Akár verseny, akár szabadidős célú sporttevékenységről van szó, világszerte egyre nagyobb jelentőséget kap a vitorlázásban a nők részvételi arányának kérdése. A vitorlázók nemzetközi szervezete, a Word Sailing 2019 decemberében tette közzé globális jelentését a nők vitorlázásban betöltött szerepéről, és megállapította: az olimpiától eltekintve a világ nagy vitorlás versenyein (RORC Caribbean 600, 52 Super Series, Rolex Fastnet, Transat Jacques Vabre, Route du Rhum) alig haladta meg a 10 százalékot a versenyzők között a nők aránya. Hasonló a helyzet Magyarországon is: a Magyar Vitorlás Szövetség adatai szerint a közel 4 ezer igazolt versenyző közül alig minden tizedik nő.

Ezen szeretne változtatni a Women On Water Hungary, amely tevékenységét a Dániában alapított és több európai országban (Svédország, Anglia, Portugália) már működő Women On Water közösség magyarországi tagjaként indította el. A szervezet alapítói Rápolthy Edit, Kovács Vica, Bernád Barbara és Michaletzky Luca, akik maguk is aktív résztvevői a hazai vitorlás életnek. Ki gyermek ki felnőtt korában került kapcsolatba a vitorlázással, a versenyzés mellett pedig munkájuk is számtalan ponton összeforr vele.

Milyen céllal alapítottuk a Women On Water Hungary-t?

Egyre több, kifejezetten nők számára szervezett vitorlás program valósul meg, számos női regatta kerül megrendezésre, több országban alakulnak - sok esetben a hazai sportági szövetségekkel együttműködésben - vitorlázó nőket tömörítő szervezetek, közösségek. Mindemellett a vitorlássportban is egyre többet olvasni női sikerekről, kiemelkedő teljesítményekről, eredményekről.

Hasonló törekvés hívta életre a Women On Water Hungary megalapításának gondolatát is: célunk egy olyan közösség létrehozása Magyarországon, amely közös platformot biztosít a hazai vitorlázó nőknek/lányoknak akár hobbi, akár verseny szinten vesznek részt a vitorlázásban.
Fontosnak tartjuk, hogy a közösség tagjai számára teret és felületet biztosítsunk a vitorlázáshoz kapcsolódó élményeik, tapasztalataik, történeteik megosztására, ezáltal ösztönözve a közösség tagjait a sport minél aktívabb gyakorlására és új belépők bevonására. A Women On Water Hungary hosszú távon lehetőséget kíván teremteni a versenyzés iránt érdeklődő tagok számára versenycsapatokhoz történő kapcsolódásra, vagy új csapatok alakítására is.

A Women On Water Hungary elkötelezett olyan programok megvalósítása és olyan események szervezése mellett, melyek:

  • a női vitorlázásra irányítják a figyelmet,
  • növelik a nők részvételét és elismertségét a vitorlássportban,
  • népszerűsítik a vitorlássportot, mint szabadidős tevékenységet a nők körében,
  • ösztönzik a gyermek, ifjúsági és fiatal korosztályokat a vitorlázás elkezdésére,
  • támogatják mindezen korosztályok lány/női versenyzőit,
  • segítik a közösség tagjait céljaikhoz illeszkedően vitorlázó tudásuk fejlesztésében,
  • lehetőséget teremtenek a nagyhajós versenyzésbe történő bekapcsolódásra,
  • elősegítik a vitorlázás megismertetését a nők szélesebb körében, és ösztönzik őket annak kipróbálására.


Események:

Törekszünk arra és másokat is ösztönzünk rá, hogy minél több közös programot szervezzünk! Eseményeinket folyamatosan közzétesszük felületeinken. A közösséghez csatlakozókat arra kérjük, hogy osszák meg velünk ötleteiket, vágyaikat: mi érdekli őket, milyen témák, események lennének számukra hasznosak.

Women On Water Regatta

Terveink között szerepel 2020. júniusában az első magyarországi női regatta megrendezése is, melynek részleteit hamarosan megismerhetitek.

Hogyan csatlakozhatsz a közösséghez?

