Ebben is van igazság, de nem lehet mindent az egyre kockuló fiatalokra lőcsölni. Ahhoz, hogy élettel teljen a telep, minden korosztálynak megvan a saját feladata. Ha sikerül közös elfoglaltságot kieszelnünk, akkor mindenkiből ki lehet szabadítani a jó szellemet.

A finnesek legendás közösségét nem csak a kiülés kínkeserve tartja össze. Ha azt mondjuk Sipi, akkor mindenki tudja, mire gondolok. A kalózosok is közgyűlnek december közepén, ami nem határozati javaslatok felolvasására épít, hanem egy vidám lakomára, közel a Balatonhoz. Sopi a nautikos népet képes egyirányba terelni, náluk sem gyenge az osztályszellem.

Kedvenc bandám a társadalmi életben is élenjáró J-sek  gyülekezete. Ők aztán tudják, hogy lehet egy hajóosztályt érzelmileg is eggyé kovácsolni! Hercsel kapitány bármikor hülyét csinál magából, ha ezzel örömet szerez a csapatnak. Itt nincs korosztályos különállás. Hétvégi füredi összejövetelükön három generáció is megtalálta számítását. Apák-gyermekeik együtt, vagy akár egymás ellen is vitorláznak, miközben a legifjabbak tagjaivá válnak a junior J-team egyre bővülő csapatának. Hozzájuk érkezett az igazán autentikus kinézetű erikmikulás. A felnőttek egymást ajándékozták, egy hagyományos sorshúzós játék keretében. A csapatok egy sajátságos slam-poetry műfajt mímelő vers-versenyben hívták ki a megajándékozottat, akinek magára kellett ismernie. Volt nagy vidámság, meg heje-huja.

Még, hogy bezzeg az én időmben....