Nagyszerűen kezdte Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor, a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) férfi 470-es kettőse az idei első világkupa-fordulót a floridai Miamiban, az első nap után a 3. helyen állnak a szűk, de bombaerős mezőnyben. A nyitónapon a várakozásoknak megfelelően gyengébb szélben versenyeztek a mezőnyök, az északias, 0 és 30 fok között „legyező” szél ereje az első futamban 7-8 csomóval indult, ami 10-ig is felment, majd a második futamban a 10-11 csomóról gyengült vissza 8 csomóra.

„Ebben a szélben a szélben már rengeteget vitorláztunk itt, tavaly szinte az egész verseny ebben az irányúban ment. Eléggé tudni lehetett, hogy a szélfordulókkal kell felvitorlázni, jó ütemben jönnek a balos és a jobbos lengések ebben a part felőli szélben, rá lehet érezni a menetre” – utalt a már-már ismerős körülményekre Gyapjas Balázs, az egység kormányosa. Gyapjasék sebessége a könnyű szélben kifejezetten jó volt, „főleg a hátszelekben voltunk gyorsak".

„Azt is tudtuk viszont, hogy ebben a szélben nem nagyon szabad hibázni, mert később nagyobb szelek jönnek. Ezért főleg az első futamban, de még a második futam első cirkáló szakaszában is viszonylag kevés kockázatot próbáltunk vállalni. Ha agresszívebben, több kockázat vállalásával vitorlázunk, jóval előrébb is érhettünk volna, az elsőben 4-5 hely benne maradt és a másodikban is bőven jók lehettünk volna a második helyre, ha kockázatvállalóbban vitorlázunk.”

A kormányos szerint főleg a krajcok végén maradtak talán túlságosan is középen, leginkább azért, mert nem lehetett tudni, hogy az utolsó szélforduló honnan jön, így konzervatívan mindig azt választották, hogy inkább „legyünk 6-7-8-ikak, minthogy kockáztassunk és kerülhetnénk az első vagy a második helyen, de akár 15-ön is. Most várhatóan két erősebb szeles nap következik, amelyeken a még a 8-10. helyek is nagyon jók lesznek majd.

Az első nap után a 2017-es világbajnok svéd Anton Dahlberg és Fredrik Bergström vezet az orosz Sozykin-Gribanov egység és Gyapjasék előtt. Az ausztrál Belcher kormányozta hajó a 11., a spanyol Xammar-Rodriguez kettős pedig a 8. helyen áll, míg a 2018-as aarhusi világbajnok francia Pepponet-Mion páros a  13.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Pedro Martinez / Sailing Energy