Finns Masters Europa Kupa – Tihanyi Hajós Egylet

Az előzetes meteorológiai jelentések alapján rendezői szempontból nagyon "necces" versenyre lehetett számítani: gyenge és még gyengébb szeleket jósoltak, ráadásul a jól ismert leálló keleti fajtából. Ehhez képest a kiírt 10 futamból nyolcat sikerült megrendezni a tihanyi félsziget nyugati oldalán a középső medencében.

Ebben az évben is dél-afrikai győzelem született a Tihanyban már hatodszor megrendezett Finn Masters European Cup versenyen, sőt az élmezőnyt is a külföldi versenyzők uralták. A tavalyi győzelmét megismétlő Ian Ainslie mögött a litván Tauras Rymonis végzett a második helyen – ezzel ő is "megvédte" 2015-ös eredményét –, a harmadikon pedig a cseh Jiri Outrata.

Részletes beszámoló és eredmények:

http://porthole.hu/cikk/10992-ainslie-megvedte-a-tavalyi-finn-masters-europa-kupa-gyozelmet-tihanyban

 

Rooster Laser Europa Kupa, Balatonfüredi Yacht Club

Szeptember 9-11-én két jelentős utánpótlás regattát is rendezett a Balatonfüredi Yacht Club. Az időjárás mostohán bánt a résztvevőkkel. A szélsőségesen gyenge szeles körülmények nagyon megnehezítették a rendezők és a versenyzők dolgát.

A balatonfüredi Rooster Laser Európa Kupa versenyen, Laser Standard hajóosztályban a riói olimpiát megjárt Vadnai Benjamin nyert a gyengeszeles, kétfutamos versenyen. A  magyar vitorlázó mögött a bahreini Abdulla Janahi szerezte meg az ezüstérmet, míg a cseh Halouzka Jakub lett a bronzérmes. Vadnai Jonatán ugyanebben a mezőnyben az U19-esek között bizonyult a legjobbnak.

A Laser Radial hajóosztályban az augusztusi kieli világbajnokságon hetedik helyet elért Veisse Zoltán lett aranyérmes, másodikként a svájci Arthur Baudet zárt, Tenke Áronnak pedig a bronzérem jutott. A lányok versenyében Haidekker Zita szerezte meg az első helyet. Ugyanitt az U19-esek között legjobb Róka Bianka ezüstérmesként zárt, míg Pandur Petráé lett a bronz.

Dobogós helyezésekkel büszkélkedhetnek a magyarok a Laser 4.7-es hajóosztályban (U18-as korosztály) is. A fiúknál Vida Péter 2., Bednár András Balázs 3., a lányoknál Rác Karina 2., Kis-Kapin Karina 3. lett.

 

Quantum Sails BYC Kupa, Balatonfüredi Yacht Club

Az Európa Kupa versennyel párhuzamosan másik pályán került sor a nagyszabású Quantum Sails BYC Kupa utánpótlás ranglista versenyre 420 és Optimist hajóosztályokban. 15 darab 420-as és 106 Optimist versenyzett, de náluk is csak három, illetve két futamot sikerült teljesíteni.

420-ban a Wolf – Csébfalvi kettős győzött a legjobb női csapatot Formanek Lizát és Kalmár Lucát megelőzve. Optimistben Jeney Máté bizonyult a legjobbnak, míg a serdülők között az abszolút második Verebély Mátyásé lett az aranyérem.

Részletes eredmények:

http://byc.hu/vadnai-benjamin-es-veisse-zoltan-gyozott-laser-europa-kupa-versenyen/

Fotók:

https://www.facebook.com/sailingbyc/photos/?tab=album&album_id=1187853177938491

https://www.facebook.com/sailingbyc/photos/?tab=album&album_id=1188300901227052

 

GreCo Kupa FD-Star Bajnokság, Spartacus Vse

Szélszegény, nyárvégi meleg, napos időben zajlott a Repülő Hollandi és Csillaghajó bajnokság. Pénteken 3 futamot, szombaton 9 órára előrehozott rajttal ugyancsak 3 futamot, vasárnap pedig már csak egy futamra volt szükség, azután végleg elállt a szél.

Részletes beszámoló és eredmények:

http://spartacus.hu/5404/

 

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!

Gentleman’s Race, Keszthelyi Yacht Club

A Keszthelyi Yacht Club szokásos „egykezes” versenyére szeptember 10-én került sor kellemes, nyárias időben. A rendezvényre 10 hajó nevezett Badacsony, Máriafürdő , Keszthely, Gyenesdiás kikötőiből.

