A vitorlázás olimpiai számainak legrangosabb utánpótlásversenyét hozza el a Balatonra április elején a Spartacus Vitorlás Egylet. A Magyar Vitorlás Szövetség által is támogatott versenyen hatalmas mezőny gyűlt össze: a nevezési lista alapján a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokságra összesen 31 országból 214 hajó érkezett. Európai országok mellett dél-afrikai, kanadai és bermudai versenyzők is indulnak a futamokon. A legnagyobb csapat Olaszországból érkezik, összesen 53 hajóval a mezőny negyedét teszik ki, Lengyelországból 25 versenyző, míg Horvátországból és Magyarországról is 14 fiatal laseres fut ki minden nap a balatonföldvári vizekre.

Lépések a hideg ellen

Pár hete még a Balaton befagyása okozott fejtörést a Spartacus V.E. rendezőinek, de mostanra már sikeresen előkészítették a vitorlástelepet a népes Laser-mezőny fogadására és az előrejelzések is tavaszias időt jósolnak. A Balaton lassan melegszik, néhány napja mindössze 5-6 fokos volt, de a napokban megérkezett enyhüléssel könnyebben elviselhető lesz a hőmérséklete. Ennek ellenére a víz hideg lesz, amire készülnie kell a fiatal versenyzőknek és kísérőiknek. A melegedést, szárítkozást is szolgálja az erre az alkalomra felállított 300 négyzetméteres fűtött sátor is, ami a közösségi programoknak, fogadásoknak is helyet ad majd. 

Napi két futammal számolnak

A verseny a hétvégén indul. Az április 8-án, vasárnap 15 órakor induló próbafutamot felmérések és regisztráció előzi meg szombaton. Várhatóan vasárnap délután 17 órakor lesz a Fővárosi Nagycirkusz akrobatáinak látványos bemutatója, amely a megnyitó ceremónia része. Ezt követően indul az éles verseny. Naponta két futam lebonyolítását írták ki az Európai Laser Osztályszövetség (EurILCA) április 9-14. között, ezek részletes programját, a futamkezdést az előző napi kiírás és időjárás előrejelzések alapján pontosítják a szervezők. A futamok a Laser-versenyeken általában 45 perc körül mozognak, ami a három csoportra osztott mezőnynek napi 6-7 órás vitorlázást is jelenthet a hűvös vízben. Az 54 lányból álló mezőny egy csoportban rajtol elsőként, majd a két csoportra osztott fiúk következnek, akik összesen 160-an állnak rajthoz. 


HELYSZÍNI KÖZVETÍTÉS - REGISZTRÁCIÓ

Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit az eseményen! Ha a helyszínről szeretné követni az eseményeket, kérjük, hogy a gemesijoka@gmail.comcímen regisztráljon!

 
Részletes program
Április 7.       9:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00 regisztráció, felszerelés ellenőrzése
Április 8.       9:00 - 12:00 / 13:00 - 14:00 regisztráció, felszerelés ellenőrzése
                    15:00 Próbafutam
                    17:00 Megnyitó (a próbafutam lezárásától függően ez változhat)
Április 9-14.  napi 2 futam a 3 csoportnak az előző napi kiírás alapján
Április 14.     utolsó futamot követően díjkiosztó