A sajtótájékoztató hivatalos részét Dónucz László a Nemzeti Regatta szervező bizottságának elnöke nyitotta meg. Ezt követően Kollár József a BAHART vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, illetve bemutatta az eseményt és annak részleteit.

 „Mi maga a Nemzeti Regatta? Gyakorlatilag egy olyan vitorlásverseny, amelynek bár célja, hogy a vitorlás sportot népszerűsítse, és természetesen ebből fakadóan a sportértékét sem szabad elhanyagolni, ugyanakkor az esemény alapvetően a kilátogatók szórakoztatásáról is szól az egyéb versenyszámok, és a parti programok révén. És természetesen arról is szól, hogy az ország különböző részeiből érkező települések turisztikai attrakcióit bemutassuk. Külön célkitűzésünk, hogy az ország más régióiból nagyobb arányban jöjjenek települések, így örömteli, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is a nevezők 70%-a nem a Balaton partjáról érkezik. Mindez valóban azt mutatja, hogy egy országos érdeklődésű rendezvényről van szó, hiszen óriási lelkesedéssel 16 megyéből érkezik 50 település a Siófoki Hajóállomásra.” – mondta Kollár József vezérigazgató.

Az esemény szakmai védnökeként Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. „Én is úgy látom, hogy ez a rendezvény valóban óriási lehetőség a sportág népszerűsítésére, hiszen valóban nem csak a Balaton parti települések neveznek, hanem az ország minden részéből érkeznek a vendégeink, akik nagy örömmel vesznek részt az eseményen. Az elmúlt években ráadásul azt tapasztaltam, hogy akik egyszer részt vettek a vitorlásversenyen, azok visszatértek a későbbiekben is.” – hangsúlyozta az MVSZ elnöke

A házigazda település részéről Dr. Lengyel Róbert Siófok város polgármestere is köszöntőt mondott. Személyes véleményem, de nyugodtan mondhatom, hogy a városvezetés véleménye is, hogy ez egy remek kezdeményezés, remek ötlet és remek kivitelezés most már évről-évre. Hogy mit jelent a városnak? Azt gondolom rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy Siófok adhat otthont a Nemzeti Regattának.” – tette hozzá a főtámogató város polgármestere.

A Nagyon Balaton rendezvénysorozat részéről Kiss Ádám projektvezető nyilatkozott. „Szeretném kiemelni a BAHART szerepét, hiszen itt nem csak egy cég van jelen egy eseményen, hanem a cégnél meglévő erőt, tudást, illetve kapcsolatot felhasználja valami olyannak a létrehozására, ami a közösségnek is ad valami többet, nem csak hajózási szolgáltatásokat, és a Nemzeti Regatta pont ezt a többletet képviseli.”

„Büszkeséggel tölt el, hogy immáron második éve lehetünk jelen a BAHART és a Nemzeti Regatta mobiltechnológiai partnereként. A balatoni térség rendkívül fontos a Vodafone Magyarország számára, hiszen folyamatosan fejlesztjük a Vodafone Magyarország 4G+ szolgáltatását a Balaton körül, melynek köszönhetően mostanra az egész tó körül – egészen pontosan 53 településen – elérhetővé vált a szupergyors 4G+ hálózat. Meggyőződésünk, hogy a technológia az emberiség szolgálatába állítva megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a hétköznapokat, erre a Nemzeti Regattán használt live tracking rendszer is jó példaként szolgál, hiszen általa nemcsak folyamatosan nyomon követhető a versenyzők helyzete, hanem biztonságosabb is a hajózás.”  - nyilatkozta Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, igazgatóságának alelnöke.

Tavaly Siófok a várossá válásának 50. évfordulóját ünnepelte, így a Nemzeti Regatta szervezői célul tűzték ki, hogy e jeles alkalomból 50 település vegyen részt az országos eseményen. Jelenleg a helyszíni infrastruktúra maximum ennyi település színvonalas kiszolgálására alkalmas, így a résztvevő szám további növelésére már nem volt mód, de a szervezők örömmel konstatálták, hogy a nevezési határidő végére idén is minden hely elkelt. Fontos küldetésnek tekintették a szervezők, hogy tovább növeljék a nem Balaton parti települések arányát, ezzel is hangsúlyozva, hogy a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem nemzeti kincsünk. Idén a BAHART 34 olyan települést lát majd vendégül az eseményen, mely a Balatontól távolabbi országrészekből érkezik.

A 2019. május 14-ei hajósorsolást minden benevezett település izgatottan várta, hogy megtudja melyik hajóval kezdi meg június 1-jén az amatőr vitorlásversenyt és mely csoportban kezdi meg a sárkányhajó versenyt. A Nemzeti Regattán a vitorlásverseny a legénységtől nem igényel komolyabb vitorlázó tudást, hiszen a futamokon egyforma hajókkal (3 hajótípusból 6-5-6 hajó) versenyeznek a csapatok, illetve a vitorláshajókat szakképzett kormányossal együtt biztosítja a BAHART, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket. Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a szakképzett kormányos mellett. Így küzdenek meg a települések a szombati 3 előfutamban (17+17+16 csapat), majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és a döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért.

Mindegyik előfutam mindhárom színcsoportjának (mindhárom hajótípus) futamaiból az első és második helyezett automatikusan jut be a negyeddöntőbe, és ehhez a 18 településhez csatlakozik majd a 9 harmadik helyezett közül a futamok után kisorsolt további 6 település.

A vitorlásverseny mellett – mely akár nézőhajókról, valamint a színpad mellett felállított óriás kivetítőn is figyelemmel kísérhető lesz – szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán zajló sárkányhajó verseny. Idén rekordszámú nevezés érkezett, a Nemzeti Regattára érkező minden második csapat, összesen 25 település ebben a versenyszámban is megméretteti magát.

Idén újításképpen a sárkányhajó futamon induló településeket 6 csoportba (A-tól F-ig) sorsolták a szervezők az előzetesen rögzített lebonyolítási rendnek megfelelően. Így a szombati versenynapon csoportküzdelmeket láthatunk 4 körön keresztül, és a vasárnapi selejtező körbe az induló 25 csapatból már csak 18 fog továbbjutni. Vasárnap két selejtező kör következik, melyek után 9 csapat jut tovább. Az elődöntőből pedig már csak 3 csapat léphet tovább a vasárnap délutáni döntő körbe. A döntőben egy helyosztó futamot követően kerül sor a bronz futamra, végül pedig a döntőre, melyben kiderül, hogy idén ki lesz a Nemzeti Regatta sárkányhajó versenyének győztese.

A MOL Nagyon Balaton Rendezvénysorozat részeként szervezett Nemzeti Regatta június 1-jén és 2-án minden korosztályú érdeklődőt gazdag, ingyenes családi programkínálattal vár Siófokon! Az eseménnyel kapcsolatban minden információ és aktuális anyag elérhető a www.nemzetiregatta.hu oldalon.