Kövesd velünk a Volvo Ocean Race eseményeit! A Volvo Auto Hungária közreműködésével a VOR október 22-i rajtjától egészen júniusi befutóig rendszeresen jelentkezünk majd Ocean Race Extra rovatunkkal, amelyben összefoglaljuk a földkerülő vitorlásverseny legfontosabb történéseit! 

Hogyan zajlik a verseny?

Az Egyenlítő hosszának majdnem duplája az a táv, amit a csapatoknak teljesíteni kell a befutóig, így minden idők leghosszabb VOR versenyére kerül sor. A VOR-t sokszor jellemzik a leghosszabb és a legnehezebb profi sporteseményként szerte a világban. Az Amercia’s Cup illetve az Olimpia mellett pedig a három legjelentősebb vitorlás sportesemény egyike. Az útvonalat elnézve ezek az állítások most is megállják majd a helyüket.

A 12 város, mely helyt ad a VOR egy-egy állomásának: Alicante, Lisszabon, Fokváros, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport RI, Cardiff, Göteborg és Hága.


A skippereknek szakaszonként lesz lehetőségük a legénység tagjainak cseréjére, frissítésére. A hölgyek részvétele fontos küldetése a VOR menedzsmentnek, ezért a csapatoknak lehetősége van több női vitorlázó bevonására is. Amennyiben mégis csak férfiak mellet döntenének, akkor a korábbi 8 fős legénység 7 főre redukálódik, de két női vitorlázóval kiegészülhet a csapat 9 főre. A létszám akár 10 főre is bővülhet, ha fele-fele arányban vannak jelen a két nem képviselői. És egy teljesen női csapat akár 11 fős is lehet.

Most is lesznek in-port futamok minden városban, ahol megállnak - Melbourne kivételével,- amely állomás kicsit későn került a programba.  

 

A 2017-18 kiadásra nevezett csapatok és kormányosaik:

• Team AkzoNobel (NED), Simeon Tienpont (NED)

• Dongfeng Race Team (CHN), Charles Caudrelier (FRA)

• MAPFRE (ESP), Xabi Fernández (ESP)

• Vestas 11th Hour Racing (DEN/USA), Charlie Enright (USA)

• Team Sun Hung Kai/Scallywag (HKG), David Witt (AUS)

• Turn the Tide on Plastic (POR), Dee Caffari (GBR)

• Team Brunel (NED), Bouwe Bekking (NED)


 

Az idei VOR-ra új pontozási rendszert is bevezettek. Azon csapatok, amelyek a déli óceánokon és az Atlanti-óceán átkelésen a legjobb teljesítményt nyújtják, extra pontokat kapnak. A szabályok értelmében pedig a legtöbb pontot elérő csapat nyer. Az óceáni szakaszok (Fokvárostól - Hong Kongig, Aucklandtól Itajaí-ig és a Newport-Cardiffot összekötő szakasz) dupla pontot fognak érni.

Az egyes szakaszok győztese egy bónusz pontot is bezsebelhet (9+1 pont jár a győzelemért, 8 a második helyért, 7 a harmadikért és így tovább). További bónusz pont jár a Horn-fok elsőként történő megkerüléséért is. A legjobb összetett időt elérő csapat teljesítménye szintén egy bónusz ponttal kerül díjazásra.

Viszont az In-Port futamok nem kerülnek beszámításra kivéve, ha két csapat azonos ponttal áll a verseny Hágai befejezésekor.

A Volvo Ocean Race október 22-én veszi kezdetét a VOR alicantei bázisáról.

 

Na, ki tart velünk?