejtvények vezettek el  - a fődíj pedig egy tengerész maci volt. Vacsoráról idén a kikötő étterme gondoskodott: sült kacsacombbal, gombás lecsós raguval, kovászos uborkával, na és persze sörrel vendégelte meg az éhes vitorlázókat.

A versenyt YS I.-ben az Ábránd nyerte Dulin Jenő kormányzásával. YS II-ben  Tóth Zsolt kormányozta Nemecsek győzedelmeskedett, míg a YS III.-ban Pető Béla Vámpírja.

További eredmények a lap alján

Forrás: Damokos Kristóf

 

Svert Kupa Zamárdi - DELL túraverseny

Idén még a tavalyinál is jóval többen voltak kíváncsiak a Svert Kupára Zamárdiban. 2015-ben 67 hajó indult összesen, most már az előzetes online nevezések alapján látszott, hogy többen vesznek részt a svertes és kielsvertes hajók megmérettetésén.

 

Még a regatta előtt reggel is jöttek a versenyzők, így végül 122 hajó nevezett. 10 órakor a tervezett rajtnál gyenge szellőcske fújt csak, így a versenyvezető, Ruják István halasztásról döntött. Ez be is vált, mert hamarost jött egy kis frissülés, és gyenge, de már "használható" nyugati szélben vágott neki a Balaton minden szegletéből érkezett népes mezőny 10.30-kor a Zamárdi, Ezüstpart, Szántód, Tihany, Zamárdi pályának.

A svertes hajók igen sokszínű kavalkádja hajózott itt, 420, 470, Kalóz, Laser, 15-ös és 25-ös jollék, DC 20-asok, Európa dingi, Flaar 18-as, Tapsi 17, Saturn, sőt egy igazán meglepő kinézetű  OZ Racer is. A Svert Kupára 22 katamarán is benevezett, akik külön értékelésben vettek részt a regattán. A többtestűek hamar az élre álltak, de egy 18-as Skiff is az elsők közt száguldott az ezüsparti bója felé. Ők később kormányproblémák miatt feladták a küzdelmet, így a mezőny elejét már csak katamaránok vezették.

Szerencsére a váltakozó szél mindvégig kitartott, így az első többtestű, az Edutus már 12.40-kor perc után áthaladt a célvonalon Virág Flórával a kormánynál. Őket követte a Wildcat Róka Sándor irányításával, majd a Spartacus Szentiványi Istvánnal.

Az egytestűek közül idén is a Tönkő Gábor kormányozta Orion 25-ös jolle győzött, és nyerte el a Svert Kupát, meg a vele járó Dell laptopot. Utána a Fru-zu érkezett Bisztray Frigyes irányításával, majd a Vica Rózner Tamással. Az első három helyen befutott 25-ös mögött igazi meglepetés volt Czeti Gábor, aki egy 470-essel teljesítette a pályát, természetesen saját hajóosztályt is megnyerve. Részletes eredménylistát a verseny honlapján lehet megnézni. Az utolsó hajó fél 5-kor ért be, így a 17 órai szintidő reálisnak bizonyult.

Este 7 órára sokan érkezetek a díjátadóra, igazi vitorlás ünnep alakult a kis Bácskai utcai kikötőben a Zamárdi nagystrand közepén. A díjak után egy pálinka kóstolóval egybekötött közös bográcsozás, borozgatás következett, mely méltón zárta a jó hangulatú versenyt.

 

Forrás: Mátay László; kép: Lázár Antónia

 

Következik…

Augusztus 20-ra tekintettel rengeteg versenyt tartogat a következő hétvége, így ismét felhúzhatjuk a vitorlát, mert bár az ünnepnap éppen szombatra esik, mégis, illő módon vitorlázással köszöntsük az ország alapításának ünnepét - na és azt se feledjük, hogy lassan vége a nyárnak!

 

A Keszthelyi Yacht Club rendezi meg az Agrolog kupát, amin lehetőséget biztosítanak bárkinek, aki szeretné kipróbálni önmagát, hajóját a versenyen. Pálya- és túrafutamok is lesznek, így valóban változatos élmény lesz! A kiírás letölthető a lap alján.

 

Alsóörsön a hétvégén kerül megrendezésre a kis katamaránok számára a Lájer Admirális Emlékversenyt. A pályaversenyt a Katamarán SE szervezi a Csopak-Alsóörs előtti vízterületen rendezik F18 és M3 osztályoknak.

 

A hagyományosan augusztus 20-án megrendezett Alkotmány kupát idén is megtartják a KMS Vízisport Egyesület rendezésében. Az Alkotmány Kupa együtt van a klasszikus fahajók Old Timer Kupájával. A hagyomány szerint fél órás előnnyel indulnak a klasszikusok 10:30-kor és 11:00-kor pedig a modern hajók. A pálya: Balatonkenese - Balatonaliga - Balatonkenese - Balatonalmádi - Balatonkenese befutó. Pályarövidítés bárhol lehetséges. Értékelés abszolútban, illetve YS I-II-III. osztályok szerint. A kitötő háziversenye is ekkor zajlik, így várhatóan 100 hajó indul az Alkotmány Kupán és több mint 400 versenyző. Kiírás és pályarajz a lap alján.