Pár hete újabb fontos lépés történt a magyar vitorlássport rövid és hosszú távú fejlesztése érdekében: a Magyar Vitorlás Szövetséghez (MVSZ) látogatott Tim Cross, a World Sailing Development of National Sports Structures programért felelős vezetője.

Az egyeztetéseken az MVSZ szakemberei Tim Cross-szal közösen előkészítették a bevezetéshez szükséges programelemeket, illetve a minőségbiztosítási folyamatok dokumentációit. Az elkészült anyagokat a tagszervezetek képviselőinek és az MVSZ utánpótlás képzésében aktív szakembereknek workshopok keretében mutatják be, dolgozzák fel és a munka folytatódik
újabb egyeztetésekkel. 

Mi ez?

Az MVSZ 2013-ban kezdte meg a Vitorlás Suli Program bevezetését célzó együttműködést a World Sailinggel. 2018 nyarán pedig elérkezünk az egyik legfontosabb mérföldkőhöz: a World Sailing képviselői auditra érkeznek Magyarországra, hogy a bevezetett porgramot működés közben validálják. Holczhauser András, az MVSZ főtitkára elmondta, hogy a technikai sportágak edzőképzése során sajnos kevés a gyakorlati órakeret, sok esetben problémát okoz, hogy az elméleti oktatási módszereket nem lehet hatékonyan a gyakorlatba átültetni. Annak érdekében, hogy a különböző sportágakban gyakorlatorientált képzések induljanak, a Nemzetközi Olimpiai  Bizottság (NOB)  támogatásával létrejött a Development of National Sport Structures (DNSS). Ennek a támogatási rendszernek a célja, hogy nemzetközileg elfogadott, sztenderdizált legyen a sportolók és az edzők képzése, valamint a vitorlásiskolák működése.

A DNSS segítségével a legmagasabb nemzetközi szakmai kritériumoknak megfelelő egységes és gyermekközpontú oktatási tematikához jutnak a magyarországi vitorlásiskolák, ezen túl a program kiemelt figyelmet fordít a biztonságra és a sportolói bázis kiszélesítésére is. Leegyszerűsítve olyan támogatási rendszerről van szó, amelynek segítségével fejleszteni lehet a Magyar Vitorlás Szövetség által elindított Vitorlás Suli Programot. A programban szereplő iskolák így nemzetközi szinten is elismertté válhatnak, és a gyakorlatban is helytálló módszerekkel oktatják, képzik az edzőket, sportolókat.

Fotó: Szántó Áron, MVSz