Érdi Mári tegnap is két futamot nyert, így nyolcból már ötször ért célba elsőként. Pedig a nap ijesztően indult, amikor az első futamon 31. helyen ért célba! De aztán két elsőséggel helyre tette a dolgokat. 13 ponttal vezet a német Hannah Andersohn és 20 ponttal Dolores Moreira Fraschini, az uruguayi olimpikon előtt.

Összetett Laser Radial erdménylista ITT

Laser Standardben nagyobb a jelentősége, hogy a döntő futamokhoz érkeztek, mert ők eddig két selejtezőcsoportban küzdöttek, és most állnak össze egymás ellen küzdeni a menők egy csoportba. Vagyis Joel Rodriguez és Vadnai Jonatán végre nem külön csoportban vitorlázik majd, hanem szemtől szembe küzdhetnek. És legalább a két legjobb brit sem csak Joni életét keseríti majd, mint eddig.

A tegnapi első futamon még friss szélben Vadnai Jonatán újabb futamot nyert. A másodikra aztán a szél leállt, és bejött a futam közben egy nagy szélforduló, amelyhez képest Joni a rossz oldalon volt. A hátszél is kínosan hosszúra nyúlt a víz szembeáramlása miatt, és ott is akadt, aki szerencsés szélcsikkal mehetett előre. Jonatán végeredménye egy kieső futam, 20. helyezés lett. Még jó, hogy ugyanekkor a másik csoportban Rodriguez is betlizett, fekete zászlós rajtnál látták kinn.

A harmadik futamra szerencsére visszafrissült a szél. Joni ebben sem rajtolt jól, és kezdetben nem találta a ritmust, de aztán szívósan küzdve kapaszkodott feljebb és végül a 2. helyen futott be a brit Whaley mögött és Whiteley előtt.

Így a selejtezőfutamok végén Rodriguez 3 pont előnnyel vezeti az összetett listát. Daniel Whiteley a harmadik. Húsz ponttal tart Joni mögött.

Összetett Laser Standard erdménylista ITT

Mától a döntő futamok zajlanak. Két-két futamot tervez a rendezőség. Az előrejelzés semmi jót nem ígér, csak nagyon gyenge 3-5 csomós szelet, amelyben az itt jellemző erős áramlatokban szinte lehetetlen vitorlázni, versenyt rendezni.

A verseny hirdetőtáblája a honlapon: http://kycnlaserworlds2017.com/u-21-laser-radial-standard-noticeboard


A Laser Radial és Standard U21 világbajnokságról:

A világbajnokság a belgiumi Nieuwpoortban augusztus 2-ig, vagyis szerdáig tart. 12-12 futamra van kiírva mind a Laser Radial női, mind a Laser Standard osztályban, a Laser típusok olimpiai számaiban. Összesen 44 országból 191 laseres nevezett be a két kategóriában.

A lányoknál 27 nemzet 66 versenyzője áll rajthoz. Így ők egy csoportban futják már a selejtező futamokat és a döntőket is.

A fiúknál 125-en vannak, akik egyébként 41 országból érkeztek. Két csoportban rajtolva selejteznek. Legalább négy futamnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a Laser Standard mezőny Arany és Ezüst csoportra oszolhasson majd, ami, ha minden a tervek szerint alakulna, csak a kilencedik futamtól történne meg..

Érdi Mári 2015-ben Kingstonban az U19 korosztály világbajnoka volt, sőt, abban az évben az ISAF ifjúsági VB-t is megnyerte Malajziában. Tavaly az olimpiára kvalifikálva és készülve, a felnőtt versenyekre fókuszált. Ezért inkább nem vett részt korosztályos eseményeken, csak egészen az év végén, amikor is egy hosszú ausztráliai felkészülés után indult ismét az ifjúsági vébén és  negyedik lett. Időközben azonban futamot nyerve végzett 14. helyen az olimpián, sorra hozta a jobbnál jobb Világkupa eredményeket (13., 8., 8., 4.), és idén februárra 19 évesen már bekerült a világranglistán az első tízbe is.
Lesznek ellenfelei bőven, hogy a régóta ismertek közül felsoroljunk néhányat: Magdalena Kwasna (POL), Myrthe Ackermann (NED) , Carolina Albano (ITA) vagy a Márihoz hasonlóan riói olimpikon uruguayi Dolores Moreira Fraschini.

Vadnai Jonatán itt Belgiumban most címvédőként versenyezhet. Tavaly győzött ezen a korosztályos világbajnokságon, és még jövőre is rajthoz állhat majd. A legnagyobb ellenfele a megszokott módon a spanyol Joel Perez Rodriguez lehet, de a néhány napja befejeződött Európa-bajnokság is bizonyította, hogy a britek például bárkit elő tudnk varázsolni  a kalapból, aki győzelmi esélyes lehet - amint azt Daniel Whiteley és Sam Whaley bizonyította Douarnenez-ben -, még ha teljesen ismeretlen is. Joni a múlt héten ismételte 2016-os U21 EB-ezüstérmét.

Mindketten 19 évesek.