Így a 10. alkalomra már eléggé rutinból megy minden. A verseny népszerűségét jól jelzi, hogy több hajóosztály ranglista versenyként futotta a körét (Nautic, Nau370, Folkboat, Elan310) és több mint 80 hajó állt rajthoz ezen a későőszi napon.

A 11órás rajtra már felenged hajnali dermesztő hideg és van idő a kényelmes nevezésre, vagy a környékbeli kikötőkből az áthajózásra.

Korán sötétedik és haza is kell érni, így a pálya nem túl hosszú. Kenese (BFYC előtt) a rajt, Balatonaliga, Balatonkenese majd vissza a BFYC elé a befutóra. Pont elég ennyi a hidegben.

Az időjárás előrejelzés még reggel is elég riasztó volt. Délutánra 25-30 csomós déli szelet jósoltak esővel, ami a 10 fok alatti hőmérsékleten nem túl szívmelengető kilátás.

A rajt még kényelmes nyugatias szélben indult, egy kicsit un-ortodox módon nagyjából félszélben Aliga felé. Így aztán bal csapáson indultunk el, és volt aki ettől zavarba is jött egy kicsit, hiányzott a tülekedés a "legfelső" helyért.

Rendeztük sorainkat és vidáman jó szélben haladtunk az aligai bója felé, még a nap is kisütött. Az első bója után aztán valami történt, és megállt a szél. Ahogy ilyenkor lenni szokott szépen összesodródott a mezőny, ott álltunk félúton Aliga és Kenese között. Mivel délies szelet ígértek, többen lefele húztak, hátha onnan érkezik meg előbb a frissülés. Nem így történt. Fent a kenesei part alatt jelentek meg a bríz csíkok, így aki felfele tartott szépen lassan elcsobogott. Újraosztották a lapokat.

A déli szél nem érkezett meg, viszont az északi egy kicsit leterjedt, így végül szinte mindenki eredményesen be tudta fejezni a futamot, még ha nem is ott ahova várta magát.

Az időjárás tudta a dolgát, hiszen abban a pillanatban kezdett el esni az eső, ahogy partra léptünk. 

Bár tavaly nem szép szóval illetem az ebédnek nevezett, paprikásnak titulált, krumpli szerű izét, idén nem lehetett panasz a kosztra. Pörköltet ehettünk tarhonyával savanyúsággal és kenyérrel, ami jól is esett a vitorlázás után.

YS1,2,3 illetve osztályonként is szép üvegből megmunkált díjakat kapott a mezőny, ráadásul egy mentőmellényel is gazdagabb lett minden kategória első három helyezettje.

Köszönjük a lehetőséget, jövőre is Dér Kupa!

Képgaléria ITT.

Eredmények alább: