Szerencsésnek érzem magam, hogy a tábori évek befejezése után saját hajónkkal kezdtünk el vitorlázni, később versenyezni Balaton-szerte, de pár alkalommal a tengeren is részt vettünk nagyhajós versenyeken. Hablaty nevű hajónkkal 10 éve veszünk részt a BAHART által szervezett Regattákon. Petra nővérem dolgozott a vordeck-en unokabátyámmal, apukám a taktikus, én a kormányosi pozíciót töltöm be. Jelenleg is családunk tagjaival vitorlázunk együtt, ha úgy adódik barátok segítségével, de más osztályokban is versenyeztem: Dolphin, J-24, Melges.

Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2012., 2019-es Kékszalag 3. helyezése YS III. osztályban, ill. a BAHART Regatta győzelmeink.

Mióta megszülettem, az életem része a vitorlázás, így természetes, hogy tavasztól-őszig a szabadidőmet a Balatonon töltöm. Szeretem a vizet, a hajónkat és az ezek adta szabadságot. Sokat vitorlázunk, túrázunk a családdal, barátokkal. Egyik legkedveltebb kiránduló helyünk Badacsony, Szigliget és környéke, ahol évente többször is megfordulunk, ami nagyon sok élményt nyújt a téli hónapokra.

Legemlékezetesebb pillanataim egyike a Kékszalagon több száz hajó között rajtolni, illetve az éjszakai erős szeles menetek kalandjai. Szeretek visszaemlékezni arra is, amikor első alkalommal egyedül vitorláztunk át nővéremmel Boglárról Balatonföldvárra, de szintén jó élmény volt az első borulásom is egy Melges-sel Olaszországban.

A szezonon kívüli hónapokban is fejlesztem mind a mentális, mind a fizikai állapotomat. Szívesen járunk a meghirdetett “téli vitorlás” előadásokra, ahol sok tapasztalatra teszek szert az időjárástól a hajóépítésen keresztül a versenyzésig.

Évről évre újabb és újabb versenyeket, kihívásokat keresek a megszokottak mellett. Télen a hosszú estéken sokat olvasok beszámolókat és vitorlás magazinokat.

Úgy érzem lányként mindig is megkaptam a tiszteletet és a segítséget férfi versenyzőtársaimtól. 12 éves koromban kerültem bele a nagyhajós versenyzésbe, de sosem éreztem, hogy a felnőttek ne ismernék el, és ne fogadnák el az eredményeimet.

Azt gondolom, hogy a vitorlázás mind fizikailag, mind szellemileg az egyik legjobb sportág, kortalanul űzhető. A sikeres versenyzéshez nagyon sok taktikai és technikai tudásra van szükség mindamellett, hogy bárki korának, nemének és fizikai állapotának megfelelően tud hajóosztályt választani. 

Mindenképpen szerencsésebb gyerekkorban kezdeni, hogy kifejlődjenek azok a finom, apró érzékek, amik szükségesek az eredményes sportoláshoz. Ennek a legjobb eszköze a klubok által szervezett gyerektáborok lehetnek. 

Amennyiben ezzel a sportággal felnőttként ismerkedik meg az ember, ez esetben előnyös részt venni felkészítő tanfolyamokon, illetve a tapasztalat megszerzéséhez nagyon sok időt kell eltölteni a vízen.

Szeretném, ha mindenki számára elérhetővé válna ez a szép sportág, ami nekem eddig nagyon sok emlékezetes élményt nyújtott!