Barátságtalan időjárás - felhős idő és eső fogadta a Tavaszi Regatta résztvevőit Balatonlellén. A Téli Vitorlás Versenysorozat versenyei közül ezen a versenyen volt a legzordabb az idő, a hajók navigálását még a köd is nehezítette, ennek ellenére több, mint 15 egység szállt vízre. “A téli vitorlás versenyekben mindenképpen van időjárási kockázat. Idén szerencsére mind a 4 versenyt zavartalanul meg tudtuk rendezni, nem úgy mint tavaly, amikor a hosszan tartó hideg miatt sokáig be volt fagyva a Balaton.” mondta el Tóth Balázs főszervező. A Mikulás, a Szilveszteri és a Farsangi Regattán is gyönyörű napsütéses idő volt, csupán a hideggel kellett megküzdeniük a versenyzőknek. “Ruházat kérdése az egész. Ahogy síelni is jól felöltözünk, a téli vitorlázást is lehet élvezni réteges – meleg - száraz ruhában!” mondta el Keresztes István, aki mind a négy versenyen hajóba ült. Egy óra halasztás után végül három futamot rendeztek meg. Talán nem az időjárás miatt, de ez esetben nem a papírforma érvényesült. A verseny one design kategóriáját óriás meglepetésre végül a teljesen amatőrökből álló Mészáros Mátyás kormányozta Keleti Móló csapata nyerte, pedig az indulók között - egy másik hajón - ott volt két többszörös magyar bajnok nagyágyú is - Czégai Péter és Király Zsolt személyében - akik így a második helyre szorultak. Ez azért (is) nagy szó, mert a one design kategória lényege, hogy a résztvevők teljesen ugyanolyan hajókkal versenyeznek. A Téli Vitorlás Versenysorozat összesített végeredménye szerint one design kategóriában Dr. Nagy László Gábor és a Maverick Sailing Team, open kategóriában Soponyai Géza, és a Nautic Hajókkal Vitorlázók közössége végzett az első helyen, akik egyébként a tavalyi sorozat győztesei is egyben.

A Téli Vitorlás Versenysorozat biztosítását végző Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, Bagyó Sándor elmondta, szerencsére biztonsági szempontból eseménytelenek voltak a versenyek. “Nagy örömünkre mindenki komolyan vette azokat az alapszabályokat, amiket évek óta mondunk a téli vitorlázással kapcsolatban: mentőmellény, réteges ruházat, kellő körültekintés, és a hajó megfelelő műszaki állapota”.

A szervezők nem dőlnek hátra, a további tervek mellett már a jövő évi dátumok is megvannak, tovább folytatódik a Téli Vitorlás Versenysorozat, tovább folytatódik a négy évszakos Balaton népszerűsítése.