A Nádas Kupa kezdeményezés a tavalyi évben a Kereked VK ötlete alapján indult útjára annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson a kezdő vitorlázó ifjoncok versenykörülmények közötti fejlődésére, tapasztalat gyűjtésére. Az egyre kedveltebb sorozaton ezúttal az Optimist, Fröcsi Optimist 420 és RS Feva hajóoasztályok versenyzői állhattak rajtvonalhoz. A tavalyi évben Telepi Pöffös néven elindított alsóörsi állomást a TVSK rendezte meg, a stafétát az idei évben a Balatoni Yacht Club vette át.

A verseny főrendezői tisztét Holló Dániel látta el, aki csapatával együtt arra törekedett, hogy színvonalas és szabályszerű vízi rendezést biztosítson a gyermekek számára.

A verseny mindkét napja a tervek szerint alakult, hiszen szombaton 3, vasárnap mindkét tervezett futamot sikerült megrendezni. A pénteken elvonuló vihar szerencsére nem hagyott szombatra veszélyes nyomokat, és bár erős és trükkös, többször elforgó szél jellemezte a napot, a kicsik is hősiesen bírták az északias hullámokat és hűvösebb időt. A vasárnap több napsütést, de kevesebb szelet hozott. A napi első futamot rövidítéssel tudta a rendezőség befuttatni a leálló szél okán, azonban a futam végére a szél ismét felerősödött és gyönyörűen ki is tartott a második futam végéig.

Minden hajóosztályban és kategóriában nagy volt a versengés. Az Optimist kategóriában 68 versenyző nevezett, akiket a szokásoknak megfelelően tapasztalati szintjük szerint piros, fehér és zöld csoportba osztanak. A táboros és oktatási célokat szolgáló Fröcsi OP már a tavalyi évben bekerült a Nádas Kupa Sorozat hajóosztályai közé, hiszen így táborokból kijövő, kevés tapasztalattal rendelkező kis vitorlázók versenyzésére is lehetőség nyílik. Ezúttal 11 hajó nevezett Fröcsiben, igaz a szombati zordabb és szelesebb idő pár hajót a parton marasztalt, azonban vasárnap már teljes létszámban állt rajthoz a tizenegy fős mezőny.

A 420-as osztályban kilenc hajóegység, az RS Feva osztályban nyolc egység indult el a versenyen.

Az öt futamra kiírt verseny vízi programja mellett a rendező Balatoni Yacht Club a parti programokra is nagy hangsúlyt helyezett.  A verseny ünnepélyes megnyitóját megtisztelte jelenlétével Hebling Zsolt polgármester úr, aki köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a vitorlás sport népszerűsítése és fejlesztése, valamint az ifjúság nevelés fontos cél Alsóörs település számára és az egykori alsóörsi Nádas Panzió területe és környezete kiváló lehetőséget teremt a település  ezen közfeladatainak ellátására.

A parti események keretében szombaton a bpBARbq séfjei sütötték a hot dog és hamburger finomságokat a gyermekeknek, majd a már hagyományossá vált Nádas Kupa fánkok is előkerültek. A vacsora után tombola várta a versenyzőket, amelyen több tucat díj talált gazdára. Vasárnap a futamok után került sor a díjkiosztóra, amelyen számos különdíj is kiosztásra került.

Összességében elmondható, hogy egy jó hangulatú, tartalmas, izgalmas, gyönyörű és kiváló környezeten megvalósított ifjúsági vitorlás versenynek lehettek szemtanúi, akik ellátogattak Alsóörsre a hétvégén!

Gratulálunk valamennyi díjazottnak!

A Balatoni Yacht Club egyúttal köszöni a közreműködő vitorlás egyesületek, a Magyar Vitorlás Szövetség, a támogatók és szponzorok, és nem utolsó sorban a szülők közreműködését a verseny rendezése során!

A Balatoni Yacht Club versenyzői – Sári Eszter, Feith Máté, Szinessy Benedek, Szinessy Barnabás, Gulyás Bálint -  a hazai terepen fantasztikusan teljesítettek. Esztinel és Bálintnak ez volt élete első vitorlás versenye és mindketten kiválóan vitorláztak. A Soltész Orsi edzői kezei között fejlődő kis csapatból Feith Máté végzett a legjobban, az Optimist zöld kategóriában a 2. helyen végzett. Gratulálunk! Nagy és pozitív meglepetést hozott Sári Eszti, aki a rutinos versenyzőket is meghazudtoló módon egyre jobb futameredményeket elérve a dobogó harmadik fokára állhatott fel az OP zöldek között, és egyúttal a legjobb lány díját, továbbá a legjobb elsőéves versenyző díját is elhozta kategóriájában! Szinessy Beni a szintén előkelő 5. helyen végzett, bátyja Barni a 10. helyen. Gulyás Bálint élete első versenyén 14. lett a zöldek között. Természetesen a már megszokott vízbe dobás sem maradhatott el dobogósaink számára!Végeredmény:

Optimist piros kategória:

 1. helyezett: Murányi József (Procelero SE)

Optimist zöld kategória:

 1. helyezett: Fináczy Péter  (Kereked VK)

 2. helyezett: Feith Máté (Balatoni Yacht Club)

 3. helyezett: Sári Eszter (Balatoni Yacht Club)

 4. helyezett: Papp László (balatonfüredi Yacht Club)

 5. helyezett: Szinessy Benedek (Balatoni Yacht Club)

 6. helyezett: Németh Zsombor(Balatonfüredi Yacht Club)

Optimist zöld kategória legjobb lány

 1. helyezett: Sári Eszter (Balatoni Yacht Club)

 2. helyezett: Murányi Luca  (Procelero SE)

 3. helyezett: Bíró Anna (Kereked VK)

Optimist fehér kategória:

 1. helyezett: P.Szolomayer Balázs (VVSI)

 2. helyezett: Laczkó Sára (Balatonfüredi Yacht Club)

 3. helyezett: Rácz Mihály (Balatonfüredi Yacht Club)

Optimist fehér kategória legjobb lány:

 1. helyezett: Laczkó Sára (Balatonfüredi Yacht Club)

Optimist Fröcsi kategória

 1. helyezett: Bite Adél (Kereked VK)

 2. helyezett: Horváth Zoé (Kereked VK)

 3. helyezett: Dergács Marcell (Kereked VK)

Optimist Fröcsi legjobb lány

 1. helyezett: Bite Adél (Kereked VK)

 2. helyezett: Horváth Zoé (Kereked VK)

 3. helyezett: Ainslei Emma (Kereked VK)

RS FEVA

 1. helyezett: Csekovszky Mór, Juhász Sámuel (Kereked VK)

 2. helyezett: Náray Bendegúz, Náray Borbála (VGYSE)

 3. helyezett: Korbuly Sarolta, Nagy Csenge (Balatonfüredi Yacht Club)

420

 1. helyezett: Litkey Janka, Érdi Hanna (THE)

 2. helyezett: Fülöp Zsigmond, Fülöp Balázs (Procelero SE)

 3. helyezett: Rutai Tamás, Kendeh Gusztáv (THE)