Fa Nándor vitorlázót választotta új tagjának a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. Az egyesület közleménye szerint a hajótervezőként és hajóépítőként is elismert vitorlázót a szeptember 20-án elhunyt négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok vívó, mesteredző, Kulcsár Győző megüresedett helyére választották be a tagok.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke Kárpáti György, tagjai pedig Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István és Wichmann Tamás.

Fa Nándort az év elején választotta meg a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöknek, számos nemzetközi eredménye és a magyar vitorlázás fejlődéséért végzett munkája elismeréseként. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke Fa Nándor tiszteletbeli elnökké választásakor azt mondta: „Fa Nándor érdemeit hosszasan lehetne sorolni, amelyek egyenként is elegendőek lennének egy ilyen elismeréshez. Egy fantasztikus életút, fantasztikus teljesítményekkel. A mostani alkalomnak különleges apropót ad az, hogy Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával 2017. február 8-án fejezte be a franciaországi Les Sable-d'Olonne kikötőjébe visszatérve a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen kitűnő eredménnyel, a 8. helyen ért célba. Ezzel nemzetközi szinten egy újabb kiemelkedő teljesítmény erősíti a magyar vitorlázás hírnevét”.  Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt - külső segítség nélkül - teljesítette a szóban forgó Vendée Globe-ot, ezalatt 27 850 tengeri mérföldet vagyis 51 578 kilométert hajózott 12,35 csomós (22,87 km/óra) átlagsebességgel.

Fa Nándor nem csak a Vendée Globe-on ért el emlékezetes eredményeket: sikeres finn dingi-vitorlázó, magyar hajótervező és -építő, ötszörös Föld-kerülő, óceáni szólóvitorlázó. Első magyar hajósként társával, Gál Józseffel, a 31 lábas Szent Jupát vitorláshajón megkerülte a Földet. Hatvanlábas versenyhajóit maga tervezte, javarészt maga építette, menedzselte és versenyzett velük. A Barcelona World Race 2014-15 páros Föld-kerülő vitorlázóversenyt új-zélandi társával Conrad Colmannal teljesítette. Három sikeres szóló Föld-kerülő versenye volt: a BOC Challenge-en 1990-91- ben 11. helyen végzett, 1992-93-ban az 5. helyet szerezte meg a Vendée Globe-on, majd a már említett 2016-17- es Vendée Globe-on a nyolcadikként zárt. Ötször kerülte meg vitorlás hajóival a köznyelv által rettegettnek tartott Horn-fokot, tízszer szelte át Egyenlítőt. Számos Atlanti-óceánt átszelő szóló-, csapat- és páros hajóútja közé tartozik a Transat Jacques Vabre 1997 páros verseny, ahol társa a spanyol Albert Bargues volt (4.hely). 2001-ben pedig megalapította az úgynevezett „hazai mini Vendée Globe”-ot, amely a hazai high-tech hajótervezés és versenyzés motorja. A Fa Nándor által rendezett Balaton-kerülő, nonstop szólóvitorlázó-verseny 17 éve közel száz sikeres balatoni szólóvitorlázó fejlődését szolgálta és számos kiváló high-tech versenyhajó megszületésének adott inspirációt.

Forrás: MTI, hunsail.hu

Fotó: Spirit of Hungary/  Fa Nándor