A World Sailing (WS) legutóbbi, sarasotai éves közgyűlésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé, a 2024-es párizsi játékok programjáról szóló ajánlásban az utolsó pillanatban beadott javaslatot fogadta el. Ez azt jelenti, hogy a finn dinghy helyett egy nyílttengeri tőkesúlyos, vegyes legénységű osztály versenye szerepel olimpiai számként. Az erről szóló, véglegesnek tűnő határozatot a WS tanácsa szűk, de az ilyen, “utolsó pillanatos” javaslatok elfogadásához szükséges 75 százalékos “szupertöbbséggel” szavazta meg.

A World Sailing tanácsának tagjait a WS-tag nemzeti szövetségek jelölik. A tanácsban egy magyar tag dolgozik, Wossala György, akit erre a posztra a „B group” – 8 közép-európai ország – jelölte 2016-ban.

A nagy nemzetközi megütközést keltő döntés nyomán többen is puccsot kiáltottak, közöttük az osztály aktuális világbajnoka, Berecz Zsombor. A Magyar Vitorlás Szövetség álláspontja kezdettől fogva egyértelmű volt: határozottan kiállt a finn dinghy olimpián maradása mellett. “Az MVSz a tanács ülésére és a közgyűlésre összesen 12 írásos beadványt nyújtott be – önállóan vagy más országokkal együtt – a finn dinghy megmentése érdekében” – mondta a hunsail.hu-nak Holczhauser András a szövetség főtitkára, aki ott volt Sarasotában a WS közgyűlésén.

Mindezzel együtt is azonban nagyon úgy festett, a finn olimpiai sorsa megpecsételődött annak ellenére is, hogy technikai menekülőutak azért még látszottak, mint például az Európai Bizottság versenyhivatalának monopólium ellenes lépései. Legalábbis péntekig ez volt a helyzet.

A tanács döntéseit tartalmazó jegyzőkönyvet a WS titkársága csütörtökön tette közzé –Wossala György korábbi írásbeli kérésére a név szerinti szavazati mátrixszal együtt. Szombaton aztán robbant a bomba: kiderült, hogy valami nagyon nincsen rendben a szavazás jegyzőkönyvében foglaltakkal. Ezt megerősítette Wossala György is, aki szombaton emailben jelezte a World Sailing vezérigazgatója, az amúgy nem vitorlázó, brit Andy Hunt felé, hogy a jegyzőkönyvben tévesen szerepelnek a szavazatai, közöttük a finn osztály olimpiáról való kinyírását jelentő 037-18 P1 pont esetében is. Wossala esetében a javaslat elutasítása helyett tartózkodást jegyeztek a jegyzőkönyvben.

Wossala György WS által jegyzőkönyvbe vett szavazatai így nem felelnek meg a valóságnak. 

Wossala György szavazatai a World Sailing tanácsának ülésén
037-18 P1 037-18 P2 EQ Strategy 058-18
Tényleges szavazat Reject (elutasít) Reject Abstain (tartózkodik) Abstain
A jegyzőkönyvben szereplő szavazat Abstain Did not participate in the voting (nem szavazott) Did not participate in the voting

Did not participate in the voting

A tagoknak két hetük áll rendelkezésre a jegyzőkönyv véleményezésére, de többen már most jelezték, hogy zavar észlelhető a rendszerben. Wossala mellett további két – a Dél-Európát képviselő csoportból az izraeli Zvi Ziblat és az Észak-Amerikát képviselők közül a kanadai  Peter Hall – szavazó tanácstag is hasonló tartalmú, amúgy kemény hangú jelzéssel élt a World Sailing vezérigazgatója felé. A jegyzőkönyvben szereplő szavazási eredmény eredményezte, hogy a 037-18 P1 javaslatot elfogadva lehetőség nyíljon az évközi tanácskozáson elfogadott, a 2024-es olimpiai programról hozott határozat megváltoztatására.

Mindhárman hivatalosan kezdeményezték a korrekciót az WS alapszabályának megfelelő pontjaira hivatkozva, s “amennyiben ezt nem utasítják el, helyreáll a Sarasota előtti status quo” – azaz nincs a nyílttengeri, vegyes legénységű tőkesúlyos verseny, van helyette valamilyen versenyzési formában viszont a finn dinghy. Amúgy mindhárom tanácstag az egész konferencia alatt a finn dinghy mellett érvelt, erről számos dokumentum és a tanács, valamint a közgyűlés üléseiről készült filmfelvétel is tanúskodik.

Időközben a kínai tanácstag is jelezte, hogy nincs rendben a szavazata a jegyzőkönyvben, Amennyiben a négy szavazatot a 037-18 P1 elutasításaként számolják, úgy viszont már nincs meg az utolsó pillanatos beadványok elfogadásához szükséges – és ebben az esetben nagyon vékonyan elért  –  75 százalékos “szupertöbbség”, így elhalt volna a finn kigolyózását jelentő javaslat.

A beadványokat az SZMSZ értelmében a WS elnöke Kim Andersen bírálhatja el. “A kérelmek esetleges elutasítása esetén az MVSZ, hasonlóan több külföldi szövetséghez, további jogi lépéseket tervez, ennek lehetséges módjait vizsgáljuk” – mondta Holczhauser András. Ebben jó eséllyel számíthatnak a nemzetközi finn osztályszövetség, valamint számos más szervezet, illetve érdekelt támogatására is.

Wossala szerint a széleskörű felháborodást figyelembe véve van esély arra, hogy a WS beadja a derekát és technikai hibára hivatkozva kimenekül a helyzetből – egy ilyen botrányt ugyanis nem biztos, hogy pozíciójukban túlélnének. A tanács következő ülése 2019. május 18-19-én lesz.

A Magyar Vitorlás Szövetség részletes állásfoglalását a csatolt fájlban lehet olvasni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó:  Robert Deaves / Finn class Facebook