Az expedíció célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét az egyszer használatos műanyagok okozta környezeti és egészségügyi problémákra.

A hajó, amely 2019 októberében indul majd, 2 évig fogja járni a tengereket, követi a nagyobb óceáni áramlatokat és bejárja az északi sarkkört is, hogy tovább kutassa a vízben található mérgeket és műanyagokat. Az út 30 részre tagolódik, és mind harminc szakaszra 10-10 jelentkezőt várnak legénységnek.

Az óceánjaink szennyezettsége globális kihívássá nőtte ki magát és csak hozzáértő, tapasztalt és elhivatott emberek csoportja tudja megoldani ezt a problémát. - mondta Penn, aki az eXXpedition társalapítója.

Olyan nőket keresnek, akik komolyan meg szeretnék védeni az óceánjainkat, még a vitorlázótudás sem fontos. Mindenki segíthet, politikai döntéshozók ugyanúgy, mint a kreatív szakmákban dolgozók.

Az első 2014-es, az Atlanti-Óceánt átszelő expedíció óta már több, mint 100 nő vitorlázott különböző küldetéseken, hogy felhívják az emberek figyelmét a műanyagok okozta problémára.

Emily Penn, aki több, mint 10 éve foglalkozik a műanyagok okozta szennyezéssel, a legnagyobb problémanak a műanyag sósvíz és napsugár általi lebomlását tartja, mely során mérgek keletkeznek. Tesztek ugyanis bebizonyították, hogy azok a kémiai anyagok és mérgek, amelyeket az óceánokban és a műanyagokban találtak, az emberi testből is kimutathatóak.

Bár az utóbbi 2 évben egyre több ember értesült a műanyagok okozta szennyezésről, most eljött a cselekvés ideje.

Fotó: Sperry/eXXpedition