A még mindig juniorkorban lévő Gyapjas testvéreknek kiemelkedően sikeres évük volt, igazi felnőtt eredményekkel. A cél egyértelmű: olimpiai kvalifikáció. Jó úton haladnak, idén két új hajót kaptak, minden lényeges eseményen ott voltak. A felnőtt 470-es VB-n a 22. helyen végeztek, ami az előttük lévő nemzetek számát tekintve kvalifikáló pozíciónak felel meg. Ilyen eredmény Nyáriék óta nem volt a magyar 470-ben! Szóval nem megalapozatlan a remény. A junior EB-en a 4. helyet sikerült megszerezni, ami ismét csak megerősíti, jó úton haladnak. Reméljük az idei sikerek alapján jövőre tovább nő az MVSZ támogatásuk és töretlen lelkesedéssel, Olcsi hathatós segítségével, sikeresen veszik a következő akadályokat.

Az OP csapatunkban egyedül maradt Jenei Máté az „öregek” közül. Ő nemzetközi versenyt nyerve (Torbole, Tropheo Argento) ment ki az EB-re, nem titkoltan jó eredményben bízva. Máté meg is felelt az elvárásoknak (bár talán ő egy kicsit még jobbra számított) és az előkelő 8. helyen végzett az év versenyén. Aztán még 4. (U16 2.) lett beugróként Laser 4.7 bajnokságon és Arthurral megnyerte a 29-es magyar bajnokságot. Soha rosszabb évet. A többiek is reményteljesen töltötték be a kiülők által hagyott űrt: Tóth Attila és Verebély Matyi aranycsoportba jutott az EB-n. A bajnokságon versenyzőink továbbra is domináltak OP ifiben és OP serdülőben, az első 15 között 10 sparis hajó végzett, még ha idén bajnoki címet nem is sikerült szerezni. Azért egy ezüst (Borda Levi), és két bronz (Tóth Attila, Jeney Kristóf) így is összejött.

Egy Magyarországon abszolút új hajóosztályban, a 29-esben Marcell vezetésével nagy lelkesedéssel vágtak neki az idénynek OP-ból kiült versenyzőink, a télen több hetet Barcelonában töltve a felkészüléssel . A befektetett munkának és az op-s iskolának meg is lett az eredménye, az osztály Európa bajnokságán a Kocsis Pavlik páros az 57. helyen végzett 179 hajóból. A magyar 29-es történet első évében biztató eredmény. A bajnokságra szerencsésen összejött a szükséges létszámú, 8 hajó így érvényes bajnokságot futottak, az első 5 helyen sparissal. Amint azt már említettem a bajnokságra összeült Jeney – de Jonghe nyakába került az aranyérem, az utolsó nap leszorítva a Kocsis-Pavlik párost a dobogó legmagasabb fokáról. Jövőre már – szerencsére – nem lesz ilyen könnyű menet a bajnokság, mivel megérkeznek a MVSZ által vásárolt hajók és több egyesületben is nekilát a konkurencia a 29-ezésnek.

A laseresek ugyan júniusban edző nélkül maradtak, de radiálosainkat Arató Ricsi segítette az EB-re és VB-re való felkészülésben. 4 hajós csapattal mentünk a z EB-re. Megfelelő téli felkészülés hiányában mindenkiből hiányoztak az órák, de Tenke Áron rutinjának és az intenzív nyári edzéseknek köszönhetően, egyedüli magyarként bekerült az EB aranycsoportba és ott a 29. helyett szerezte meg a 180 fős mezőnyben. A bajnokságon Áron végig kezében tartva a versenyt, megérdemelt aranyéremmel fejezte be Laser Radialos pályafutását, Bednár Andris pedig lelkes motivált versenyzéssel a bronzérmet szerzett. Az „árva” csapatunk összesen 15 pontot gyűjtött az OB-n!

Feltétlenül megemlítendő, hogy a hajóosztály koncepció miatt (420-ról 29-esre váltottunk) egyedül maradt Gereben Pali 420-ban szép bronzérmet szerzett a Sparinak.

Összességében sikeres évet tudhatunk magunk mögött. Az ifi bajnokságokon 58 pontot szereztünk, kétszer annyit, mint a mögöttünk lévő következő egyesület, a THE. Továbbra is messze mi vagyunk a legeredményesebb ifjúsági nevelő egyesület. Sikereink annak tudhatók be, hogy a 7 ifi hajóosztályból 4-ben a legtöbb pontot a sparisok szerezték és csak az OP lány, ahol nem végzett az első 6-ban versenyzőnk. Az elért kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményekhez gratulálunk a versenyzőknek és az edzőknek és köszönjük a szülők és a tagok hathatós támogatását, ami nélkül természetesen ez nem jöhetett volna létre.

Hajrá Spari, irány 2018.

 

OB 1-6 helyezések

Helyezés

420 Laser Radial Laser 4.7 OP ifi OP serdülő OP lány

29-er

1 Kereked Spari THE BYC BYC Balatoni Spari
2 Kereked Balatoni THE THE Spari BYC Spari
3 Spari Spari THE Spari Spari THE Spari
4 THE PRO Spari Spari Spari Kereked Spari
5 Kereked Balatoni BYC Spari BYC BYC Spari
6 THE Spari MVM Spari BYC Kereked BYC

Fotó: Szántó Áron