10 hajóosztály (Asso99, M24, 8mOD, 11mOD, NAU370RUn, Nautic, Elliott770, S22, J24, SR) 69 egysége és közel 300 versenyző szállt vízre a két napos regattán. Két pályán zajlottak a küzdelmek, az első versenynapon a kormányosi után időben kihajózott a mezőny, de sajnos a kezdeti É-ÉNYI-i szél leállt és halasztással indult a verseny. Szerencsére azonban nem kellett sokat várakozni, mert hamarosan megérkezett egy kb. 7-8 csomós nyugati szél. A két pályán szorgosan tevékenykedtek a bójarakó motorosok és az eredeti időhöz képest kb. 40 perccel már el is rajtoltak az első osztályok. A szél folyamatosan frissült 9-13 csomós szél fújt 215 fokos irányból. Az első két futam rendben le is ment, a harmadik futamra kicsit mérséklődött és déliesre fordult a szél, így kis módosítást követően megkezdhették az egységek a harmadik futamot is. Az A pályán, ahol a nagyobb hajók voltak még sikerült a már legyengülő szélben minden osztálynak befutni azonban a B pályán vitorlázó E770, S22, J24 és SR osztályoknak sajnos törölni kellett a futamot.

A nap végén tartották meg a 2016. évi ODT díjátadóját, amit egy vacsora követett, ahol mindenkinek volt alkalma átbeszélni a napi történéseket.

Vasárnap szomorkásan esős szélcsendes idő fogadta a vitorlázókat, a rövid parti halasztást követően azonban vízre indult mindenki. Északi szélben 7-9 csomóban indultak a futamok, a balatonfűzfői öbölből trükkösen forgolódott a még masszívan kitartó, néhol még 10 csomós északi. Az A pályán negyedik és ötödik futam rendben lezajlott, a hatodik futamot kis várakozással el tudták indítani a rendezők, de a szél gyengült és futam közben is 10-12 fokot ellengett Almádi felé. Az utolsó futamot csak az Asso és M24 egységek tudták teljesíteni mert az időközben markánsan 40 fokra elforduló szélben a többi osztálynak törölni kellett a futamot. A B pályán, ahol 1 futam elmaradással indult a vasárnap sikerült 3 futamot rendezni, így minden osztály minimum 5 futammal zárta az ODT első fordulóját.

Az Asso99 osztályban Nyári Zsolték szerezték meg a győzelmet a Peecassoval. A 11 mOD egységek közül a Kátai Péter kormányozta Lycka győzött, a 8mOD kategóriában Pfenigberger Andrásék a Met.com hajóval, a NAU 370 RUN győztese a Magnum lett Kurucz Sándor vezényletével, a Nautic kategóriában Stefán Tibor Kacor Király nevű hajója végzett az élen. Az Elliott770 osztályban Nomád nevű hajójával Fisher Dezső állhatott a dobogó legfelső fokára, a J24-es osztályban a legfényesebb érem Litkey Farkas olaszokkal kiegészült csapatának a ST. James-nek jutott, a SR regatták viadalát a Pontillával Osváth Márton nyerte, míg a S22 egységek közül Majoros Bea a Metálkával bizonyult a legjobbnak.