J24 Osztály Vigyázz! Kész! Felkészülés indul! A téli időszak mi másra lenne alkalmas ha nem arra, hogy olvassunk, videókat nézzünk és fizikailag, no meg mentálisan is készüljünk a következő szezonra. Jövőre J24 Európa Bajnokságot rendez a Magyar J24 osztály. A Quantum Sails Hungary igyekszik segíti a magyar Jéseket egy sikeres és minél több magyar csapat számára eredményes EB megszervezésében!  Tavaszig több hasznos cikket is olvashatunk majd a Quantum vitorlák és az itthon is oly népszerű J24 hajók szerencsés együttállásáról.

Elsőként itt egy kis motivációs beszámoló arról, hogyan juthat el rövid idő alatt is egy elszánt, amatőr csapat az EB győzelemig.

A 37 hajós J-24 flotta változó körülmények között vitorlázott az idei Európa bajnokságon a Royal Western Yacht Clubban az angliai Plymouthban. Tizenkét futamot sikerült megrendezni augusztus 13. és 19. között és végül Andy Taylor Quantum támogatott hajója, a Phoenix győzedelmeskedett 11 pont előnnyel! Az amatőr csapat kulcsa a sikerhez a gyors tanulási készség és a Quantum J24 mesterének, Travis Odenbachnak a tanácsai voltak.

A kormányos, Andy Taylor elmesélte nekünk, hogy a csapat már évek óta együtt vitorlázik, de ezt eddig mindannyian csak szabadidejükben tették. Idén viszont úgy döntöttek még komolyabban veszik a dolgot és a versenyzést helyezték előtérbe: „úgy döntöttünk, idén összeszedjük magunkat, fejlesztjük hajónk sebességét és versenypotenciálunkat” – mesélte Andy. „Legénységünk eltökélt tagokból áll, akik gyorsan tanulnak, és képesek könnyen kezelni a felmerülő problémákat – azaz tudunk haladni, ahelyett, hogy fennakadnánk a hibákon.”

Hogy a lehető leggyorsabban fejlődjenek, Taylor Odenbach-hoz fordult tanácsért. „A 2015-ös boltenhageni világbajnokság óta jó kapcsolatot ápolunk vele, és Kielben volt alkalmunk együtt vitorlázni is, ahol sokat csiszolt a nemzetközi flottában való versenystílusunkon” – mondta Taylor. „Travis megmutatta, hogy a J-24-es hajókon minden csapattag munkájára szükség van, és bár hibák mindig akadnak, csak nyomni kell tovább, és a következő alkalommal helyesen dönteni.”

Ez a tanács lett a Phoenix legnagyobb erőssége. Míg a többi csapat büntetőket kapott, vagy a középmezőnyben ragadt, addig Taylor hajója egyenletes eredményeket hozott, hála a hajó sebességének és a Quantum vitorláknak. Nem felejtették el a jó tippeket, amiket Odenbach adott, és végig megtartották előnyüket.

„Amikor Travis-szel hajóztunk Kielben, megtanultuk, milyen fontos összehangolni a grósz és a génua trimmelését, hogy a hajó stabilan és gyorsan haladjon. Ez Plymouthban különösen értékes volt, ahol az erős keresztáramlás a pályán megnehezítette a dolgunkat. A Quantum génua különösen kis szélben bizonyult gyorsnak” – magyarázta Taylor.

A Phoenix megbízhatóan hozta a futamokat: csak egyszer végeztek a top 10-en kívül, és végül hat futamot meg is nyertek. Összpontszámuk 60 lett, ami 11 ponttal kevesebb, mint a második helyezetté, így egyértelmű fölénnyel állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Ez a győzelem nagy motivációt adott a csapatnak, akik már a következő két évre is együtt terveznek. „Amellett, hogy részt veszünk az angol versenyeken, szeretnénk elmenni a német bajnokságra következő júniusban, hogy ezzel is készüljünk a Magyarországon tartott Európa Bajnokságra, majd a 2017-es Garda-tavi világbajnokságra. Reméljük, Travis is velünk tud tartani ezeken a versenyeken.”

Odenbach azt mondta, örömmel vitorlázna ismét együtt Taylorékkel, és odáig van a Phoenix eredményeiért. „Nagyon élveztem Andyvel és a csapattal vitorlázni” – mondta Odenbach. „Nagyon büszkévé tesz, hogy a csapat, amelyiknek segítettem, ilyen sikert ért el a jelenlétem nélkül is! Szívesen vitorláznék velük a jövőben is, remélem még sok vidám napot tölthetünk el együtt a vízen.”

Gratulálunk a Phoenix csapatának, és sok sikert kívánunk nekik a következő versenyeikre, várjuk őket Balatonfüredre!

 

Quantum Sails Hungary

www.quantumsails.hu