Hazánk leglelkesebb versenyzői évek óta látogatják a pulai regattát, mely 1992-es debütálása óta évről évre egyre több fiatalt, szüleiket, s edzőiket vonzotta cipőpucolás helyett a kisvárosba, hogy tétlen otthoni várakozás helyett a vízen múlassa az időt, s versengjen a legjobbaknak járó díjakért a Mikulás megérkezéséig. 

Fotó: Dr. Lászlófy Csaba
Fotó: Dr. Lászlófy Csaba

Idén ugyan a versenyre pár nappal december 6-a után került sor, mégsem ez a tény volt az, ami a korábbiakhoz képest igencsak megtizedelte a mezőnyt. Az elmúlt évek cudar időjárása, valamint valljuk be, a nem igazán zökkenőmentes versenyrendezés miatt idén ugyanis többen választották inkább az otthon melegét, a kandalló ropogó tüzét a vitorlázás helyett, így a 470-esek viadalát ezúttal nem is sikerült megrendezni, s Laser Standard osztály képviselői is igencsak szegényes részvételt mutattak. A legifjabbak, az optimistesek azonban idén is szép számmal álltak rajthoz, noha majd százzal kevesebben, mint a korábbi évek során, ám így is 223-an küzdöttek a kupákért. Hazánkat is a legtöbb fiatal ebben az osztályban képviselte, ám Laser 4.7 és Radiál versenyzők is megmérettették magukat a három napos regattán, melyen idén enyhe időjárás fogadta a versenyzőket. Nem csupán enyhe időjárás, hanem gyenge szél is jellemezte a hétvégét, mely során az első napon még kellemes, 6-12 csomós DNy-i szélben három, majd azt követően egyre gyengülő légmozgásban további egy futamot sikerült lebonyolítani, míg az utolsó napon a teljes szélcsend miatt parton maradt a mezőny. A legkisebbek versenyét idén is csoportokra osztva sikerült lebonyolítani, s igencsak megtizedelte a mezőnyt a szigorított rajtok hada, mely során több versenyzőnket ki is zárta a rendezőség a futamból, futamokból.

Gyapjas Zsombi a 15., Erőss Lóri a 26. helyezésig jutott a népes optimist mezőnyben, mely Lóri számára a korosztályos 4. helyezést jelentette, míg Roznár Kati 44. abszolút helyezése a lányok versenyének kilencedik helyezését érte. Tóth Levi az 53., Tenke Áron az 59., Pintér Niki a 62. helyezésig jutott, míg többi versenyzőnk áldozatául esett egy, vagy több korai rajtos büntetésnek, így jó néhány helyet romlott az eredménye, vagy a mezőny második felébe csúszott vissza.

Fotó: Dr. Lászlófy Csaba
Fotó: Dr. Lászlófy Csaba


A 62 hajót felsorakoztató Laser 4.7 mezőnyben ezúttal Takács Levente végzett legelőrébb, 11. helyezésével, míg Virág Flóra a 29. (nőiben 7.), Veenstra Jelmer pedig a 45. helyen fejezte be a négy futamos regattát. Azért ezen a versenyen sem maradtunk érem nélkül, Karé Réka ugyanis az összesített lista 12. helyezését szerezte meg a 42 fős Laser Radiál mezőnyben, ám ez az eredmény a női ezüstöt jelentette számára.

A regatta befejeztével ezúttal rövid szünetet tartanak fiataljaink, hogy a karácsonyi beigli elfogyasztását, az ajándékok kicsomagolását követően újra útra keljenek, s versenyezzenek még egy jót az év utolsó napjaiban a (gyerek) pezsgő bontását megelőzően a horvátországi Hvar szigetén.

Fotó: Dr. Lászlófy Csaba
Fotó: Dr. Lászlófy Csaba

 

Az eredménylista ITT elérhető.

További képek a galériában. 

Eszes Bernadett