Vasárnap írtuk meg, hogy a Bavaria Yachts, Európa egyik legnagyobb yachtgyártó vállalata csődvédelmet kért. A meglepő hírt kommentálta a Bavaria magyarországi képviseletének ügyvezetője, Lange Péter is. Azóta megkaptuk tőle a hivatalos sajtóközleményt is, amit hétfőn küldött ki a cég:

A Bavaria Yachtbau GmbH kérésére a wurzburgi kerületi bíróság április 23-án ideiglenesen önrevíziót rendelt el, amit Dr. Hubert Amferl ügyvéd, a Dr. Beck&Partner ügyvédi iroda képviseletében fog elvégezni. A hajógyár üzemeltetése folyamatos lesz a következő hónapokban. Jelenleg prioritást élveznek az elkészült hajók leszállításai, és ezzel jelentős bevételre lehet szert tenni. "A jelenlegi helyzetben is ügyfeleinket a szokásosan magas színvonalon szeretnénk ellátni" - mondta Erik Appel, a cég vezérigazgatója.
A korábbi igazgatósági kört kiegészíti Dr. Tobias Brinkmann, a fizetésképtelen cégek specialistája, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a cégek újrastrukturálásában, értékmegőrzésében. A korábbi vezérigazgató, Lutz Henkel, múlt héten elhagyta az igazgatói székét.
"A legfontosabb prioritás most további befektetők keresése. Több éves tapasztalattal rendelkezünk kiváló minőségű yachtok fejlesztésében, és számos további területen technológiai iparágvezetők vagyunk" - jelentette ki Appel. "A jó piaci pozicionálás érdekében stratégiai és pénzügyi befektetőket szólítunk meg folyamatosan. Az eljárás célja, hogy a műveletet szilárd pénzügyi alapra helyezze."
Az első operatív szerkezetátalakítási lépések már megvalósultak, például újabb, világosabb szervezeti struktúrák bevezetése a termelési folyamatba. Ezeket az átszervezési tevékenységeket következetesen kell folytatni és végrehajtani.


Bavaria Yachtbau 1978-ban alakult, és napjainkban egyike az európai yachtépítés piacvezetőinek. A bérek kifizetését 2018. április-június hónapokban csődelőfinanszírozással biztosítják. A mintegy 600 alkalmazottat és a partnereket folyamatosan, átfogóan tájékoztatják. A csődvédelmi kérelem kizárólag a Bavaria Yachtbau Gmbh-ra vonatkozik, a francia hajógyár, a Bavaria Catamarans Rochefortban a megszokott módon folytatja tevékenységét.