„A legfontosabb az volt, hogy lássuk: a jövőre várhatóan 60-70 hajó részvételével zajló Európa-bajnokság szervezéséhez kapcsolódóan vannak-e problémás területek. A benyomásaink nagyon pozitvak: úgy látjuk, hogy az előkészítés folyamata rendben zajlik, és bőven van időnk arra, hogy  a BYC-cel közösen megoldásokat találjunk azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek” – húzta alá Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke, aki egyben a jövő évi világesemény szervező bizottságát is vezeti.

A magyar bajnokság, amely idén egyben a tradicionális Németh István Emlékdíjért és a Sonnenschein Kupáért is zajlott, szerda délután kezdődött a felmérésekkel és a néhány csapatnak problémát okozó súlymérésekkel (a Dragon osztályban a három vagy négy főből álló legénység/leányság összsúlya nem lépheti túl a 285 kilogrammot). Végül összességében 15 egység, köztük öt klasszikus, fából készült hajó állt rajthoz. Sajnos az osztály egyik legjobb magyar hajója, a Kis-Szölgyémi Ferenc vezette Johanna, a tavalyi bajnok, a három hét múlva kezdődő cascaisi világbajnokság miatt lemondta a részvételt.

 

Csütörtökön a Sipos Péter vezette versenyrendezőség a megnyitó és egy rövid kormányosértekezlet után a pályára vezényelte a csapatot. Délután kettőkor indult az első futam, amelyet a lyukas, kellemetlenül csapkodó északi-északnyugati szélben további kettő követett. A versenyzőknek minden tudásukra szükségük volt, hogy a 14 és 20 csomó között változó erejű, néha 30-40 fokot pörgő szélben optimális irányban és sebességgel vitorlázzanak. A Nyári Mikulás két futamot is nyerve bizonyította, hogy esélyes, a további helyekért a Freyja (Náray Vilmos, Wonke Péter és Ikrényi Gábor), a Luna (Zenthe Ferenc, Kerény Balázs és Bánkúti Béla Gábor) valamint a 7Arts (Tenke Péter, Varga István és Szörényi Ádám) küzdöttek. Az első nap mérlege: egy OCS (Freyja), egy törött bum (Indigo) és egy leszakadt fockfelhúzó (Nemecsek) volt, de a technikai malőröktől eltekintve jó versenyt vívott a flotta.

 

A szabályok betartására két nemzetközi bíró (a szlovén Uros Zvan és a horvát Franco Battustin) ügyeltek a pályán, s jó néhányszor előkerült a sárga és az útjogszabályok be nem tartására figyelmeztető piros zászló. A bírók a futamok után mindig türelmesen elmagyarázták a versenyzőknek, hogy hol hibáztak, ami a jövő évi EB-ra való tekintettel biztosan hasznos lesz.

 

Pénteken hasonló, de folyamatosan gyengülő szélben újabb három futammal folytatódott a verseny, amely a klasszikusok közt is igen éles volt. Az 1973 előtt épült hajók között évek óta általában a Nemecsek és a Yorikke párbajozik a legjobb klasszikus hajó címéért, s idén a Yorikke bizonyult jobbnak. Sem ők, sem pedig az összesítettben vezető Nyári Mikulás legénysége egy percre sem adta át másnak az összetettben vezető hajó által viselt fehér mezeket.

 

A pénteki három futam után szombaton némi halasztás következett, majd a mezőny megpróbálkozott egy futammal a gyenge déli szélben. Ezt végül félbe kellett szakítani, majd némi várakozás után megérkezett a várt északi szél. A pálya ezúttal Csopak előtt volt, és Sipos Péteréknek kiválóan sikerült folyamatosan a változó, 8 és 16 csomó közöt ingadozó és pörgő szélhez igazítani a hosszát és irányát. Így a késő délutánban nyúlóan újabb három futamra került sor, s a kilenc megrendezett futam után már két kiesővel lehetett eredményt számolni.

 

A fáradt vitorlázókat este hatkor az Öregtanya (Dobos Attila, a Yorikke kormányosának vendéglátásra berendezkedett alföldi tanyája) jóvoltából fantasztikus magyaros falatok fogadták: sonka, kolbász, paradicsom, paprika, friss kenyér. S hogy a torkok se maradjanak szárazon, az osztályt támogató Szt. Donát Pincészet (Csopak) kiváló borait is megkóstolhatták, s az érdeklődőknek Kovács Tamás borász magyarázta el a talaj, az éghajlat és a remek borok közötti összefüggéseket.

 

Vasárnapra már csak egy futam maradt, amelyet 10 órakor a szokásos keleti szélben útjára is indítottak, ám ez a szél szokásosan le is állt, így nem maradt más hátra, mint a félbeszakítás. Így az eredményeket kilenc futam után lehetett kihirdetni. Az első helyen végül gömbös Lóránd csapata végzett, az ezüst Náray Vilmos egységének jutott, s a dobogó harmadik fokán Tenke Péterék vehették ét a díjakat. A legjobb klasszikus a Yorikke (Dobos Attila, Kismarty-Lechner Balázs és Juhász György) lett, második a Nemecsek. A legjobb Masters csapat (50 év feletti átlagéletkor) a Tiamat, a legjobb junior az Eragon volt.