Magyarországon rendezik meg a Dragon hajóosztály Európa-bajnokságát: a verseny május 26-án szombaton kezdődik Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Clubban. 

"A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több nemzetközi vitorláseseményt rendezzenek a Balatonon. Ezért a szövetség támogatta a hajóosztály magyarországi szervezete, a Magyar Dragon Szövetség és a Balatonfüredi Yacht Club közös pályázatát a rendezési jog megszerzésére" - mondta Holczhauser András, az MVSz főtitkára.

Az előzetes jelentkezések alapján a kontinensviadalon 15 országból 180 sportoló vesz részt, köztük a világ legkiválóbb vitorlázóival is lehet majd találkozni. Jochen Schümann háromszoros olimpiai bajnok mellett már megerősítette részvételi szándékát az America’s Cup versenyekről ismert ausztrál Peter Gilmour, valamint az 1996-os olimpia bajnok, az ukrán Jevgen Braszlavec  is. A Dragon Európa-bajnokságon összesen 18 magyar egység indul. A Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás és Vezér Károly alkotta magyar egység, a Johanna nevű Dragonnal  az esélyesek közé tartozik, akár a dobogó is összejöhet. 



A Dragon Európa-bajnokság rendkívül fontos Balatonfüred városának is, amely örömmel ad otthont ilyen magas színvonalú eseményeknek - közölte Bóka István, a város polgármestere. Nemcsak azért fontos ez, mert az eseményre utazó sportolók, csapataik, edzőik, a nemzetközi rendezésben részt vevő versenybírók és sportdiplomaták közel kétezer vendégéjszakát töltenek el a városban, hanem azért is, mert erősíti a Balaton-part talán leghangulatosabb városáról kialakult összképet, amely vonzerőként hat majd a nemzetközi vitorlásturizmus irányában is. Az eseménynek a város legpatinásabb vitorlásegyesülete, a több mint 150 éves Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ad otthont, amelynek kikötőjében évente kerül sor hasonlóan magas szintű eseményekre. 

"A klub nemcsak a versenyek rendezésében, hanem az utánpótlás nevelésében is élen jár, sokan ismerkedtek itt meg a vitorlázás alapjaival a sportág ifjú tehetségei közül" - hangsúlyozta Böröcz István, a BYC ügyvezetője.  Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy az Európa-bajnokság előtt, május 22-én kezdődött az előversenynek számító magyar bajnokság, amelyen már 30 magyar egység versenyez felkészülési céllal. 

A támogatók közül kiemelkedik az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása, amely a rendezvény anyagi alapjait biztosította. A szervezők külön köszönetet mondtak Balatonfüred városának, amely a közterületen zajló események színhelyeit és a versenyzők valamint a hajószállító utánfutók parkolását adja, valamint a Hotel Silverine Lake Resort szállodának, amely a klub „szomszédjaként” kikötőhelyekkel és parkolóhelyekkel segíti a versenyek zavartalan lebonyolítását. 

A Dragon Európa-bajnokság rendezése csak támogatókkal és kiváló partnerekkel lehetséges. Ezért a szervezők köszönetet mondanak a versenyt támogatóinak és partnereinek: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Marinepool, Novofer Zrt., Dell EMC, Quantum Sails, Homola Pincészet, Szt. Donát Pincészet, Kreinbacher Birtok, Öregtanya, Hotel Silverine, Balatoni Hajózási Zrt., Live PR, SailingBooks.hu valamint Hungária Yacht Club és Magyar Vitorlás Szövetség.