A boot 2000 kiállítója pedig 73 különböző országból érkezik, hogy valóban olyan legyen az idei hajókiállítás Düsseldorfban, mint azt a mottója is sugallja, egy "360 fokos vízisport élmény"! , vagyis 200ezer négyzetmétert töltenek meg vitorlás, motorcsónakos, búvár, szörfös és SUP kiállítókkal.

Mivel a hajóbérlés egyre komolyabb és népszerűbb a nyaralni vágyók között, a charter cégek legnagyobb része itt, a boot-on dönti el, hogy milyen hajókkal kívánják bővíteni a flottájukat. Ehhez kínál segítséget az az 1500 vitorlás és motoros hajó, mely, egyedülálló módon, csak itt lesz ilyen mennyiségben kiállítva.

Idén Düsseldorf rámegy a luxuskategóriás hajókra is. A nagyméretú kisérőmotorosok egyre népszerűbbek, és mint ilyen egyre fényűzőbb megoldásokra törekednek a hajóépítő műhelyek is. Olyan cégek, mint a Sacs, Wally vagy a Skipper, esetleg a Fairline, Princess, Cranchi és a Fjord mind ki fognak állítani a luxus hajók termeiben, illetve a superyachtok között.

Egyre többen szeretnének nagy méretű hajót, de nem akarják, vagy nem tudják rászánni a pénzt. Nekik jelent megoldást az osztott tulajdon, ahol többen vesznek közösen egy hajót és 6-8 hetet használhatja minden tulajdonos egy évben. Ilyen konstrukciókat kínálnak mind a hajóépítők, mind néhany ezzel foglalkozó cég is.

A 14es teremben pedig az üdülőhajókról és a folyókon és egyéb folyóvízeken tervezhető túrákról tudhatunk meg többet 14 európai oszágból. A lakó-üdülőhajózás jó alternatívát kínál a nyugis, családi körben eltöltött nyári vakációra.

Így 50 év után a kiállítás lelke még mindig a 15ös és 17es pavilon, ahol a vitorlásokat állítják majd ki. Természetesen mindkét hely teljesen tele lesz! Idén a nagyméretű vitorláshajók kerülnek előtérbe, egy Oyster 675 és a Swan 65 lesznek a legnagyobbak, de az olasz Solaris is hoz egy 44 lábas hajót, mely túrázásra épp úgy tökéletes, mint versenyzésre. A Bavaria is visszatér idén néhány hajójával, és természetesen találkozhatunk katamaránokkal és trimaránokkal, melyek még akár kezdőknek is megfelelhetnek.

Bár a hajókiállítás a hajókról szól elsősorban, a víz magával hozta a vízisportokat is. A 3-as pavilonban a búvárkodásé lesz a főszerep. A közép-európai tél közepén itt igazi nyári hangulatot teremtenek, ahol 9 napon keresztül próbálhatjuk ki számos cég felszereléseit igazi egyenlítői körülmények között.

Annak ellenére hogy a boot 50 éves, fiatalosabb és élettel telibb mint valaha. A szervezők fontos küldetésnek tartják, hogy folyamatosan a piac ütőerén tartsák a kezüket, figyeljék a trendeket, sőt mi több trendet teremtsenek. Nagyon népszerű a szörf és az egyéb vízi extrém sportok, melyeknek a teltházas 8a csarnok ad helyet. A THE WAVE álló hullám évek óta egyre növekvő népszerűsége mostanra régóta elmaradó élvonalbeli gyártókat vonzott vissza a kiállítói körbe. A 1,5 m magas 9m széles álló hullámot számos ismert szörfös sztár is meglovagolja majd. Az óriáshullám hatalmas közösség összehozó erővel rendelkezik ilyenkor januárban Európa szerte, tavaly is több, mint százezren voltak kíváncsiak a vízi akcióra.

Akik a dolgokat egy kicsikét lassabban vagy csendesebben szeretik, vagy netán a családot, gyerekeket szeretnék megismertetni a kenuzás élményével, nem hagyhatják ki az “evezős világot”. A 13-as csarnokban egy lassú folyású evezésre kialakított folyó, számos egyéb vízi szabadidő eltöltési tipp várja a látogatókat.

A hajók és a különböző vízisportok bemutatása mellett évek óta látványosan növekszik a vízhez kapcsolódó utazási  tematikájú kiállítói kör. A legújabb utazási trendek, egzotikus búvárutak, vitorlástúrák várják az érdeklődőket a Travel World szekció mellett a szörf és búvár pavilonokban is.

A boot nem csak a hajós és vízisport piac egyik legjelentősebb eseménye, de mindig kiemelt figyelmet fordított a vizek, különösen az óceánok és a vízi környezet védelmére. Számos óceán védelmi projektet támogat évek óta. Mindez a folyamat oda vezetett, hogy a Boot néhány saját projektet is életre keltett, ilyen az “Ocean Tribute” díj vagy a “Love Your Ocean” kampány, mely a média és a szélesebb közönség figyelmét hivatott a  vizek védelmére irányítani. A projekteknek számos nagykövete van, mint például az ismert brit vitorlázó Emily Penn.

A 2017-ben útjára indított “Ocean Tribute” díj is a környezetvédelemre szeretné a figyelmet irányítani. A 2018-ba is átadott díj is ilyen projekteket támogat, melyben a Boot Düsseldorf partnere a German Ocean Fundation és a II. Albert Monacói Herceg alapítványa. Idén a díjat maga a herceg adja majd át január 21-én.

2019-ben számos boot-hoz kapcsolódó esemény/látványosság kerül a városban is megvalósításra. Többek között a városi korcsolyapálya a boot kék színébe borul egy hétre, de  maga a városközpont és számos népszerű bevásárló utca is az 50 éves jubileumi kiállítás színeiben pompázik majd. A bootra látogatók belépőjegyükkel ingyen használhatják a düsseldorfi tömegközlekedést is.

Fotó: Messe Düsseldorf/ctillmann