A magyar csapatot Benyó Máté, Tóth Attila, Verebély Nándor, Verebély Mátyás és Vladiszavlyev Alexandar alkotta.

A verseny értékét növelte még, hogy az aktuális világbajnok, Marco Gradoni is rajthoz állt. Marco, ugyan szoros küzdelemben a másodikkal, de mégis meggyőző fölénnyel nyerte a versenyt, jelezvén, hogy a VB címe nem a múlté. Az amúgy általános olasz fölény a hazai pálya előnyét mutatta, melyben az időjárási helyzet kellemes, ám elég sajátos volt.

A komoly küzdelemben a mi versenyzőink is többször bizonyították, hogy képesek jó eredmény elérésére. Ennek ellenére nehéz verseny volt számukra az idei nápolyi rangadó. Az átlagban 5-8 csomós déli széllel érkező jelentős hullámzás és a hozzá tartozó áramlás, kemény kihívás volt minden versenyzőnek. Egyúttal öröm is, hogy ilyen körülmények között tudunk versenyezni, tapasztalatot szerezni.

Az érvényes hat futamból versenyzőink egy – egy alkalommal tudtak igazán az élmezőnybe befutni, a többi futamot az erős küzdelem jellemezte. Sajnos az utolsó futamot mindkét csoportban törölték, melyben Tóth Attila ötödik lett, valamint Benyó Máté és Vladiszavlyev Alexandar is az az első tízben vitorlázott. A számunkra komolyabb tét nélküli verseny nagy segítség volt az idei felkészülésben. A gyerekek hasznos tapasztalatot gyűjtöttek. A korábbi évek itteni sikerei ugyan elmaradtak, de az eredmény így sem volt annyira rossz. Benyó Máté huszonharmadik, Tóth Attila harmincadik, Vladiszavlyev Alexandar harmincötödik és Verebély Nándor negyvennyolcadik helyezése a mezőny első harmadát jelentette. Verebély Mátyás sajnos kétszer volt korai rajtos, így jelentős hátrányba került, kilencvenharmadik lett.

A versenyről tudni kell még, hogy az időzítése nem véletlen. Az olasz gyerekek január 6-án kapják a jóságos boszorkánytól (?) a karácsonyi ajándékot, mely esemény hihetetlenül felpörgeti a várost. Ennek egyik eleme a Savoia klub rendezvénye, mely a város szívét jelentő sétányt és kikötőt megtölti vitorlázó gyerekekkel, s a Vezúv lábánál elterülő nápolyi öböl is gyerekektől lesz hangos.

Eredmények

Török Peti

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség