„Jól megtervezett sikeres év volt 2018, minden előzetes célunkat teljesíteni tudtuk” – értékelte Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor a tavalyi versenyévadot. A legszűkebb nemzetközi élmezőnybe tavaly végérvényesen megérkezett magyar 470-es egység fő versenyei a két junior világverseny, az Eb és a vb, valamint a kvótaszerző összevont felnőtt világbajnokság voltak. A junior versenyeken a cél az éremszerzés volt, amit el is értek: a vb-n bronz-, az Eb-n pedig ezüstéremmel zártak. Az Aarhusban elért 16. hellyel nem sokkal csúsztak le a tokiói kvótáról, "ami nem is volt közvetlen cél, de nyilván örültünk volna, ha tudunk kvótát futni".

Az már a múlt év elején egyértelmű volt számukra, hogy "fejlődnünk egyértelműen erős szélben és hullámos körülmények között kell". Az év második felében szeptembertől egészen idén januárig főként olyan helyeken és olyan edzőpartnerekkel edzettek, ami ezt lehetővé tette, tehát hullámos és erős szeles helyeken. "Úgy érezzük, sokat fejlődtünk és sok kérdésre megtaláltuk a választ, persze majd 2019. első erős szeles versenyein kiderül, hogy mennyit javultunk, de egyelőre úgy érezzük, hogy elég sokat".

A sebességük a hátszélben nőtt a legtöbbet, "ott már kifejezetten erősek vagyunk, mindig tudunk felhozni pár helyet, ami aztán a végeredményben nagyon sokat tud számítani". Technikai szempontból is sokat léptek előre, "mi nem használunk nagyon különleges vitorlákat, svertet vagy árbócot, de most egy nagyon jó összeállítást találtunk, ahonnan csak egy kicsit kell elmozdulni, hogy még tovább tudjuk gyorsítani a hajót". Gyapjas Balázs úgy látja ezzel most jó úton járnak, amit folytatni kell 2019-ben is, szerinte ez nem lesz egyszerű, de bízik a sok edzésben.

A múlt évben az aarhusi vb volt a legnehezebb verseny, alapvetően körülmények tették nehézzé, "meg nyilván az a nyomás, ami versenyzőkön volt". Minden nap más körülmények között kellett vitorlázni, a pályáik viszonylag messze voltak egymástól és azt is változtatták majdnem minden nap, hogy melyik pályán vitorlázzanak, "szóval az egy viszonylag nehéz verseny volt". Természetesen az év többi versenye között egyet sem lehet könnyűnek nevezni, hiszen "olimpiai osztályban könnyű verseny már nem igazán van, mert minden versenyen nagyon erős mezőny gyűlik össze és a legtöbb versenyzőnek az is a célja, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa minden versenyen". Ha mégis ki kellene választani egyet, úgy "talán a junior Eb volt könnyebb abból a szempontból, hogy viszonylag korán látszódott, melyik az a három hajó, amelyek a dobogóért fognak küzdenek és onnantól tényleg „csak” a másik két hajóra kellett fókuszálni, hogy a lehető legjobban végezzünk a versenyen".

Az idei versenyszezonban Gyapjasék számára a fő cél az augusztusban Japánban rendezett vb-n - ami a második kvótaszerző lehetőség a számukra - való jó szereplés és a tokiói indulási jog megszerzése. "Sok időt fogunk ott tölteni és a lehetőleg minél jobb eredményt akarunk elérni, egyértelműen a kvóta a cél". A másik fő cél az idei Európa-bajnokság, amit az olaszországi San Remóban rendeznek, a kettős nagyon sokat edz ott, szeretik és jól is ismerik a helyet, "top10-es eredményt szeretnénk ott elérni".

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing