Mikor kívánatos a kárpit felújítás? Miért érdemes felújítani?

Ha hajónkon belül vagy kívül, a matracokon, felületeken, háttámlákon elvékonyodott, megkopott az anyag, vagy új hangulatot szeretnénk, érdemes elgondolkodni a kárpitok cseréjén. Előfordul az is hogy nem gyártanak már alkatrészeket, vagy az új vásárlása aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelentene, ekkor is kézenfekvő az elhasználódott kárpit cseréje.

A kárpit cseréje nem rontja le a hajóm értékét?

Nem. A gyártóknak és a kereskedőknek köszönhetően sokféle, kiváló minőségű anyag közül választhatunk, így sokszor a gyári minőséget meghaladó minőségű belső bútorzatot lehet kialakítani az új szövetekkel. 

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy kárpitnak a hajón?

  • UV-álló - gyakran a Nap hatásának erősen kitett felületekről van szó
  • Vízálló - a kárpit felületének jól kell állnia a víz jelenlétét
  • Erős - nagy kopásállóság ajánlott
  • Hő és hidegálló - szélsőséges körülményeknek a hatását is nyom nélkül viselnie kell
  • Izzadtságálló – Nyáron, a ruházattal nem borított bőr felület gyakran találkozik a hajókárpittal. Elvárás, hogy nagy melegben az izzadtságnak is ellenálljon.
  • Tengervíz-álló - tengeri hajózás esetén a sós víz hatását is károsodás nélkül viseli

Hogyan zajlik egy hajókárpit felújítása?

Kérhetjük kárpitos segítségét is a felújításban, de saját magunk is belevághatunk a feladatba.

Első lépésben tekintsük át a kárpitozott felületek elhelyezését, a rögzítés módját, a tűzés módját, a szivacsozás és a párnázat vastagságának anyagigényét.

Ez után következik a méretek felvétele, ahol a látható felületen felül számolni kell az aláhajtásokkal, illesztésekkel, ívekkel és szabásokkal is.  Ha nem magunk csináljuk a felújítást, már a felmérésnél érdemes bekapcsolni a kárpitozást végző szakembert.

Ha megvannak a méretek az egyes szabandó felületeket összeforgatva, hogy minimális leeső anyag keletkezzen, ki tudjuk számolni a szükséges anyagmennyiséget. 140cm széles műbőr alapanyaggal kell számolni, de a szükséges méretek ismeretében, mi is tudunk az üzletben segíteni a nagyságrendi anyagmennyiség meghatározásában. Ezek után nem marad hátra más, csak választani kell a tengernyi lehetőség közül. 

Hol érdemes hajókárpitot választani?

A ROKA Lakberendezés, sok más lakástextil mellett, a különféle hajókárpitok széles választékát vonultatja fel.  Szakembereink segítenek a megfelelő anyag kiválasztásában, hogyan igazodjunk a meglévő felületekhez, színekhez, stílushoz.  Nem csak a műbőr felületekkel kapcsolatban, hanem néhány kültéri, UV álló textil felhasználására is adunk tanácsot. Kényelmesen is rendelhetnek a széles műbőr készletet felvonultató webshopból a www.mubor.hu oldalról, ahol külön kategóriában szerepelnek a hajó kabinok és fedélzeti bútorok, ülések kárpitozására alkalmas műbőrök.  A nagy színválaszték mellett garantáljuk a megbízható minőséget és a gyors szállítást. Üzletünkben óriási választék tekinthető meg, de számtalan további darabot is rendelhet a nálunk található katalógusokból.

Tanácsadást tudunk vállalni telefonon vagy e-mailen keresztül, a színek megtekintéséhez azonban szerencsésebb a személyes boltlátogatás vagy videóbeszélgetés.  Érdemes a lehetőség szerint szín és anyagmintával felkészülve felkeresni minket, hogy minél biztosabban tudjuk „belőni” a kívánt árnyalatot és struktúrát. Gyakran találkozunk a csodálkozó és elbizonytalanodó tekintetekkel, ami a kékek, fehérek számtalan árnyalatát illeti, nem is beszélve a többi színről.  A webshopon rendelőket telefonon is felhívjuk az esetek 90%-ban, hogy a szállítási időpontot, vagy a rendelés részleteit pontosítsuk, így ekkor is tudják a kollégánkat kérdezni, szakmai tanácsot kérni.

Egyedi kedvezmény a Porthole olvasóinak:

Aki 2018. március 31-ig a cikkre hivatkozva rendeli meg a kárpit felújítását, a szállítási díjat elengedik! A vásárláskor a megjegyzés rovatba írják be a kedvezmény hivatkozását: Porthole Személyes vagy telefonos rendelés esetén mondják el a szlogent a kollégánknak, és a szállítási díjat elengedik.