A 4. helyen futott célba Berecz Zsombor a finn osztály éremfutamán Palmán a Trofeo Princesa Sofián, az olimpiai hajóosztályok első nagy európai nemzetközi versenyén. Ezzel megtartotta a medal race előtti negyedik helyezését, sőt az éremfutam után a verseny első öt helyezettje ugyanott maradt, mint előtte.

„A 20-22 csomós szélben és az ehhez tartozó hullámzásban jó sikerült a rajtom, megnyertem a lee-rajtot és a 2. helyen értem fel a bójához, majd voltam 5., 6. is, az egyik hátszélben egyszer megmerültem, a végén pedig a 4. helyen értem célba” – foglalta össze az éremfutamot a magyar világbajnok. Berecz Zsombor elégedett a versenyével, pozitívan értékelte a Trofeot és a Palmán töltött 3 hónapot is. „Sokat teszteltünk, ezek nyomán egyre jobb a sebességem, a jó irányba haladunk, bár a versenyrutin azért hiányzik kicsit.”

A medal race rajtja:

A tavalyi világbajnokság óta ez volt az első nagy verseny, amin részt vett (közben volt világkupa forduló is Miamiban és a déli féltekén is rendeztek néhány nagyobb versenyt, amiken ellenfelei közül többen is részt vettek), ráadásul ez a verseny volt az első, amit új edzőjével, Paul Hobsonnal közösen csináltak végig. Berecz szerint a mezőny, ha lehet, még szorosabb lett, a Trofeóra visszatért a mezőnybe a sok hónapot kihagyó riói brit olimpiai bajnok, Giles Scott is Most az derült ki, hogy a legjobban talán a két új-zélandi versenyző használta ki a téli időszakot, mindketten látványosan elől vitorláztak végi.

A versenyt a szinte végig vezető új-zélandi Andrew Maloney nyerte, Scott és az ugyancsak új-zélandi Josh Junior előtt. Berecz Zsombor mögött a világranglistát vezető holland Nicholas Heiner végzett az ötödik, majd az ugyancsak brit Ed Wright következett a hatodik pozícióban. Berecz Zsombor a palmai verseny után pár napot Magyarországon tölt, majd Athénben, a májusi Európa-bajnokság helyszínén folytatja a felkészülést.

A medal race befutója:

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

 Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy, Robert Deaves