A vitorlázás olimpiai számainak legrangosabb utánpótlásversenyét hozta el a Balatonra a Spartacus Vitorlás Egylet. A Magyar Vitorlás Szövetség által is támogatott versenyen hatalmas mezőny gyűlt össze: a nevezési lista alapján a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokságra összesen 31 országból 214 hajó érkezett. Európai országok mellett dél-afrikai, kanadai és bermudai versenyzők is indulnak a Trophy futamokon. A legnagyobb csapat Olaszországból érkezik, összesen 53 hajóval a mezőny negyedét teszik ki, Lengyelországból 25 versenyző, míg Horvátországból és Magyarországról is 14 fiatal laseres fut ki minden nap a balatonföldvári vizekre.

Gereben Mátyás a Spartacus Vitorlás Egylet elnökségi tagja, a verseny főszervezője elmondta, szimbolikus, hogy Európa-bajnoksággal indul a balatoni vitorlás idény. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a magyar tenger alkalmas a legmagasabb szintű nemzetközi vitorlásversenyek megrendezésére és a tó körül már jónéhány olyan vitorlásklub működik, amely megfelelő technikai és személyi feltételekkel rendelkezik ennek a feladatnak a végrehajtására. Évről évre erről tanúskodnak a résztvevőktől érkezett visszajelzések is.

Hétfőtől szombatig délelőtt 11 órára tervezik az aznapi futamok első rajtját, ez azonban a szélviszonyoktól függően változhat. A 214 sportolót három csoportba osztják a rendezők, a napirendben először rajtol a hölgyek csoportja, majd a két fiú csoport. Az első négy futam után arany- és ezüst csoportban folytatják a fiúk a versengést. A rendezők 50 perces futamokat szeretnének, ennek megfelelően alakítják a pálya méretét. A versenyzőknek olimpiai trapéz pályát kell teljesíteni a futamokon.

Fluck Bence főrendező a vasárnapi próbafutam előtti eligazításon elmondta, hogy minden vízen lévőnek kötelező a mentőmellény viselése, ezt a 10 fok alatti vízhőmérséklet most kiemelten indokolja. A versenyt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja.

Az európa-bajnoki érmek sorsa szombaton a dupla pontszámmal számító éremfutamon dől el, várhatóan a délelőtti órákban.