A pillanatnyilag érvényes világranglistán továbbra is jól szerepelnek a magyar élmenők. A legkedvezőbb pozícióban az idei előolimpián harmadik helyet szerzett Érdi Mári tartózodik, ő a Laser Radial osztály WS világranglistájának 6. helyét foglalja el pillanatnyilag. Mári legjobb helyezése a 3. pozíció volt, amit tavaly nyáron ért el. A ranglistán az előző közzététel során – ami idén szeptember elején volt – még a 8. helyen állt a magyar vitorlázó. A világranglistát a dán világbajnok Anne-Marie Rindom vezeti, őt a brit Alison Young és a tavalyi világbajnok belga Emma Plasschaert követi. Mári előtt a görög Vasileia Karachaliou kivételével csak korábbi világranglista-vezetők és világbajnokok állnak.

Finn dinghy világbajnokunk, Berecz Zsombor jelenleg a 14. helyen tartózkodik, az ő legjobb pozíciója a 4. volt, ahol idén szeptember elején állt. A tavalyi világbajnokság megnyerése után Berecz az idei európa-bajnokságon második – a nyílt versenyben 3. – helyezést  szerzett,  az augusztusban a japán Enoshimában rendezett olimpiai tesztversenyen pedig ugyancsak elsőként végzett. A rangsorban jelenleg a 2013-ban világbajnok brazil Jorge Zarif áll elől, akit a holland Nicholas Heiner és a norvég Anders Pedersen követ. Érdekesség, hogy mind Zarif, mind Heiner apja ugyancsak nemzetközi szinten is kiemelkedő finnesek voltak.

A Laser Standard osztályban két magyar versenyző, Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin is a közvetlen élmezőnyben szerepel. A jelenleg aktuális világranglista érdekessége, hogy kettejük közül most először áll előrébb Jonatán, eddig mindig az idősebb Benjamin helyezése volt jobb. A genovai világkupa-fordulót megnyerő Jonatán jelenleg a 23. helyet foglalja el az előző 30. után, ez egyben az eddigi legjobb pozíciója. Benjamin a 27., ő volt már 17. is. A lista első két helyén ausztrál vitorlázók állnak, az idei világbajnok Tom Burton és Matthew Wearn, majd Sam Meech következik a szomszédos Új-Zélandról.

A férfi 470-esek világranglistáján Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor is előrelépett, a mostani 18. helyezésük kettővel jobb, mint a legutóbbi listán betöltött pozíció volt. Gyapjasék legjobb pozíciója a 13. volt. A magyar élversenyzők közül ők még küzdenek a tokiói kvalifikációért, ennek megszerzésére jövő év áprilisában Genovában a világkupa-fordulón lesz lehetőségük. A férfi 470-es világranglistát a többszörös világbajnok, olimpiai bajnok az idei Rolex év vitorlázója díjra is jelölt ausztrál Matt Belcher és legénysége, Will Ryan vezeti a fiatal, de már világkupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes spanyol Jordi Xammar-Nicolas Rodriguez páros és a szintén világbajnok svéd Dahlberg-Bergström kettős előtt.

világranglista részletes állását itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Anarchy / World Sailing, Pedro Martinez / Sailing Anarchy / World Sailing, Tóth Boglárka,  Junichi Hirai / Bulkhead