A WOW tagság minden női vitorlázó számára nyitott és ingyenes, az alapítók várják minden olyan hölgy és lány jelentkezését, aki a WOW céljaival és törekvéseivel egyetért, szeretne a hazai vitorlás életben aktív szerepet vállalni, tapasztalatot cserélni, rendezvényeken részt venni a közösség nyújtotta lehetőségeken keresztül.
Regisztálj WOW tagnak oldalunkon és oszd meg velünk vitorlás történetedet is!

https://mailchi.mp/womenonwater/registration

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is! 

https://www.facebook.com/groups/601780150599358/

Ha kérdésed van keress minket személyesen is!
e-mail:  info@womenonwater.hu
tel: +3630 456 8839 vagy +3630 242 2316

Szeretettel várnak a közösség alapítói:
Rápolthy Edit, Kovács Vica, Bernád Barbi, Michaletzky Luca


Milyen felületeken olvashatod a Women On Water Hungary híreit?

A sikeres programok megvalósításának alapja egy minél kiterjedtebb, jól működő közösség, ezért a WOW Hungary szeretné összegyűjteni, megismerni és összekapcsolni a magyar vitorlázó nőket akár szabadidős céllal, akár versenyzőként vesznek részt a vitorlázásban.
Fontosnak tartjuk, hogy a versenysport mellett azok számára is platformot teremtsünk, akiket a vitorlázás, mint aktív és természetközeli szabadidő eltöltési lehetőség érdekel.
Számunkra egy olimpiai életút, vagy egy bajnoki cím elérésébe befektetett munka ugyanolyan érdekes, mint a hajós élethez kapcsolódó praktikumok, a gyerekekkel történő családi vitorlázások tapasztalatai, vagy akár a legjobb túrahajós tippek.

Annak érdekében, hogy minél több történet és téma a felszínre kerüljön, a közösség tagjai kapcsolatba kerülhessenek egymással, valamint, hogy mind a vitorlázásban résztvevők, mind az érdeklődő közönséget széleskörűen tájékoztathassuk, az alábbi platformokat hoztuk létre:

Blog:

A Women On Water Hungary blog formájában a porthole.hu online hajós portálon jelentkezik, ahol blogbejegyzésekben kerülnek bemutatásra a közösség tagjai egy-egy interjú keretében. Reméljük, hogy a hazai vitorlázó nők és lányok történetei önmagukban is sokak számára nyújtanak majd motivációt!
Terveink között szerepel a témák bővítése nemzetközi kitekintésekkel és minél több ismeretterjesztő anyaggal: vitorlázás családdal, gyerekekkel, hivatás nők számára a vitorlázásban, anyaság és vitorlázás, nyaralás vitorláson, élménybeszámolók, stb.
Mindenkit ösztönzünk arra, hogy küldje el nekünk személyes történetét: mit jelent számára a vitorlázás, miért, mióta, kikkel vitorlázik, milyen élményei vannak – de örömmel vesszük egy-egy túra vagy verseny személyes beszámolóját is!

Blog: https://porthole.hu/women-on-water/

Közösségi média oldalak:

A Women On Water Hungary facebook és instagram oldalak mellett egy facebook csoportot is indítottunk, amely segíti a csatlakozó tagokat egymás megismerésében, a közösség híreinek terjesztésében, a személyes tapasztalatok, élmények, ötletek megosztásában, kérdéseikre válaszok megtalálásában, közös programok, vitorlázások szervezésében.
Az oldalak linkjei:
Facebook: https://www.facebook.com/womenonwaterhungary/
Instagram: https://www.instagram.com/womenonwater_hungary/
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/601780150599358/


Mit kell tudni a Nemzetközi közösségről?

A Women On Water Hungary tevékenységet a Dániában alapított és több európai országban már működő Women On Water közösség magyarországi tagjaként indítja el. A Women On Water egy Dániából induló nemzetközi kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy minél több nő vegyen részt a vitorlázásban és alakítsanak ki közösségi kapcsolatokat egymással. A WOW alapkoncepciója, hogy a vitorlázó nők nemzeti hovatartozástól és kluboktól függetlenül országhatárokon átnyúlóan találkozzanak, versenyezzenek és erős közösségeket építsenek ki.
A nemzetközi kapcsolatok lehetőséget teremtenek számunkra a külföldön már bevált ötletek és gyakorlat átvételére, a közösség nemzetközi integrálására, tapasztalatcserére, külföldi versenyekre magyar résztvevők delegálására, hazai versenyekre külföldi résztvevők meghívására.

Web: http://sejlsportsligaen.dk/wow
Facebook: https://www.facebook.com/WomenOnWater.WoW/