Van kiért szorítani az olimpiai hajóosztályok Világkupa-sorozata idei első versenyének április 9-i, szombati zárónapján: az ILCA 6 kategóriában versenyző Érdi Mári remek vitorlázással, a kilencedik helyen került az éremfutamba. Az első két napon a sokak által megemlegetett 25+ csomós viharos szélben a selejtezők során két futamgyőzelmet is szerzett, és a döntő futamokban is volt dobogós helye. Az ILCA 7 kategóriában versenyző Vadnai testvérek eredménye már végleges: Jonatán 11. lett, bátyja Benjamin a 46. helyet szerezte meg a 163 hajóból álló mezőnyben.

A két viharos első nap után sokat gyengült a szél, igaz forgolódóvá is vált, mindenkinek át kellett állítania fejben magát, a sokszor kiszámíthatatlan szélváltozások miatt a jó sebesség szerepe még jobban megnőtt.

Vadnai Jonatánt Viberen értem el:

A 11. hely ebben a mezőnyben remek eredmény. Hajszállal – pontosabban egy hellyel – lemaradni a tíz legjobb hajónak rendezendő éremfutamról viszont nem szívderítő dolog. Ráadásul úgy, hogy döntők során, az arany csoportban sikerült egy zseniális harmadik és ötödik helyet is csinálnod…

Persze, hogy bosszant, hogy látom a többieket a vízen, én pedig már csomagolok. Sajnos a selejtező futamok során becsúszott egy hiba, borultam egyet, ráadásul össze is akadtam egy másik versenyzővel. Ebben a versenyben 23. lettem. A pontszámítás olyan, hogy a végén selejtezők és a döntők helyei ugyanannyit érnek, viszont jó helyeket az arany csoportban sokkal nehezebb begyűjteni. Tehát a jó taktika az, hogy a selejtezőkben kell minél jobb helyeket, alacsonyabb pontszámokat elérni. A döntőkben is becsúszott a jó eredmények mellett rosszabb hely is, a kezdeti megingást ezért nagyon sajnálom. Az derült ki továbbá számomra, hogy a rajtjaimon tovább kell finomítani. Végül is ezért jöttünk ide, hogy lássuk, hol tartunk a nemzetközi mezőnyben a téli felkészülés után. A Trofeo Princesa Sofia tehát felkészülési verseny volt a számunkra, a fő versenyünk a világbajnokság lesz, májusban Mexikóban.”

Eredmények: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

Kép: sailing energy

visyla