Rekordszámú 226 hajó nevezett a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) idei utolsó nagyhajós versenyére, a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyre. A Tihanyi-félszigetet megkerülő, Balatonfüredről szombat kora délelőtt indult 8-30 km/h-s szélben lezajlott versenyt alig több mint 2 órás idővel a Király Zsolt kormányozta NO1 nevű - RC44-es típusú - hajó nyerte meg. A második a Capella 70-es cirkáló lett az Európa-bajnok Pomucz Tamás vezetésével. A harmadik helyet a Lacsny Gergely kormányozta Trentasette szerezte meg. (Az eredmény még nem a hivatalos végeredmény, az az esetleges óvásoktól függően még változhat.) 
 
A Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny egyike azoknak a Magyar Vitorlás Szövetség rendezte versenyeknek, amelyen nem csak a versenyengedéllyel rendelkező vitorlázók indulhatnak el, hanem az amatőr versenyzők is, ezzel is népszerűsítve a túravitorlázást. A verseny egyben az utolsó felvonása a balatoni vitorláshagyományok megőrzése és a klasszikus hajók iránti tisztelet miatt létrehozott négy versenyből álló Klasszikus Kupa-sorozatnak, amelyet a klasszikus hajóosztályokban vitorlázóknak rendeznek meg minden évben.
 
Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: az idei szezon a rekordok éveként vonul be vitorlázás évkönyvébe. “A Félsziget-kerülő mellett rekordszámú nevező volt az idei jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjon és a Fehér Szalagon is” - hangsúlyozta a főtitkár, aki szerint  évek óta növekvő érdeklődés tapasztalható a túraversenyek iránt. 

A Király Zsolt kormányozta hajó alig több mint 2 óra alatt teljesítette a távot: 12 óra 5 perckor futott be. A legénység tagjai: Mónus Gyula András, Pesti Gábor, Weidinger György, Kurucz Róbert, Cser László, Nagy Ákos, Borsos Miklós. 

Másodikként a Pomucz Tamás vezette Capella 70-es cirkáló ért be. (Pomucz Tamás - kormányos, Vőneky Ákos, Hámos Zoltán, Imrédy Sarolta, Vadászy András, Tuboly Zoltán, Dávid Péter.)

Harmadikként a Trentasette futott be. (Lacsny Gergely - kormányos, Szekeres László, Rauschenberger Miklós, Müller Erik, Dr. Honti Béla, Lempel Balázs, Radácsi Ivett.)