Csütörtök délelőtt éppen csak beértek a hajók a balatonfüredi kikötőbe, amikor a meglehetősen szokatlan irányú nyugati szél „tutulni" kezdett. Sipos Péter versenyvezető többszöri szélmérés után végül a parton tartotta a társaságot, mert a 34-38 csomós szél nem tűnt versenyzésre alkalmasnak.

A döntés helyesnek bizonyult: péntekre jelentősen enyhült a légmozgás sebessége, bár iránya nem nagyon változott. Kis halasztás után 10-13 csomós nyugatias szélben négy futamot is sikerült rendezni. A Gömbös Lóránd, Horgos Tamás, Majthényi Mátyás trió – amely idén a magyar bajnoki címet is begyűjtötte – nyugodt, szép vitorlázással három futamot is megnyert, és nemigen hagyott kétséget a verseny végkimenetele felől.

A napot magyaros grillest zárta, amelyen a versenyzők a Homola Pincészet fehérborainak társaságában tárcsán sütött hajszálvékony szalonnaszeleteket, és jófajta füstölt sonkát fogyaszthattak – és hogy az egészségre is figyeljünk, mindezt sok paradicsom, paprika, hagyma és más zöldségek valamint foszló kenyér mellett. Külön köszönet Homola László, az Öregtanya és Gömbös Lóránd támogatásáért.

Szombatra a hajók kimenőt kaptak – így többen részt vehettek a Tihanykerülőn. Ezt az év folyamán a legtöbb félszigetkerüléssel büszkélkedő (lévén a Tihany túloldalán fekvő TYC-ben „lakó") Nemecsek csapata nyerte, de a második helyen az osztrák Dragonfly végzett – akik számára fantasztikus élményt jelentett a népes balatoni túraverseny.

Az éjszakai alapos eső után vasárnap elég zavaros, összevissza időjárásban folytatódott a pályaverseny. A szél nemigen akart stabilizálódni, a rendezők 40-50 fokokat is igazítottak a pályán, mire el lehetett indítani az ötödik futamot. A futam alatt még kétszer kellett módosítani a pályatengelyen, ennek ellenére szinte egy szakaszban sem fújt pontosan az elvárt irányból a szél. A szokatlan helyzetben sokáig az észt hajó vezetett, ám Gömbiék az utolsó pillanatban hozták szokott formájukat, és ismételten nyerni tudtak. Sipos Péter a kavargó zivatarfelhők között képtelenül forgolódó szél miatt végül úgy döntött, hogy további futamokkal nem próbálkozik.

Így öt futam alapján az egyeduralkodó Nyári Mikulás mellett a Nedbál Noel vezette Indigó és az észt hajó állhatott a dobogóra. A klasszikusok között a Dobos Attila kormányozta Yorikke bizonyult a legjobbnak. De a legjobban talán Thomas Puxkandl örült, aki az Atterseen tartott – és mint utólag kiderült: egyetlen futam nélkül zárt – osztrák Dragon-verseny, a Litzlwurm helyett inkább eljött a Balatonra, és az itt szerzett pontokkal átvette a vezetést az osztrák ranglistán.

Thomas Puxkandl alapította azt a díjat, az Alpok-Pannónia Kupát, amelyet évről évre az osztrák Traunseen és a Balatonon rendezett Dragon-versenyek kombinált eredményének legjobbja nyerhet el. A kupára először a Nyári Mikulás neve kerül majd fel, amely idén mind a júniusi ausztriai, mind a szeptemberi balatoni versenyt megnyerte.

A Balaton ismét bizonyította, hogy a Dragon hajóosztály számára optimális futamokat lehet rajta rendezni, ami jó előjel a jövő év május végén rendezendő balatonfüredi Európa-bajnokság előtt.

Fotó: Mag Andrea