A 11:00-es rajtra megérkezett a várt szél, kellemes 2-es dél-keleti. A pályán a yardstick számoknak megfelelő büntetőköröket két helyen lehetett teljesíteni, a versenyzők belátása szerint. Volt, aki már a rajt után futott büntetőkört, számítva a szél gyengülésére, de az igazán megfelelő hely a Zala toroknál elhelyezett kör volt, ahol félszélben lehetett körözni. Itt a résztvevők nagy része ezt meg is tette és úgy haladt tovább a 20 km-es pályán.

A lassabbaknak nem volt szerencséjük, mert a szél gyengült és kicsit beragadtak. A mezőnyt a második szakaszon sokáig a Flamenco vezette, szépen kihasználva a forgolódó és változó erősségű szelet. A györöki pályajelhez szinte egyszerre érkezett meg a mezőnytől elszakadó 3 hajó, megkezdve a hosszú hátszeles szakaszt. A S22-es szép lassan megelőzött mindenkit, de a befutónál várt rá még 2 büntető kör, ami a keleti szélben cirkálással járt.

Végül a Takacs.hu nevű hajó futott be elsőként, aztán a Flamenco és végül a Tutti nevű S22-es. A szél délután teljesen legyengült, a mezőny nagyon megnyúlt, de mindenki limiten belül ért célba. Családias hangulatú vacsorával zárult a rendezvény.

Eredmények a lap alján

 

Tecon Kupa

Szeptember 10-11 én rendeztük a Tecon-PreVital kupát. A szombati napon túraverseny volt kellemes szélben. Este igazi Garden party volt fantasztikus ételekkel, italokkal, valamint Tulipánt Nándi és Bakóczy Kálmán zenéjére sok-sok tánccal.

A vasárnapi két futamra tervezett pályaverseny a szélhiány miatt sajnos elmaradt. 

 

Véget ért a Jet Tavel – Quantum Sails J24 Pénteki Tréning sorozat

 

Hétvégén, kétnapos döntővel ért véget a Jet Travel – Quantum Sails Pénteki Tréning.

A tavalyi „próba futam” sikerén felbuzdulva, 2016-ban JET TRAVEL – QUANTUM SAILS PÉNTEKI TRÉNING 2016. néven futott az egész szezonon át tartó, péntek délutáni, rövid, pörgős pályákon zajló edzés/versengés, melyet a Magyar J24 Osztály az egykori Pénteki Regatták szellemiségében hívott életre.

Április végétől augusztus végéig, 6 fordulón át, jórészt MVSZ versenyekhez, One Design Trophy fordulókhoz kötődően zajlottak a péntek délutáni edzések. A sorozat fő célja, a versenykörülményekhez leginkább hasonlító edzési, gyakorlási lehetőség biztosítása, a J/24-es hajóosztály népszerűsítése és a 2017-ben Balatonfüreden rendezendő J/24 Európa-bajnokságra további ütőképes egységek képzése volt.

Egy nemzetközi verseny, főleg ha hazai vizeken rendezik, bizony kihívást jelent sokak számára. Idén többen is kacérkodtak a J24 hajókkal így egy – egy pénteki tréningen kormányosként vendégszerepelt például Vadnai Benjamin olimpikon, Vadnai Jonatán korosztályos világbajnok, vagy a frissen Finn Masters Európa Kupa győztes Ian Ainsie is.

Egész szezonon át a Balatonfüredi Yacht Club adott otthont a J24 edzéseknek, a rendezést pedig a Quantum Sails Hungary és a Bravo Boats biztosította. Futamok után élemzések, és közös vacsora várta csapatokat

Hol többen hol kevesebben álltak rajthoz péntekenként 4-kor, de egy fix keménymag mindig jelen volt. A Django, a Team EUline, a Big5, a Gone With The Wind és az Égi szinte kivétel nélkül minden alkalommal ott volt az edzéseken. 

Összességében véve az időjárás idén nem volt túl kegyes a pénteki vitorlázókkal, mert szinte kivétel nélkül csak gyenge szeles futamokat sikerült rendezni, és abból is csak legjobb esetekben az előírt hármat. De a Balaton már csak ilyen tó, itt bizony sokszor kell gyenge szélben versenyezni, így az efféle gyakorlás sem volt hasztalan.

A Pénteki Tréning támogatóinak sora 2016-ra látványosan kibővült. A névadó támogatókon kívül további szponzorok álltak a kezdeményezés mellé: Bravo Boats, Zhik, Bodri Pincészet, Perfect Home, Energofish és a Manézs Bisztró.

