Külföldi hírek

2019 Hempel World Cup Series Final

A 2019-es világkupa sorozat Marseille- döntőjén a férfi 470-esben Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor, valamint a vegyes felállású Nacra 17-es páros, Virág Flóra és Molnár Dávid szálltak vízre a megszokottnál kisebb létszámú mezőnyökben. A verseny során Gyapjasék legjobb helyezése a 8. volt, ebben a pozícióban a második napot követően álltak. Legjobb futameredményük pedig a harmadik futamban elért 4. helyezés. Végül is a 21. helyen fejezték be a versenyt.  Nacra 17 mezőnyben a Virág-Molnár kettős pedig a 22. helyen.

http://hunsail.hu/hirek/vilagkupa-donto-marseille-kozepes-szelben-kozepes-menet

https://porthole.hu/cikk/12318-gyapjasek-megfeleztek-helyezesuket-a-vilagkupa-donton

https://porthole.hu/cikk/12320-marseille-ez-nem-a-mi-napunk-volt

https://porthole.hu/cikk/12321-gyapjasek-kemeny-harcban-a-helyezesekert

https://porthole.hu/cikk/12322-a-21-helyen-zartak-a-vilagkupa-dontot-gyapjasek

Eredmények itt:

https://wcs2019-marseille.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=ba606057-ced3-444d-9425-fd89ae36ca18


Bol d'Or

A svájci tókerülő versenyen a 464 rajtoló hajó között három magyar is versenybe szállt: a Raffica Libera Király Zsolt, a Nelson Flottalízing Flaar 26 RR a balatoni szóló tókerülő bajnok Varga Lajos kormányzásával és az ezúttal nemzetközi legénységgel orosz zászló alatt a Principessa Libera. A 123 kilométer össztávú versenyen magyar siker (is) született: az abszolút sorrendben a 14. helyen befutott Rafficát csak többtestűek előzték meg, így Király Zsolt és csapata negyedszer is elnyerte az egytestűek számára kiírt trófeát, a Bol de Vermeilt, a Nelson Flottalízing pedig 3. lett saját osztályában.

Részletes beszámoló itt:

https://porthole.hu/cikk/12330-armageddon-es-magyar-gyozelem-a-genfi-tavon


Hazai hírek

X. Rudi Trans 4kezes

26 hajó és legénysége vágott neki és küzdött célvonalig tartó csatákban a helyenként 20 csomónál is erősebb szelekben a Balatonlelle-Badacsony-Zánka-Balatonlelle távon.
A kilenc órakor rajtoló mezőnyben ott voltak a Bavaria 32 osztály hajói - szám szerint 10 egység - is, akiknek ez a verseny volt az idei második ranglistaverseny. A 4 kategóriába sorolt párosok óriásit küzdöttek a rövidnek nem mondható táv alatt. A rajtot követően a mezőnyből a gyorsabb hajók hamar kiemelkedtek és pillanatok alatt tetemes előnyt építettek ki középmezőnnyel szemben, amit a befutóig meg is tartottak.

Abszolút győztes:
Trentasette - Soponyai Géza, Lacsny Gergely

YS-1. győztese:
Trentasette - Soponyai Géza, Lacsny Gergely

YS-2. győztese:
Quintett - Meggyes Balázs, Balogh András

BAV32 osztály győztese:
Viapan Sailing Team- Vida Péter, Karsai Gábor

Bavaria Open győztese:
Té - Turós László, Kövér László


Kereked One Design Trophy

A szombati igen friss szélben 4 jó futamot sikerült rendezni a 7 hajóosztálynak. Sajnos a vasárnap nem volt ennyire szerencsés. Állandó szél nem tudott kialakulni, és bár a zsűri próbálkozott, a végén nem lett futam, de gyönyörködhettünk a környék összes zivatarában.

Eredmények a cikk alján


MET Klasszikus Kupa

Idén először a MET Kupa a Balaton hercegnőit, a legszebb klasszikus vitorláshajókat várta június első két napján Balatonföldváron.

Eredmények a cikk alján


Keszthely-Kenese Szóló

Lilik Ákos nyerte a június elsején rendezett Keszthely-Kenese Szóló versenyt a Nelson Flottalízinggel. A versenyről itt lehet még többet olvasni: http://szolovitorlazas.hu/2019/06/01/kkszolo-2019-befutok-a-bfyc-kikoto-elotti-celvonalon-2019-jun-1-2/


Nemzeti Regatta

A Balatoni Hajózási Zrt. a társszervezők közreműködésével és a támogatók jóvoltából negyedik alkalommal rendezte meg Siófokon a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. A rendezvényen Magyarország 50 települése képviseltette magát, akik megmérettették magukat a Balatonon zajló vitorlás versenyen és a sárkányhajó futamokon.

A települések vitorlásversenyén végül az alábbi végeredmény született a döntőben:

I. helyezett: Csopak

II. helyezett: Alsóörs

III. helyezett: Balatonkenese

Részletes beszámoló itt:

https://porthole.hu/cikk/12315-fantasztikus-hangulat-ovezte-a-hetvegi-nemzeti-regattat-siofokon


Pünkösdi Regatta

Több, mint 200 hajó vett részt idén a tökéletes vitorlázó időben lezajló 3 napos 38. Pünkösdi Regattán. Az első nap a Helly Hansen Kupát a MKB-Extreme Sailing Team nyerte Kaiser Kristóf kormányzásával, második a New Black Jack lett, a harmadik pedig RSM2. A leggyorsabb egytestű hajó pedig a Raffica volt.

