Az 1964-es és a 2020-as olimpiák vitorlás versenyeinek színhelyén, Enoshimában rendezik az idei 470-es világbajnokságot, amelyen a férfiak mezőnyében négy újabb kvótát osztanak ki a jövő évi játékokra (tavaly a dániai Aarhusban a 19-ből elkelt 8 indulási jog). Ezek egyikének megszerzését tűzte célul a magyar Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. A magyar kettős az Aarhusban elért 16. hellyel nem sokkal csúsztott le a tokiói kvótáról, "ami akkor nem is volt közvetlen cél, de nyilván örültünk volna, ha tudunk kvótát futni". Aarhusban végig kvóta közeli - sőt volt, amikor kvótás - helyen vitorláztak. A vébén is tudtak futamot nyerni, és összesítésben a 16. helyen zárták a világbajnokságot, a kvótáról csak kevéssel, 3 hellyel maradtak le, a nemzetek között ugyanis a 11. helyen végeztek. Korábbi európa-bajnok, junior világbajnok egységeket előztek meg az összetett rangsorban.

Az enoshimai mezőny fullos, hiszen aki nem kvótáért jött – mert van neki -, az olimpiai helyszínt akarja minél jobban megismerni, akinek meg még nincs kvalifikációja, azt nagyon nem kell magyarázni, hogy mennyire élesen hajt a vébén. A világranglista első húsz helyezettje közül mindenki vízre száll az egyelőre – a rajtlista szerint – 53 egységes mezőnyben.

A kvalifikáció megszerzéséért kábé 13 potenciális ellenféllel kell keményen megküzdeni. „Minden a körülményektől függ, 14-18 csomóban a GRE, AUT, GER, TUR szinte biztos medal race, de a SUI, CHN, KOR, ISR, RUS is gyors kreuzban” – mondta a hunsail.hu-nak Majthényi Szabolcs, a csapat  helyszínen tartózkodó edzője. „Gyengébb szélben bármi lehet, de ott bejön a képbe a BRA, ARG, POR, MAS és 20 csomó felett megint kicsit jobb a helyzet.”

A szekember szerint közepes és erős szélben lehet, hogy csak éremfutammal lehet majd kvalifikálni, annyira erős nemzetek vannak kint, de egyébként is nagyjából a 14. hely lesz a választó. Ezen belül kell végezni, hogy legyen reális esély. „Reméljük inkább gyengébb szelek lesznek, abban a fiúknak van egy kis lelki és sebességi előnye.”

A mezőnyben hemzsegnek a felnőtt és junior világ- és európa-bajnokok, világkupa győztesek és ott lesz az egyetlen olimpiai bajnok, az ausztrál Matt Belcher kormányozta egység is (a riói bajnok horvát Sime Fantela az olimpia után testvérével 49er-ben versenyez tovább – tavaly Aarhusban világbajnokok is lettek). A világranglistát a Belcher-Ryan kettős vezeti, a svéd Európa-bajnok Dahlberg-Bergström és a spanyol világkupa-forduló győztes Xammar-Rodriguez egységek előtt, Gyapjasék a 21. helyen állnak.

A felkészülés jó volt, Gyapjasék majdnem négy hetet edzettek a helyszínen. Fizikailag jól vannak, a meleghez és párához már hozzászoktak. A mezőny 5 selejtező és 6 döntő futamot teljesít, majd éremfutammal zárul a világbajnokság. Holnapra 7-10 csomót mondanak, aztán 14-16-ot, de a part felől.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség