A verseny másik különlegessége az egy hetes edzőtábor, amelyet a VGYE és az RS Sailing Hungary rendezett a helyszínen a versenyt megelőzően, amire 12db (!) RS Feva érkezett….

A 2017-es évben először az RS Feva mezőny nemzetközi volt. Három külföldi egység nevezett, és egy Cseh egység meg is tisztelte jelenlétükkel a Magyar vitorlázókat, miközben az Olasz, az Angol, a Cseh RS Feva osztályszövetség elnöke és az RS Sailing képviselője is ellátogatott erre a hétvégére megfigyelőként. Erről bővebben később…

Valami tehát elkezdődött, nem is kis lendülettel. Formálódik egy utánpótlás osztály, amely két év alatt 49 magyar hajóra növelte létszámát, és megjelentek a nemzetközi hajók is a magyar mezőnyben. Ezzel végérvényesen bekapcsolódtunk az egyik legnépszerűbb kétszemélyes utánpótlás osztály életébe. Külön öröm volt számunkra, hogy a nagy egyesületek mellett (BYC, Kereked, CSVI, TVSK) feltörekvő hazai csapatok is megjelentek a versenyen, mint a fonyódi Vagabund SE, és a balatonmáriafürdői BMVI SE.

Az RS Feva Laser Pico Flottabajnokság rendezvénye pénteken 14 órakor kezdődött az Alsóörs Marinában. A nevezések a hajók ellenőrzését követően, és az edzői megbeszéléssel telt a program a résztvevők számára. A rendezőség 18 órára próbafutamot hirdetett, hogy mindenki tökéletesíthesse hajóbeállítását és képet kaphasson a mezőny erejéről. A péntek estére ígért hidegfront is megtisztelt jelenlétével. Délután ötre teljesen megállt a szél, ezért a próbafutam helyett a parton maradtuk, és közös vacsorával, szabályismereti előadással múlattuk az időt.   

A szombati futamokra megérkezett a szél. 28 csomós alap és időnként 40 csomós ráfújások formájában. Ismét a parton voltunk… A szél nem enyhült, de a délután folyamán a TVSK és a VGYE a Cseh alakulattal kiegészülve szabadedzést hirdetett a part előtti vízterületen. Látványosra sikeredet, és a felszerelés is kibírta. Fülig érő szájú lányok és fiúk értek partot a 

két órás programot követően, pedig volt egység, aki több időt töltött az uszonyon állva mint talpon a hajóval. Este vacsora, és zenés táncos mulatság zárta a napot.

Vasárnap a rendezők kissé feszültek voltak. A közös reggeliző asztalnál folyamatosan folyt a találgatás, enyhül e a szél a nap során. Igali Csilla a rendezőcsapat feje 14 óráig halasztást rendelt, és reménykedtünk, hogy a szél 20 csomó alá csökken a délután folyamán. Aztán valaki eltekerte a ventilátor szabályzóját és a motorosok már csak 14 csomós alapot és 19-21 csomós befújásokat mértek. A csapat elindult, hogy teljesítse az aznapra lehetséges négy futamot. 21 RS Feva és 12 Laser Pico vágott neki az erősszeles flottabajnokságnak.

Négy tökéletes futam során hamar kialakult az RS Feva élmezőnye, szoros küzdelemben a CSVI és a VGYE hajói a Cseh alakulattal kiegészülve alkották az élmezőnyt, míg a többiek komoly súlyhiánnyal küszködve teljesítették a pályát. A CSVI csapatai a harmadik futamtól uralták a mezőnyt, egyedül a VGYE Magyar Máté és Magyar Márk csapata tudta tartani velük a lépést. A 2016-os év flottabajnoka, Sármay Domokos és Náray Ágoston az első futam megnyerése után csak az 5. helyre tudott feljönni.

A Laser Pico osztályban a BMVI és a TVSK között dőlt el az elsőség. A Feváknál kisebb gyerekek számára komoly erőpróbát jelentett az erős szél. De becsülettel teljesítették a versenyt, fantasztikus vitorlázást bemutatva. A Pico Flottabajnoki cím végül a parton két óvást követően dőlt el, ahol a versenybíróság Náray Vilmos vezetésével folytatta le a tárgyalásokat.

 

2017 RS Feva Flottabajnokság végeredménye:

1. Gyõrfi Zsombor - Fülöp Balázs   CSVI

2. Berry Sára - Barsi Lívia CSVI

3. Magyar Máté - Magyar Márk VGYE

 

2017  Laser Pico Flottabajnokság végeredménye:

1. Drávucz Dia - Drávucz Anna TVSK

2. Dobos Gergõ - Vákár Mira TVSK

3. Angelus Áron - Angelus Anna TVSK

 

2017. RS Feva Laser Pico Flottabajnokság klubok sorrendje

1. TVSK

2. CSVI

3. VGYE

 

A verseny a vasárnapi csodálatos időnek is köszönhetően tökéletesre sikerült, a díjkiosztón pedig megérkezett az örömhír:

„A VGYE és az RS Sailing Hungary Közös kandidálásának eredményeként a 2018-as RS Feva Európakupa sorozat egyik állomása a Balatonon lesz.”

 

A díjak kiosztása után ezt az RS Sailing England képviselője jelentette be az egybegyűlteknek, akihez azonnal csatlakozott az osztály nemzetközi főtitkára, a Cseh elnök, az Olasz elnök. Közben biztosítottak arról, hogy az osztály rendezvényein ezentúl rendszeresen ott lesznek ők is a Balaton.

Külön köszönettel tartozunk szponzorunknak és támogatóinknak:

a Csáászár Autó Kft-nek, a Renault Craditnek, a Magyar Vitorlás Szövetségnek, az Alsóörs Marina munkatársainak, Natur Aquának és az RS Sailing Hungari csapatának, a Pipers Communication Kft-nek, a Live PR-nek, és a NEA-nak, hogy megrendezhettük ezt a versenyt.

Külön köszönet a versenyzőknek, az edzőknek és szülőknek!

Jövőre a határ a csillagos ég. Ha rajtunk múlik a Flottabajnokságon és az Európa Kupán akár 70 hajó is összejöhet….

Jövőre RS Feva és Laser Pico Flottabajnokság és RS Feva Eurocup a Balatonon a VGYE és az RS Sailing Hungary szervezésében!