A három nap abszolút győztese a végén a New Black Jack lett!

Érdemes visszanézni a versenyt a Kwindoo-n, mert jól érzékelhető, hogy a többtestű hajók mennyivel gyorsabbak egytestű társaiknál.

 

Eredmények itt:

https://vihar.hunsail.hu/File/Download/TVSK_eredmenyek_VersenyEredmeny_2019061804817.pdf


 

Nádas Kupa

101 kezdő optimistes nevezett a Procelero Nádas Kupára. Kezdőknek első versenyként szép feladat volt a néha 18-20 csomós széllökésekben zajló Nádas Cup Sorozat csopaki állomása. Nagyszerű rendezéssel, jó döntésekkel bonyolította a versenyt a Procelero Sport Egyesület.

Még több beszámoló itt:

https://byc.hu/optimist-b-es-c-csapatos-versenyzoink-a-nadas-kupa-sorozat-ii-allomasan

Eredmények a cikk alján


Dolphin OB

A döntően gyenge szélben zajló futamok, szokatlan hőséggel és erős napsütéssel, UV sugárzással párosultak, ami különösen próbára tette a résztvevőket. A szokatlan időjárás nem egyszer produkált teljesen váratlan és kiszámíthatatlan meteorológiai helyzeteket. A hőségben olykor percek alatt felszívódott a még a 8-9 kts erősségű stabil szél is. Szélmentes, pályaversenyre alkalmatlan napok. stb. után a 9 futamra kiírt Bajnokság, végül 6 futam alapján dőlt el.



Részletes beszámoló itt:
https://porthole.hu/cikk/12328-dolfin-orszagos-bajnoksag

Eredmények a cikk alján


THE Kalóz Kupa

A versenyek rendezésében hatalmas rutinnal rendelkezik a THE, ezt bizonyította a mi versenyünk is, ahol igencsak mostoha körülmények között tudtak 3 értékelhető futamot levezényelni. A szombati nap forgolódó, igen gyenge szelében is tudtak pályát rakni, oly módon, hogy a szélfordulókra időben módosították a pályajeleket elkerülendő egy lélekölő „lóverseny” kialakulását.  Az esti összejövetelt lábszárpörkölt, sörcsap, és finom rétes tette emlékezetessé. Vasárnap reggel még összejött egy futam, de a kialakult bizonytalan zivatarveszélyes körülményekre tekintettel a második lelőtt futam után befejeződött a verseny.

Részletes beszámoló itt:

https://porthole.hu/cikk/12333-a-hely-szelleme-kaloz-kupa-a-the-ben

Eredmények a cikk alján



Csillagtúra

A júniusi teliholdhoz legközelebbi szombaton rendezi minden évben a Vilati SE lelkes csapata a Csillagtúrát, ami rendezői szempontból kb. 50 ember aktív részvételét jelenti - mindenekelőtt nagy köszönet nekik! A Balatonon rendezett versenyek közül ez a legtöbb tervezést, alkalmazkodást és kitartást igénylő megmérettetés. A kiírás legfőbb pontjai: szombat reggel 9-től 24 órán át, vasárnap 9-ig tart a verseny: 7 kikötő (Badacsony, Révfülöp, Földvár, Füred, Alsóörs, Siófok, Almádi) között megtett távokkal pontokat gyűjtenek a csapatok - aki a legtöbbet gyűjti, az nyer. Nem lehet külső segítséget igénybe venni és partot érni közben.

Részletes beszámoló itt:

https://porthole.hu/cikk/12331-strategia-kanikula-kitartascsillagtura

Az egész verseny visszanézhető a Kwindoo-n! Nagyon érdekes, ahogy mindenki egyszerre elindul különböző kikötőkből, érdemes megnézni!

Eredmények itt:

https://vihar.hunsail.hu/File/Download/VILATI%20SE_eredmenyek_VersenyEredmeny_2019061856119.pdf


Ezüst Szalag

A második alkalommal megrendezésre kerülő verseny jó lehetőség a Kékszalag felkészülésre. A táv Balatonföldvár, Györök és vissza. A rajt 18 órakor van, így a verseny egy része éjszaka zajlik. A tavalyi nagyszeles versenyen könnyű dolgunk volt, hiszen hajnali 2-3 között be is futottunk, idén tudtuk, hogy nehezebb lesz teljesíteni a távot, hiszen hetek óta forróság van és az előrejelzések is gyenge szelet jósoltak.

Részletes beszámoló itt:

https://porthole.hu/cikk/12329-turelemjatek-a-holdfenyben---ezustszalag-2019

A verseny visszanézhető itt:

https://www.kwindoo.com/tracking/8670-ezuest-szalag?race_id=12039&timestamp=1560614400

Eredmények itt:

https://vihar.hunsail.hu/File/Download/SVE_eredmenyek_VersenyEredmeny_2019061830638.pdf


Pöff Throphy


Forrás: hunsail.hu, THE, Porthole.hu, szolovitorlazas.hu, Raffica Sailing Team, Bahart ZRT,

Fotó: Jesus Renedo, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing, Pataki Attila István - Apache NAU Racing, Farkas Dávid, Porthole, Bahart ZRT, Kajner Gyula, Fazekas János

 A Körkapcsolás híreit a KWINDOO vitorlásverseny rendező és nyomkövető alkalmazás támogatásával hozzuk el.