A rendezvény kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a hajózás iránt érdeklődők, hajóvásárláson gondolkodók személyesen is megismerkedjenek a forgalmazókkal, kiválasszák az igényeiknek megfelelő járművet, lehetőség szerint ki is próbálják azokat. Több hajó is gazdára talált, számos modellt lefoglaltak a látogatók.

„Az őszi időszak kiemeltnek számít eladás szempontjából a hajós piacon, hisz ekkor tudjuk kínálni a legkedvezőbb feltételeket és árakat, az őszi megrendelések esetében tudjuk biztosítani ügyfeleinknek, hogy vágyott vitorlásuk már a következő szezon legelején vízre is kerüljön.” – mondta Lange Péter, a Bavaria Magyarország ügyvezetője.

A Vitorlás hajók között széles kínálat volt a 40 láb fölötti már-már a nyaralók alternatívájaként szolgáló tágas, kényelmes, kivételes belsőépítészeti megoldásokat alkalmazó hajókból. Ezek mellett láthattunk sok kiváló minőségű hazai gyártású hajót is, melyek méretiekben, inkább a hagyományos balatoni vitorlás élet igényeit hivatottak kielégíteni, de anyaghasználatban, minőségben, belső kialakításban, designban kivétel nélkül felveszik a versenyt az ismert külföldi márkákkal.

„Az elektromos hajók egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg az elmúlt években, mely a mostani hajókiállításon szignifikánsan jelentkezett is. A kiállítás történetében első alkalommal fordul elő az, hogy több elektromos és motoros hajó került bemutatásra, mint vitorlás. Az elektromos hajók száma az elmúlt 3 év alatt mondhatni megduplázódott, ami komoly piaci térnyerést tükröz” – mondta el Rápolthy Edit a kiállítás igazgatója.

Az elektromos hajók kínálatának zöme olyan kisebb, kényelmes, könnyen vezethető hajókat vonultatott fel, melyek akár a Balatonon akár más tavakon, folyókon praktikus és kényelmes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak tulajdonosaiknak, bárki számára könnyen elérhetővé teszik a hajózás és a vízen lét örömének csodás érzését.

A kisebb hajók mellett azonban megjelentek a 40 láb fölötti, inkább yacht kategóriába sorolható elektromos hajók is, melyek több kabinnal, fedélzeti grillel, hatalmas panorámás ablakokkal, egyedi látványt nyújtanak és egy szinttel magasabbra emelik, kiszélesítik itthon is az elektromos hajózás fogalmát.

„Világszintű tendenciaként elmondható, hogy a hajóeladások 75%-a motoros vagy elektromos hajó. Itthon a hajózás egyik első számú terepe a Balaton, így itt is jelentkezett ez a tendenciának megfelelő piaci igény. Több éves fejlesztés után, 40 láb fölöti elektromos hajóinkkal, elsőként próbáljuk most meg kielégíteni, a nagy méretű elektromos hajók iránt mutatkozó keresletet.” – mondta el Viszkei András a Wia elektromos hajók gyártója, akitől azt is megtudtuk akkora igény van ezekre a 30-40 láb fölötti exkluzív elektromos yachtokra, hogy már most is csak 2019-re tudnak rendeléseket felvenni.

Aki ellátogatott az idei Balaton Boat Show-ra, a széles hajós kínálat mellett egy különleges fotókiállítást is megtekinthetett a Magyar Vitorlás Szövetség, az Erste World és Kollmann András jóvoltából, mely a Kékszalag legendás hajóit, a legmodernebb katamaránokat és a hajók kormányosait mutatta be, nem mindennapi fotókon keresztül.

A legújabb hajók premierjei mellett a tradíció is jelen volt; a kiállítás látogatóival közösen ünnepelte 90. születésnapját a Balaton egyik ismert hajója az 1927-ben épített, Pálinkás Csaba hajóépítő mester által felújított, Lady névre hallgató klasszikus, Binnen 30-as típusú fahajó.

Minden délután érdekes és közérthető hajós beszélgetések, kávé és fahéjas csiga várta a hallgatóságot a Vitorlázás magazinnal szervezett Volvo Kávészünet keretében, ahol szó esett a hazai vitorlázás aktualitásairól, csak úgy mint a klasszikus hajókról a Balatonon, de a hajóvásárlásra készülők is kaphattak hasznos tanácsokat a választáshoz a szakemberektől.

Jövőre ugyan így, szeptember elején jelentkezik majd a Balaton Boat Show következő kiadása, addig is nézzék meg az idei eseményről készült fotókat oldalainkon:

http://balatonboatshow.hu/galeria/

Facebook fotóalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.984723015004211.1073741839.578602455616271&type=1&l=8528c6e03f

Fotók: Glódi Balázs/Balaton Boat Show