A szicíliai Marsala helyett Athénben rendezik az idei finn dinghy Európa-bajnokságot május 10. és 18. között, mert a tavaly év végi szélsőségesen viharos időjárás olyan károkat okozott az eredetileg rendező klub, a  Circolo Velico Marsala infrastruktúrájában, hogy kénytelenek voltak visszalépni a rendezéstől. A Nemzetközi Finn Szövetség (IFA) egy ideig fontolgatta, hogy egy másik olasz helyszínet keres Marsala helyett, végül - miközben több európai klub is felajánlotta segítségét - arra jutottak, hogy Athén lesz a legjobb megoldás.

Athén népszerű finnes “központ” , a téli időszakban több élmenő, közöttük a magyar világbajnok Berecz Zsombor is edzőtáborozott a görög főváros vizein."Négy hónap van, hogy megszervezzük ezt a fontos regattát, de a finn osztály és a szövetség biztos benne, hogy a lehető legmagasabb színvonalú lesz az EB mind a vízen, mind a szárazföldön ”- mondta a 2004-es athéni olimpián finn osztályban ezüstérmes Rafael Trujillo, az IFA alelnöke.

A verseny főrendezőjének az amerikai Peter Reggiót nevezték ki, aki a legutóbbi három olimpián a finn versenyek főrendezője volt. Az immár athéni Európa-bajnokság a második kvótaszerző verseny a tokiói olimpiára, itt négy helyet osztanak ki. (Az első kvótaszerző a tavalyi aarhusi összevont világbajnokság volt, ahol nyolc helyet lehetett megszerezni és ahol Berecz Zsombor világbajnoki címmel biztosította részvételét a 2020-as játékokra.)

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Sailing Energy / World Sailing