A résztvevő hajók között több 70-es évekbelit találunk: a Flyert – a 77-78-as Whitbread Round the World Race nyertesét –, az ugyanebből az időszakból származó Neptunt – melynek skippere, Bernard Deguy is visszatér a hajóval együtt a versenybe –, valamint a 46 lábas, lengyel Copernicus – a 73-74-es mezőny legkisebb hajója 5 fős legénységgel, Zyfryd „Zyga” Perlicki olimpikon kormányzásával.

A történelmi regattán vízre száll a 2001-02-es nyertes, az Illbruck és a 2008-09-es győztes, az Ericsson 4 is. Az esemény egyetlen maxija a 80 lábas Rothmans lesz.

A 12 fős flottában öt Whitbread 60/VOR 60 hajóval találkozhatunk majd: indul a Tokio, a Silk Cut, az Assa Abloy, a SEB és az Illbruck. A 60-asok mellett három Volvo Open 70 is elrajtol: az Ericsson 4, a Green Dragon és a Telefónica Blue.

A hajókat mind Göteborgban, mind Hágában közelről szemlélheti a közönség a kikötőben.

A Legendák június 21-én nagyjából 45 perccel az idei flotta előtt rajtolnak ugyanarról a rajt vonalról, majd egy valamivel rövidebb és közvetleneb távot teljesítenek Hágáig. A győztes elnyeri a Sir Peter Blake Trófeát, illetve az osztályok nyereményei mellett a legjobb állapotban levő hajót is díjazni fogják.

A hajók ezen a linken követhetőek majd:http://www.ybtracking.com/

Forrás, további információ:

https://www.volvooceanrace.com/en/the-legends-race.html

https://www.facebook.com/legendsrace2018/

 

Kovács Vica