Végül 11 hajó jött össze Csopakon, ám egy szerencsétlen baleset következtében az egyik komoly esélyes Carpe Diem csapata nem tudott rajthoz állni – szomorúan csomagolták vissza hajójukat. Innen is jobbulást kívánunk Szűcs Péternek, és reméljük, hogy hamarosan újra versenyezhet majd!

A verseny pénteken, ideális körülmények között, az átvonuló front „mögötti” északnyugati szélben kezdődött. Dániel Gábor versenyvezető csapata megmérte a szelet, és mivel a pöffökben sem érte el az előzetesen határként megbeszélt 22 csomót, a terveknek megfelelően 14.00 órakor rajtolt az első futam. A délután folyamán a szél keveset változott, alapból 15 csomó körül fújt, erre jöttek időnként 18-23 csomós ráfújások. 

Persze a Dragonok szeretik ezt a szelet, így nagy csaták alakultak ki a dobogós helyezésekért. Három futam után a stabilan elöl szereplő Freyja csapata (Náray Vilmos – Wonke Péter – Ikrényi Gábor) állt az élen a Nyári Mikulás (Gömbös Lóránd – Varga István – Dzsinich Gergely – Futó István – Gömbös Zsófia) előtt. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Gömbiék a harmadik futamban egyszerűen beleejtették Varga Istvánt a vízbe, ami a „mentés” után egy hatodik helyet eredményezett. 

A remek futamokat követően kiváló Dragon-est következett: előbb a Jásdi-pincészet borait kóstolhatták meg a vitorlázók, majd vacsoraként egy nagyszerű grill-tálat fogyaszthattak el a résztvevők.

Szombaton – bár külön rajttal és külön pályán – már a Klasszikus Kupa keretei között folytatódott a verseny. A szél gyengült, de a Freyja továbbra is az élen maradt, és – bármilyen hihetetlen – a Nyári Mikulás ismét elvesztette egyik legénységi tagját. Így – mivel a szél kevésnek bizonyult a harmadik futamhoz – a nap végén még mindig a Freyja állt az élen.

Vasárnap reggel szinte tükör volt a víz, ám a versenyrendezőség jó érzékkel mégis kiküldte a mezőnyt – és lám meg is érkezett a déli szél, amely többé kevésbé egész nap kitartott, így sor kerülhetett a hiányzó három futamra. A gyenge szélben már gyakoribbak voltak az újraosztások, a Freyja hátrébb került, futamot nyert a Luna (Zenthe Ferenc – Bánkúty Béla Gábor – Nagy Attila) és a klasszikus Nemecsek (Valemovics Zoltán – Kozma László – Bagi Attila István) is. 

A nap végén a Nyári Mikulás örülhetett: összesen négy futamgyőzelmével méltán vihette haza a Johan Anker Kupát. Második a Freyja, harmadik a Luna lett. A legjobb klasszikus Dragonnak ezúttal a Yorikke (Dobos Attila – Kismarty-Lechner Balázs – Schinkovits Attila) bizonyult.

Fotó: Mag Andi