A regattát pénteken a Dragonok kezdték, akiknek a forgolódó, kis szélben két futamot sikerült rendezni. Szombattól csatlakoztak a további klasszikus osztályok, és a hosszúra nyúlt szombati versenynap végül meghálálta a csapatok kitartását: három futamon versenyezhettek a résztvevő csapatok egy trapézpályán. A nap első futamát még egy időnként 12 csomót is elérő, lyukas északnyugatiban futották, a másik kettőre visszajött az előző napról már ismert gyenge, lyukas délnyugati. 

A vasárnap halasztással kezdődött, de amint beindult a légmozgás, Dániel Gábor és csapata kivitte a résztvevőket. Némi várakozás után egészen furcsa meteorológiai helyzet állt elő: a Csopak-Siófok vonaltól nyugatra délnyugati, ettől keletre egy valamivel erősebb északkeleti áramlás várta a hajókat. A flotta végül átkelt a szélváltón, és nagyjából Alsóörs előtt, egy kezdetben nyolc csomós, de a futam végére lassan elfogyó szélben sikerült megrendezni a Dragonok hatodik, a többi osztály negyedik futamát. 

Dragon osztályban  13 hajó állt rajthoz, és végül a kiválóan vitorlázó 7Arts – Tenke Péter, Varga István és Szörényi Ádám hármasa – nyerte a Johan Anker Kupát, és vehette át a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház emlékplakettjeit. A Spartacus egysége az első nap még bukdácsolt, de utána sorozatban négy futamot nyerve méltóképp lett flottabajnok. Ezüstérmes a Nyári Mikulás (Gömbös Lóránd, Tamás István, Mórocz Ágnes és Gömbös Zsófia), bronzérmes az Indigó (Nedbál Noel, Zsombor és Ervin). A klasszikus Dragonok csatájában ezúttal a Nemecsek (Tóth Zsolt, Kozma László és Valernovics Zoltán) bizonyult a legjobbnak.

A további klasszikus osztályok idei első jelentős pályaversenyén is komoly harc folyt, gyönyörű látványt nyújtva a szemlélőknek. Az összevont cirkálók hagyományos fej-fej mellett küzdelméből ezúttal a Nemere került ki győztesen, a 70-es cirkálók között a Pannónia, a 30-asok között a Mágia, az 50-esek mezőnyében pedig az Equinoxe lett a legjobb. A további eredmények mellékelve. 

Az eredményhirdetésre – amelyen a klasszikus sorozat 2019. évi díjai t is átadták – egy átvonuló zápor miatt kicsit várni kellett, de végül mindenki átvehette a jól megérdemelt díjakat. A Klasszikus Kupa ismét bizonyította, hogy a klasszikus sorozat részeként és önállóan is a Balaton legismertebb és sokak szerint még mindig legszebb hajóinak méltó seregszemléje.

Szöveg: Náray Vilmos
Képek: Mag Andrea