Mi az új vitorlásverseny lényege, miben különbözik a hazai és nemzetközi versenyektől?

A kétszemélyes Balatonkerülő egy tesztverseny a 8m nyitott kategóriának, amit a szólóversenyek előkészítésére fejlesztettünk ki. A verseny idén kísérleti jelleggel indul, amit alapvetően kipróbálni és meghonosítani kívánunk, hiszen ezek már évek óta jellemzik a nagy formátumú nemzetközi szólóversenyek felkészülési szakaszait. A páros tesztkörrel fejlődést és tanulási lehetőséget szeretnénk biztosítani a nevezőknek, ahol csapatban is felmérhetik hajózási és kormányosi képességeiket.

Melyek voltak az új verseny életre hívásának szempontjai, célkitűzései?

Elsősorban a versenyzőkben merült fel az igény, hogy 8 méteres modern hajókkal indulhassanak egy Balatonkerülő versenyen. A páros verseny ötlete nem számít újnak, mivel a szólóversenyeket jellemzően megelőzi egy előkészítő, bemelegítő kör, ami tesztként szolgál a feleknek, és segít megtanítani, felmérni a saját határokat és a helytállást. Összességében egy mentális és fizikai edzés a szólóvitorlázásra.

Kik lesznek a résztvevők?

Alapvetően a szólóvitorlázókat érdekeli a verseny, mert nekik nyújt lehetőséget a tapasztalatszerzésre, de emellett a profi pályavitorlázókat is várjuk, akik kipróbálnák magukat egy hosszabb távú versenyen. A Majthényi Szabolcs – Goszleth Marcell páros például nemrég jelezte a részvételt, annak ellenére, hogy nem szólóvitorlás karriert építenek. Ebből is látszik, hogy az új verseny a más mezőnyben élen járó vitorlázók fantáziáját is megmozgatja.

Mi a szerepe, funkciója a vitorlásversenyek során a hajókövetésnek?

A nyomkövetés háromféle okból fontos: a flottakövető rendszer és a hozzá tartozó online felület egyrészt a versenyzők folyamatos láthatóságát és folyamatos követhetőségét szavatolja, valamint szakmai felügyelettel egybekötött biztonságot is eredményez a későbbi órákban versenyzők számára. A kontrolling rendszer további két előnye, hogy elősegíti a szabályok betartását, nem utolsó sorban pedig jelen idejű információkkal szolgál a verseny állását online követni vágyóknak.


A versenyzők augusztus 18-án (szombaton) 10:00 órakor a csopaki Kereked Vitorlázó Klub mólója előtt kitűzött rajtvonaltól indulnak majd, a befutás végleges határideje pedig augusztus 19. (vasárnap) 16:00 óra. A versenyt a http://www.szolovitorlazas.hu oldalon lehet majd élőben követni.