A támogatóknak köszönhetően, mindenki versenypólót kapott, az 1-3 helyezettek pedig minden alkalommal értékes nyereményekben részesültek: 40-60 ezer forint összértékű vásárlási utalványok, pólók, Zhik és Quantum kiegészítők, borok a Bodri pincészetből.

Az értékes nyeremények sorát a döntőre 5 fő részére fejenként 100.000 Ft értékű utazási utalvány, egész csapat számára szóló vacsorautalvány, további nagy értékű nyeremények fejelték meg.

A 2016 évi Jet Travel - Quantum Sails Pénteki Tréning sorozat végeredménye az alábbiak szerint alakult:

1.         Django

2.         Team EUline

3.         Big5

4.         J’Korszak

5.         iJroncat

6.         Gone With the Wind

A Magyar J24 Osztály ez úton is köszöni a támogatóknak és a versenyzőknek ez egész szezonon át tartó közös péntekeket.

A J24 osztály számára idén még egy nagy esemény van hátra, a 2016. Szeptember 22-25 között megrendezésre kerülő J24 Magyar Bajnokság, melyre húsz körüli egység részvételét várják.

 

KÜLFÖLD

Melges24 Európa Bajnokság

A balatonföldvári FGF Sailing Team - Bakóczy Róbert, Rozsnyay Domonkos, Takácsy Levente, Takácsy Kristóf, Búza Bence - az utolsó futamot megnyerve 6. helyen végzett a Melges 24 Európa-bajnokságon Hyéresben!

Öt napon át 17 nemzet 54 csapata versenyzett a Földközi-tengeren a franciaországi Hyéres vizein. A Spartacus VE csapata egyenletesen jól teljesített mindvégig. Sajnos a tizenegyedik futamból egy technikai hiba miatt kiállni kényszerültek, és ezzel elvesztették a lehetőséget, hogy dobogós helyért küzdjenek a zárófutamban. Több ellenfél kis pontkülönbséggel ott sorakozott a közelükben a helyükre vágyva. Ám a csapat Bakóczy Róbert kormányzásával egy remek futamgyőzelemmel pontszerzőként zárt az Eb-t. Még két magyar hajó is ott volt a versenyen: a Bujáky Attilla kormányozta hajó a 36., a Csoltó Ákos irányította legénység pedig a 42. helyen végzett.

 

JÖN JÖN

X35 Magyar Bajnokság

Csütörtökön kezdődik a BYC rendezésében az X-35 OD Országos bajnokság. Várhatón 7 egység fog megküzdeni a bajnoki címért.

Ebben évben talán az eddigieknél is színvonalasabb és keményebb küzdelem várható. Az előző bajnokságok is rendre nagy keresztbe verések után az utolsó futamokban dőltek el,.

Az idei évben is több neves vitorlázó, volt olimpikon is  erősíti a mezőnyt. Az X-35 OD szigorú osztály szabályzata szerint csak tulajdonosok kormányozhatnak, ám a 7-8 fős összeszokott csapatok a bajnokságok idejére mindig beerősítenek. Taktikusi pozícióban többek között olyan nevek tűnnek fel, mint Detre Zsolt, Czégai Péter, Goszleth Marcell, Rauscchenberger Miklós,  Litkey Árpád, Vigh András.

 

Félsziget Kerülő Széchenyi István Emlékverseny Generali Nagydíj

A balatoni vitorlás szezon utolsó jelentős nagyhajós versenyéhez, a Félsziget Kerülő Széchenyi István Emlékverseny Generali Nagydíjhoz kapcsolódva romantikus reformkori hétvége rendezvények is lesznek Balatonfüreden.

Versenykiírás a lap alján

Balatonfüredi Programok:

http://hunsail.hu/hirek/tihanykerulohoz-reformkori-mulatsag-balatonfureden

Unitef Kupa, Nagyhajós Túraverseny és Pályaverseny kombináció

Az utolsó szeptemberi hétvégén rendezi a Spartacus a földvári évadzáróként is ismert UNITEF Kupát 24-25-én. A sok szélcsendes versenynap miatt az Ötvenes osztály flottabajnokságának befejező futamaira is most kerül sor, a 25-ös yollék ranglista versenyüket vívják, az egész rendezvény pedig a Yst Trophy 7. fordulója egyben. A kiírás és a szokásos módon bonyolult versenyutasítás kiegészítés csatolva.

Fotók: THE, BYC, Szántó Áron, Szabo Leo, Ludányi Ferenc, X35 osztály

Forrás: THE, BYC, spartacus.hu, hunsail