Ilyenkor egy napra biztos, hogy senkinek sem jut eszébe az, hogy az ősz beköszöntével a visszaszámlálás is megkezdődik a szezon végével kapcsolatban, hiszen ez a tradicionális verseny eltereli a gondolatokat. Nincs annál szebb ugyanis, mint a hajnali, akár csípős hőmérsékletben, napsütésben elrajtolni Balatonfüred elől és körbevitorlázni a félszigetet, méghozzá úgy, hogy a látvány mindenért kárpótolja a sportolókat és szervezőket, ráadásul a befutónál már mindenkinek inkább melege van és egy csodálatos élmény után érkezik vissza a célba.

A Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjon szinte minden hajó indulhat, a többtestűek (katamaránok) kivételével. A mezőnynek a balatonfüredi rajt után át kell hajóznia a Tihanyi-szoroson, majd a Sajkodi öbölben elhelyezett bójavétel után ismét a Tihanyi-szoros következik, hogy utána a Hajógyári öböl érintésével érkezzen vissza a több száz hajó a balatonfüredi célba. ezúttal is van limitidő, ami a versenykiírás alapján most is 16:00 óra, tehát maximum hat órája van a mezőnynek a táv leküzdésére.

Nevezni a Magyar Vitorlás Szövetség VIHAR rendszerében lehet, de a koronavírus járvány ellenére, a fokozott biztonsági intézkedések betartása mellett, szeptember 18-án, pénteken 18:00 és 22:00 óra között a balatonfüredi Vitorlás Étterem emeletén lévő Vitorlázeumban (8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.) is lesz lehetőség. Fontos, hogy a helyszíni nevezésnél kötelező a maszk használata, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás is. Az MVSZ külön kéri a Széchenyi István Emlékverseny BDO Nagydíjra nevezőket, hogy ne csoportosan érkezzenek a nevezésre, hanem a hajókat egy ember képviselje az adminisztráció során.

Bár az időjárás is elkezd kicsit ősziesre fordulni, azért minden esély megvan arra, hogy igazi vitorlázó időben, napsütésben és ideális szélviszonyok között kerülhessen sor a versenyre, ugyanis az időjárási előrejelzések alapján esőmentes, kellemesen meleg idő fogadja majd a Tihany megkerülésére vállalkozó vitorlázókat.

A verseny abszolút győztese elnyeri a Balatonfüredi Széchenyi István Társaság által 2001-ben alapított Széchenyi István Vándordíjat, valamint a Széchenyi család színeit képviselő kék-piros szalagot.

A versenykiírás megtekinthető és letölthető az alábbi linken: https://bit.ly/3ceKMSv