A világ egyik legismertebb vitorlázója egy esélyes német csapatot erősít

„Schümann részvétele is jól mutatja, hogy milyen elképesztően erős mezőnyre számíthatunk a magyarországi világversenyen. A Dragon hajóosztályra jellemző, hogy különböző hajóosztályok legjobbjai is részt vesznek a versenyeken, mert a hajóosztály igen komoly kihívást jelent taktikai, hajóbeállítási és erőnléti szempontból is" – hangsúlyozta Náray Vilmos főszervező, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

Jochen Schümann 1976-ban a montreali olimpián finn dingi hajóosztályban még az NDK színeiben nyerte első olimpiai aranyérmét. Később a Soling hajóosztályban 1988-ban győzött, majd az 1996-os atlantai játékokon már az NSZK színeiben nyert. Négy évvel később Sydneyban pedig csak hajszállal maradt le negyedik aranyérméről. Megszámlálhatatlan világ- és Európa-bajnoki címe mellett Schümann a 2007-ben America Kupáját nyert Alinghi csapat sportigazgatója is volt. 

De nemcsak Schümann személye a garancia az élvezetes versenyre. A jelentkezők között van már az Európa-bajnoki címvédő portugál Pedro Andrade, a többszörös világbajnok német Vincent Hoesch és az osztály nemzetközi szövetségének orosz elnöke, Vaszilij Szenatorov is. Az indulók között valószínűleg ott lesz Fa Nándor legutóbbi fölkerülő Vendée Globe versenyének egyik résztvevője, a holland Pieter Heerema, és még sok egykori olimpiai és világbajnoki dobogós vitorlázó is. A magyar szívek pedig a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly alkotta trióért doboghatnak majd, akiknek – ha kijön a lépés – dobogós esélyeik is lehetnek. 

A Balaton legpatinásabb klubjában, a Balatonfüredi Yacht Clubban kerül majd sor a versenyre, amelynek megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja. Május 22-én kezdődik a magyar bajnokság, amely bemelegítő, ismerkedő versenynek számít majd, és május 26-án kezdődik az igazi megmérettetés, az Európa-bajnokság.

A szervezőmunka időarányosan halad, ami már abban is megnyilvánul, hogy egyre több az érdeklődő és a konkrét jelentkező is. Noha a hivatalos versenykiírást csak a napokban publikálják majd, már most nyolc ország vitorlázói jelentkeztek a versenyre. „Az érdeklődés komoly kihívás elé állít minket, de a Balatonfüredi Yacht Club fantasztikus adottságokkal rendelkező kikötőjében akár 75-80 hajó elhelyezését is meg tudjuk oldani" – húzta alá Náray.                                             

A versenyrendezéssel kapcsolatos igények is rendkívül magasak: mind a szálláskörülményekkel, mind a verseny infrastruktúrájával és logisztikájával kapcsolatban igen komoly elvárásokat fogalmaznak meg. A rendezőgárdával együtt mintegy háromszáz résztvevő a Balaton idegenforgalmát is fellendíti majd az előszezonban, de ennél sokkal többet jelent, hogy tavunk idegenforgalmi desztinációként is ország-világ előtt bizonyíthatja majd értékeit.