A magyar hajó továbbra is remek pozícióban áll a világbajnokságon, a keddi három újabb futamot követően a 9. helyen tartózkodnak. Kedden a szintén gyengébb szélben futott harmadik és a negyedik futamban egyaránt a 6. helyen végeztek, majd az ötödikben a 17, helyen értek célba, így bár veszítettek az összetettben több helyet is, közvetlen ellenfeleik egyelőre mögöttük állnak.

A versenyben tavalyi  vébé harmadik helyezettje, a kedden három futamot is megnyerő spanyol Xammar-Rodriguez egység vezet, mögéjük a londoni olimpiai bajnok Matt Belcher kormányozta ausztrál hajó jött fel, majd az olasz Ferrari-Calabrò kettős következik.

Az 1964-es és a 2020-as olimpiák vitorlás versenyeinek helyszínén, Enoshimában rendezik az idei 470-es világbajnokságot, amelyen a férfiak mezőnyében négy újabb kvótát osztanak ki a jövő évi játékokra. Ezek egyikének megszerzését tűzte célul a magyar Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. A teljes 470 es mezőny ott van Enoshimában, hiszen aki nem kvótáért jött – mert van neki -, az olimpiai helyszínt akarja minél jobban megismerni. A világranglista első húsz helyezettje közül mindenki vízre szállt 52 egységes mezőnyben.

A kvalifikáció megszerzéséért 13 potenciális ellenféllel kell keményen megküzdeni. A páros edzője, a tizenháromszoros Repülő Hollandi világbajnok Majthényi Szabolcs szerint, jó eséllyel csak az éremfutammal lehet majd kvalifikálni, annyira erős nemzetek vannak kint, de egyébként is nagyjából a 14. hely lesz a választó. Ezen belül kell végezni, hogy reális esély legyen a kvótaszerzésre. „Reméljük inkább gyengébb szelek lesznek, abban a fiúknak van egy kis lelki és sebességi előnye.” – nyilatkozta az edző. 

A mezőny 5 selejtező és 6 döntő futamot teljesít, majd éremfutammal zárul a világbajnokság.

 Tavaly a World Sailing által rendezett világbajnokságon a 19 kvótából már elkelt 8 indulási jog. A magyar kettős Aarhusban végig kvóta közeli - sőt volt, amikor kvótás - helyen vitorlázott. Akkor is tudtak futamot nyerni és összesítésben a 16. helyen zárták a világbajnokságot, a kvótáról csak kevéssel, 3 hellyel maradtak le, a nemzetek között ugyanis a 11. helyen végeztek.

Fotók: 470 World Chamionship / Junichi Hirai