Az első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal, az Archishade Kft. anyagi támogatásával – megrendezett verseny abszolút győztese elnyeri az Ezüst szalagot és a Spartacus által alapított ezüst örökös vándordíjat. Minden, a Kékszalagon indulási joggal rendelkező hajó nevezését várják, a biztonsági előírások is hasonlóak (szabályos világítás, kísérőmotoros a többtestűeknek, Liberáknak, szkiffeknek, stb.) Az Ezüst szalag különlegessége viszont, hogy itt elindulhatnak a 20 lábnál rövidebb többtestű vitorlások is. Természetesen az egyes hajóosztályokat külön is díjazzák, a versenykiírásban leírtak szerint.

A verseny sok szempontból formabontó lesz: szombaton a rajt előtt, 15 órától, kormányos értekezlettel egybekötött tartalmas fogadás várja a résztvevőket a Spari telepen, már az éjszakai próbatételekre felkészítő jelleggel. További segítség a csapatoknak, hogy a Red Bull energiaitallal támogatja a versenyt.

Ha a kikötő már megtelt, a klubház előtti vízterületen horgonyzó hajókról motorosokkal szállítja a legénységet a partra és majd vissza a rendezőség. A rajt 18 órakor lesz, a befutási limit vasárnap 14 óra, díjkiosztó egy órával később.

A napnyugta előtti-utáni órák, az éjszakai vitorlázás a hosszú távú balatoni túraversenyek legszebb, legizgalmasabb szakaszai. Kitaláltunk speciálisan erre az napszakra egy remélhetőleg vonzó és érdekes versenyt”- mondta Majthényi Szabolcs tizenkétszeres világbajnok vitorlázó, a Spartacus egyletigazgatója. „A Kékszalagra készülőknek jó edzéslehetőség az Ezüst szalag. Meg lehet figyelni, hogy a napnyugta után gyakran tapasztalható szél leállás után hol, milyen intenzitással jön be a parti szél. Lehet tesztelni a műszereket, a navigációt – mindezt össze lehet vetni a jellegzetes parti fényekkel, amelyek sokszor évről-évre változnak. Sosem árt gyakorolni a hajó, a vitorlák állítását sötétben: mit jelez vissza a kormány, hogyan állíthatók optimálisan a vásznak. Ki lehet próbálni olyan taktikai lehetőségeket, amelyek majd kamatozhatnak a tókerülőn.”

A verseny biztonságáról a rendezőkön kívül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata gondoskodik. Sokat segíthet majd, hogy a tókerülőhöz hasonlóan az Ezüst szalagra is teliholdas éjszakán kerül sor.

A rajt előtti, délutáni balatonföldvári fogadáson különleges meglepetésekre is számíthatnak a résztvevők. A budapesti, Edison utcai Swiss Service Kft. jelen lévő órásmestere minden érdeklődő számára díjmentesen, nyomáspróbával ellenőrzi karórája vízállóságát. Az Archishade Kft. pedig innovatív, elsősorban családi házak, vagy éppen vitorlásklubok számára kifejlesztett árnyékoló pergolarendszereit mutatja be a klubház előtti gyepen.

Élő híradás a versenyről, fotók, videók, eredmények:

www.spartacus.hu

https://www.facebook.com/spartacusvitorlasegylet