Csütörtökön az eddigieknél lényegesen erőseb, 18-25 csomós szélben rendezték a döntő újabb két futamát. Berecz Zsombornak bejöttek a harcosabb körülmények, a nyolcadik futamban végig vezetve elsőként futott célba. A megelőző menetet a 14. helyen zárta, így a szerda esti 9-ről az 5. helyre lépett előre. Az új-zélandi Maloney továbbra is vezet, de előnye csökkenőben, ráadásul már nem honfitársa, Junior a második, hanem a riói bajnok brit Giles Scott, míg Junior a harmadik. Berecz előtt tartózkodik még a lengyel Piotr Kula, de csak 1 ponttal, igaz, a magyar világbajnok is 1 ponttal előzi meg a 6. holland világranglista vezetőt, Nicholas Heinert.

Az eddigi trendtől nagyon eltérően versenyzett a női RS:X szörf osztályban Cholnoky Sára, a korábbi 27. és 34. közötti helyezések után csütörtökön kétszer is a 3. helyen ért célba. Ezzel tíz helyet ugrott az összetett listán és csütörtök este a 20. helyen tartózkodott. 

Érdi Mári a nyolcadik futamban ismét sárga lapot kapott ezúttal a harmadikat – ugyanattól a versenybírótól mindegyiket. 18-25 csomós szélben testtel pumpálásért. „A nyolcadik hely környékén álltam és a befutó szakasz előtti kapu előtt kaptam a figyelmeztetést” – kommentálta Mári az eseményeket. Az erősebb szélben is jó rajtokat vett, gyors is volt, igaz, a nagyon össze-vissza szélben nem volt könnyű jól dönteni, a futam közben amúgy eléggé féloldalassá váló pályán. „Nem vitorláztam rosszul, de azért most nincs túl jó kedvem.” Továbbra is a dán Rindom áll az élen (ő is kapott sárga lapot a nyolcadik futamban), utána a holland Bouwmeester, majd az amerikai Erika Reineke következik.

A férfi Laser osztály, a Standard mezőnyében Vadnai Jonatán újabb hét helyet javított és már a 26. pozícióban tartózkodik a csütörtöki 35. és 17. helyezése nyomán. Testvére Benjamin két DNC-vel zárta a napot, az egyik egy sárga lap a nyolcadik futamban, a másik pedig vitorlaszakadás miatt. Így a 30. helyről a 46-ra csúszott vissza. Vezet az amerikai Barnard az ír Lynch és a brit Hanson előtt.

A férfi 470-esek mezőnyében a Gyapjas testvérek 23. és 28. helyeket értek el, „sajnos ma ebben az erősebb szélben nem voltunk elég jók, hogy felvegyük a versenyt a legjobb egységekkel”. Ezzel egyelőre a 16. helyen állnak, de a mezőny szoros, a 6. és a 16. helyezettek között csak 22 pont a különbség.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

 Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy, Robert Deaves