A meghívott előadók többsége élt is a lehetőséggel, hogy oldott hangulatban válaszoljanak azokra a kérdésekre, melyekről leginkább az internetes fórumok jól értesült commentjeiből tájékozódhattunk.

Igali Csilla kedves köszöntőjét - mily meglepő - össztaps   fogadta, majd az MVSZ  főtitkára, Szoják Balázs értékelte az elmúlt szezon tanulságait. Megtudtuk, hogy a viharos körülmények között bevezetett sportszolgáltatási díj intézménye elérte célját, és hozzájárult a Szövetség bevételeinek jelentős növekedéséhez.

A Kékszalag kapcsán Rozsda vázolta a legismertebb hazai vitorlás esemény értékesíthető termékké válásának stációit. Felelevenített néhány celebes storyt, Bér Rudi személyes tapasztalatait Győzike alakításáról, a Fábry-Jáksó féle párharcot, de szó esett a jövő évi tradicionális Kékszalag visszhangjáról, a moratórium szülte kényszer megoldási lehetőségeiről. Vendégeink között üdvözölhettük a 43. Kékszalag pályázatnyertes csapata, a Stromboly Event kft képviselőit. Doromby Zoltán rövid bemutatkozó beszédéből kiderült, hogy nem csupán egy évre tervez a nemzetközi hírű többek között Forma 1-es versenyeket is sikerrel szervező csoport.

A tengeri hajózás, charterezés és az adriai versenyek szervezésének nehézségeiről beszélt Láng Róbert. A Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság jövőjével kapcsolatos szövetségi elképzeléseket Szoják Balázs tolmácsolta. Az elhangzottak szerint a One Design flották mellett ismét lehetőség lenne az ORC szerinti értékelésre, hogy ne kelljen több osztályban kevés hajót felvonultató mezőnyökben külön külön bajnokot hirdetni. Szóba került a Szlovéniában rendezendő Audi Tengeri Regatta is melynek első versenyét a szervezők Januárra halasztották.

Izgalmas kérdés a jövő  Nagyhajós Bajnokságainak sorsa. A főtitkár úr ismertette az elképzeléseket, melyek rendkívül összetettek, de a végső döntés előtt még sok munka vár az új rendszer bevezetőire.

Megismertük Merlin-t Gelencsér Gyurit, aki mint virtuális idegenvezetőnk számtalan publikációjában hívta fel figyelmünket a Balaton szépségeire. Barangolásai során jó érzékkel szelektálja  a túracélpontok körül fellelhető kocsmákat, éppúgy mint a történelmi emlékhelyeket.

Nagy szeretettel fogadták a nehéz helyzetbe került BLYC kikötőjét a közelmúltig üzemeltető Cziráki Mártit, a kikötő biztonságát szavatoló Rick Csabát és a Lellei Klub vezetőjét dr Bodnár Imrét. Tanulságos volt megismernünk miként válhatott alig több mint 3 év alatt egy teljesen új nem is hibátlan adottságú létesítmény a Nyugati medence legaktívabb, legtöbb rendezvényével kétség kívül a legnépszerűbb kikötőjévé. Keresve az élhető kikötők titkát, Rozsda a BYC elnökeként és Viszkei Andris a Balatonfői Yacht Klub tulajdonosaként is a közösség aktív közreműködését és az utánpótlás helyi nevelésének fontosságát emelték ki.

A Bulinak meghirdetett eseményt mielőtt végkép át nem alakult valamiféle szakmai fórummá, Gíber Jani nagyszerű zenei produkciója zárta. Dalait szájharmonika, és a közönség ritmusszekciós közreműködése kísérte.

 

További képek a galériában.

A YachtShop képei itt tekinthetők meg.

 

Gerő András