A döntő futamokkal folytatódott szerdán a Trofeo Princesa Sofia Iberostar regatta Palma de Mallorcán. Két futamot rendeztek a nyílt vízről fújó erős, 20-25 csomós szélben, így minden osztály összesen hat futamot teljesített szerda estig. A rajthoz álló öt magyar hajó közül három jutott be osztályának arany csoportjába: Érdi Mári a női, Vadnai Benjámin a férfi Laserben, mellettük a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor férfi 470-es egység. Vadnai Jonatán és a Litkey-Rácz 470-es csapat az ezüst csoportban folytatták a versenyt.

Női Laser Radialban Érdi Mári három helyet tudott javítani azzal, hogy 12. és 6. helyezéseket futott, így az összetettben a 6. helyre jött fel. “Ahogy lejött a szél, szinte azonnal indították is az ötödik futamot, így 20 csomó körüli, de eléggé kialakulatlan szélben rajtoltunk, nem lehetett tudni, hogy mi fog bejönni. Ráadásul a rajtom sem sikerült, későn indítottam, így a 20. hely tájékán  értem fel az első bójához. A futam végéig innen a 12. helyig sikerült feljönni, ami a körülményekhez képest jó eredmény “ - értékelte a döntő első futamát a Hunsail.hu-nak Mári.

A következő rajtra 25 csomóig erősödött az akkorra már kialakult szél, sikerült tiszta rajtot venni és jó sebességgel 8-nak vette a krajcbóját Mári, majd még két ellenfelét megelőzve a 6. helyen ért célba. Az ötödik helyezettel szemben 5 pont hátránnyal, a hetedikkel pontegyenlőségben, a nyolcadikkal szemben pedig 7 pont előnnyel áll a szerdai két futam után. Vezet az aktuális  világbajnok holland Bouwmeester dán és brit elllenfelei előtt.

A férfi Laseresek között Vadnai Benjámin a 12. helyen kezdte a döntő futamokat és a szerdai 16. és 25. hely után pedig a 18. helyen tartózkodik. Mögötte 9 ponton belül kilenc versenyző áll, előtte 10 ponton belül hat. Testvére, Jonatán az ezüst csoportban szerzett két 2. hellyel rögtön 34 pozíciót javított és az összetett lista 66. helyén áll. Csoportjában négyen állnak előtte, a hátránya egyelőre 19 pont a csoport éllovasához képest, nagyon szorosan állnak viszont a közvetlen előtte, illetve mögötte lévőkkel: négy hajó tartózkodik 2 ponton belül. "A sebességem főleg hátszélben volt kimagasló. Örülök a mostani eredménynek és jó lenne tartani. A rajtjaim nagy része tiszta volt és ez az, amit eddig hiányosságnak éreztem, szóval ha így folyatódik a verseny, akkor boldogan fogok hazamenni" – számolt be a döntő első két futamáról Benjámin.

A férfi 470-esek mezőnyét eléggé átrendezték a döntő szerdai futamai, ez érintette a Gyapjas testvéreket is, akik kissé megtorpantak: 28. és 29. helyeket mentek, így 56 ponttal a 18. helyen állnak – egyelőre. Ők is szorosan állnak (mondjuk, ebben a mezőnyben ki nem?), a 20. és a 15. hely között hat hajó tartózkodik 4 ponton belül – mellettük brazil, orosz, amerikai, új-zélandi és portugál egységek. Előkerültek olyan menők, akik eddig nem nagyon villogtak, mint a francia Pepponet, az amerikai McNay, a spanyol Jordi Xammar, a brit Luke Patience vagy a tavalyi világbajnokság svéd ezüstérmese, a Dahlberg-Bergström hajó.  Vannak persze, akik stabilan a mezőny elején tartózkodnak, a vezető és a döntőt is erősen kezdő ausztrál Belcher-Ryan páros alaposan el is lépett a szerdai két első hellyel, 8 pontjuk van, a második japán Okada-Hokazono és a harmadik német Diesch-Autenrieth kettősök egyaránt 27-tel következnek. A másik magyar 470-es hajó, a Litkey-Rácz csapat 19. és 29. helyeken futottak célba az ezüst csoportban, ezzel három helyet javítva a 67. helyen állnak.

Csütörtökre az előrejelzések gyenge szelet ígérnek, így a rajtot is későbbre, legkorábban a nap közepére írták ki.

A verseny eredményeit itt lehet figyelemmel kísérni.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Tomás Moyá/Sailing Energy/Trofeo Princesa Sofia Iberostar